Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV zastavil finančnú podporu biatlonu. Môžu za to korupcia a doping

Medzinárodný olympijský výbor zastavil finančnú podporu biatlonu. Dôvodom je korupčný a dopingový škandál v medzinárodnej únii IBU.

12.06.2018 19:03
Ťumeň, finále, biatlon, tréning Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Sankcie budú podľa agentúry AP platiť minimálne do septembrových volieb nového predsedu IBU, ktorá navyše musí zreformovať svoj antidopingový program a načrtnúť, ako bude riešiť dopingové prípady ruských reprezentantov.

Škandál zasiahol najvyššie vedenie IBU tento rok v apríli. Rakúski vyšetrovatelia prehľadali centrálu IBU v Salzburgu a potvrdili, že vrcholných funkcionárov a ruských športovcov podozrievajú z dopingu, korupcie a finančného podvodu. Podozriví sú dlhoročný šéf svetového biatlonu Anders Besseberg a generálny sekretárka Nicole Reschová.

Anders Besseberg na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Anders Besseberg Anders Besseberg na archívnej snímke.

Sedemdesiatdvaročný Nór Besseberg, ktorý bol hlavou svetového biatlonu od roku 1992, následne z funkcie odstúpil. Jeho nástupcu zvolia na kongrese IBU, ktorý sa od 5. do 9. septembra uskutoční v Poreči. Kandidátmi sú Baiba Brokaová z Lotyšska a Olle Dahlin zo Švédska.

Korupčný škandál sa týka obdobia od roku 2012 do februára 2017, keď sa konali majstrovstvá sveta v rakúskom Hochfilzene.

Podplácanie sprevádzalo aj voľbu ruskom Ťumeni za dejisko MS 2021 v roku 2016. Dopingový škandál zahŕňa 65 pozitívnych testov ruských športovcov, ktorých výsledky boli zaretušované. Podľa AP za to funkcionári IBU prijali úplatok 300 000 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #IBU