Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česká medailistka z Pjongčangu ukončila v 25 rokoch kariéru. Najmä kvôli trénerovi

Česká rýchlokorčuliarka Karolína Erbanová sa v 25 rokoch nečakane rozhodla ukončiť kariéru. Bronzová medailistka z olympiády v Pjongčangu a medailistka z majstrovstiev sveta i Európy to dnes oznámila ČTK. Ako hlavný dôvod uviedla správanie reprezentačného trénera Petra Nováka.

27.08.2018 15:27 , aktualizované: 16:35
Karolína Erbanová Foto: ,
Karolína Erbanová.
debata

„Som pripravená pretekať a šíriť slávu svojej krajiny jediným spôsobom, ktorý viem. Nie som však už naďalej pripravená byť obeťou manipulatívneho, ponižujúceho a útočného správania reprezentačného trénera Petra Nováka, ktorého ľudské ani pracovné metódy vôbec nie sú v súlade s mojimi a nemôžu ma viesť k dobrým výkonom,“ uviedla Erbanová vo vyhlásení.

Novák nechcel vyjadrenia Erbanovej príliš komentovať. „O žiadnom nátlaku však neviem,“ povedal ČTK tréner, ktorý priviedol Martinu Sáblíkovú k trom zlatým olympijským medailám. Podľa neho môže rozhodnutie Erbanovej súvisieť aj so snahou vedenia rychlkorčuliarskeho zväzu, aby s ním všetci reprezentanti podpísali nové zmluvy. Pre Rádio Impuls uviedol, že si nie je vedomý žiadneho útočného konania zo svojej strany.

Rodáčka z Vrchlabí sa rýchlokorčuľovaniu venovala od roku 2006, keď začala trénovať pod vedením Nováka. V roku 2014 však kouča opustila a presťahovala do Holandska, kde sa pripravovala v tímoch Contini a AfterPay. Pred dvoma týždňami oznámila, že bude trénovať s poľskou reprezentáciou, potom sa však rozhodla sa športom skončiť.

V dlhšom vyhlásení na svojom facebookovom profile Erbanová poukázala na komplikovaný vzťah s Novákom odkedy sa rozhodla pripravovať v Holandsku. Tam zamierila aj za cenu osobných investícií, aby sa mohla zamerať na šprintérske trate.

„Postupne som sa prebojovala medzi svetovú šprintérske elitu a toto obdobie som zavŕšila olympijskou medailou a celkovým druhým miestom vo Svetovom pohári. Môj odchod z českého tímu však vyvolal silnú negatívnu reakciu reprezentačného trénera Petra Nováka aj Českého zväzu rýchlokorčuľovania. Bohužiaľ sa preniesla, napriek mojim úspechom alebo práve kvôli nim, do osobnej roviny,“ uviedla Erbanová.

Následne vysvetlila, že tento rok už v Holandsku pre zložitú situáciu pri skladaní tamojších tímov nemohla pokračovať. Preto sa dohodla na spolupráci s Poliakmi.

„Bola som pripravená vstúpiť do ďalšej sezóny a naplno sa pripravovať. Bohužiaľ som bola z pokoja ako už mnohokrát rýchlo vyvedená. Petr Novák spochybnil v médiách úroveň poľského tímu a kvality jeho trénera. Vyjadril tiež názor, že som pomalá. Ďalej dodal, že som o svojom nástupe do tohto tímu nedostatočne informovala. Túto nepravdivú podpásovku som inkasovala vo vrcholnej fáze predsezónnej prípravy,“ napísala Erbanová.

Po návrate z nedávneho sústredenia v Minsku zvažovala, ako sa k situácii postaviť. Pokračovať ako doteraz, keď by musela byť s reprezentačným koučom Novákom pri pretekoch v kontakte, už nechcela.

„Druhá možnosť je stať sa občanom inej krajiny a korčuľovať za ňu. To mi nevyhovuje. Snažím sa žiť tak, aby som mohla byť hrdá na to, čo robím. Ale takisto potrebujem byť hrdá aj na to, čo nerobím. Nemôžem zo svojich princípov ustúpiť len preto, že sa mi teraz nehodí. Preto som zvolila poslednú možnosť, ktorá sa ešte ponúka. Prestanem sa na tom všetkom zúčastňovať,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlokorčuľovanie #Karolína Erbanová