Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chaos v Česku. Požiadavky Ledeckej by vraj znamenali kolaps prípravy juniorov

Úseky alpských disciplín a snoubordingu Zväzu lyžiarov Českej republiky tvrdia, že rokovania o reprezentačnej zmluve dvojnásobnej olympijskej víťazky Ester Ledeckej sa skončili neúspechom.

29.09.2018 08:41
ZOH 2018, super-G, Ester Ledecká Foto: ,
Češka Ester Ledecká, senzačná víťazka super-G na ZOH v Pjongčangu
debata

Predseda lyžiarskeho zväzu Lukáš Sobotka to však vzápätí poprel. Podľa neho sa výkonný výbor zväzu sa dohodol s agentúrou Sport Invest, ktorá Ledeckú zastupuje, na základných podmienkach zmluvy a ladia sa len detaily. Agentúra jeho slová potvrdila, ale vyhlásenie šéfov úsekov situáciu znova skomplikovalo.

Vyjednávanie reprezentačnej zmluvy najväčšie hviezdy českých lyžiarskych športov bolo vyhrotené. Zväz a manažéri Ledeckej na seba začiatkom septembra útočili a vzájomne sa obviňovali z klamstiev.

Manažéri jadro sporu videli v podmienkach zväzu pre výber komerčných sponzorov. Zväz zdôrazňoval, že Ledeckej ponúka doteraz nevídanú finančnú podporu. Rokovania potom pokračovali, ich priebeh ale ani jedna zo strán bližšie nekomentovala.

V piatok k nim vydali spoločné vyhlásenia predsedovia úsekov oboch športov, ktorým sa Ledecká venuje. Tvrdia v ňom, že rokovania skrachovali.

„Rokovania bohužiaľ zmarilo neustále zvyšovanie požiadaviek manažérov Ester Ledeckej a odmietnutie podpísania navrhnutej exkluzívnej reprezentačnej zmluvy,“ píše sa v dokumente, ktorý podpísal šéf úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek a jeho kolega z úseku snoubordingu Miroslav Schimmer.

Požiadavky manažérov Ledeckej sú z ich pohľadu mimo reality a vraj by znamenali kolaps prípravy žiakov a juniorov v celej sezóne. „Neustále zvyšovanie požiadaviek v nás vyvoláva pocit, že sa ani na reprezentácii Českej republiky nechcú dohodnúť,“ dodali.

Predseda celého lyžiarskeho zväzu Sobotka ale ich slová vzápätí vyvrátil. „Rokovania prebiehajú na úrovni výkonného výboru Zväzu lyžiarov ČR, úseky žiadne rokovania momentálne nevedú a nemajú na to ani žiadne kompetencie. S agentúrou Sport Invest sme na základných parametroch dohodnutí a teraz sa dolaďujú drobné detaily,“ uviedol.

Ester Ledecká na snouborde v cieli paralelného... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Ester Ledecká Ester Ledecká na snouborde v cieli paralelného obrovského slalomu v Pjongčangu.

Sport Invest jeho stanovisko podporil. „Môžeme v tejto chvíli potvrdiť, že s vrcholnými predstaviteľmi Zväzu lyžiarov ČR sme sa dohodli na obojstranne akceptovateľnom znení zmluvy, s jej podpisom počítame počas nasledujúceho týždňa,“ uviedla agentúra vo svojom vyjadrení.

Vyhlásenia šéfov úsekov ale ich predstaviteľov zaskočilo. „Oznámením i jeho formou sme veľmi negatívne prekvapení. Páni Schimmer a Forejtek neboli prítomní pri žiadnom z posledných rokovaní o možnej podobe reprezentačnej zmluvy Ester Ledeckej, neboli začlenení do vyjednávacieho tímu,“ čudovali sa manažéri.

Spresnili novo dohodnuté podmienky. Ledecká podľa nich dostala požadovanú voľnosť vo výbere komerčných partnerov a naopak sa vzdala navrhovaného zvýšenia príspevku zväzu o 800-tisíc korún na sezónu (približne 32-tisíc eur). Chcela by, aby tieto peniaze boli použité pre deti a mládež.

Ester Ledecká. Foto: SITA/AP, Ina Fassbender
Ester Ledecká Ester Ledecká.

„Ester nežiada oproti ďalším reprezentantom žiadne zvýhodnenie, peniaze dostáva podľa kritérií, ktoré sú rovnaké pre všetkých,“ uviedli.

Hoci bola reprezentačná zmluva prakticky pred podpisom, nočné vyhlásenie situáciu skomplikovalo. „Kvitujeme síce vyhlásenie predsedu Zväzu lyžiarov pána Sobotku, ktorý výplod pánov Forejtka a Schimmera dementoval, nie sme však zvyknutí a ochotní akceptovať takéto amatérske a záškodnícke správanie,“ uviedol Sport Invest.

Cieľom pre neho zostáva dohoda. „Veríme, že Zväz lyžiarov na čele s Lukášom Sobotkom aktuálnu nedôstojnú situáciu veľmi rýchlo a dôrazne vyrieši. Nie sme ochotní realizovať dohody v prostredí absolútnej anarchie, ktorú páni Forejtek a Schimmer predviedli,“ dodala agentúra.

Bez podpísanej reprezentačnej zmluvy by Ledecká nemohla pretekať vo Svetovom pohári. Zväz považuje tento dokument za potrebný pre štatút reprezentanta, ktorý je potrebný na prihlasovanie na vrcholné preteky.

Samotná Ledecká, ktorá na piatkovom galavečere k 100 rokom českého športu prevzala ocenenie za najvýraznejší okamih poslednej dekády, sa k aktuálnej situácii vôbec nevyjadrovala. Vo štvrtkovom rozhovore pre ČTK povedala, že zmluvu nerieši. „Som rada, že mám manažérov, ktorí to za mňa vybojujú, nemusím sa tým zaoberať a môžem si jazdiť z kopca dole,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ester Ledecká