Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlon? Teraz mi vôbec nechýba, priznáva Koukalová

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová nebude pre pretrvávajúce problémy s lýtkami súťažiť ani v nasledujúcej sezóne.

09.05.2018 15:29
Koukalová Foto: ,
Gabriela Koukalová.
debata (4)

Vo Svetovom pohári neštartovala od 19. marca minulého roka, od vlaňajšieho leta nemohla naplno trénovať a v januári sa vzdala účasti na zimných olympijských hrách v Pjongčangu.

Jej návrat do diania je momentálne v nedohľadne a reálnejší sa zdá koniec aktívnej činnosti. „Musím povedať, že v tejto chvíli si absolútne neviem predstaviť, že by som sa ešte niekedy vrátila, ale zároveň to nechcem úplne uzatvárať. Človek nikdy nevie a možno o rok, o dva mi to bude chýbať,“ povedala 28-ročná Koukalová pre server iDnes.cz.

Bolesť v lýtkových svaloch vyplynula z preťaženia achiloviek. Prestala trénovať naplno, z dávok postupne uberala a dúfala v zlepšenie. Hoci neprišlo, na začiatku ročníka 2017/2018 odcestovala do švédskeho Östersundu, ale nevyšlo to a odvtedy trénovala už iba individuálne v rakúskom Obertilliachu.

„U športovcov sú najčastejšie všetky problémy súvisiace s preťažovaním muskuloskeletárneho systému. Otázka znie, čo je v danom momente, a pri akom športovom odvetví, najviac preťažované. Samozrejme, problémy môžu spôsobiť až ukončenie kariéry. Iste sú prípady, v ktorých športovci museli skončiť, pretože neboli schopní zregenerovať sa a vrátiť sa do vrcholnej formy, ani po intenzívnom rehabilitačnom programe sa nedokázali dostať na požadovanú úroveň,“ povedal algeziológ MUDr. Ireneusz Przewlocki, PhD pre TASR.

Koukalovú zasiahli ťažkosti už počas pretekárskej činnosti, u mnohých športovcov nastanú po skončení kariéry. „Všetko sa ozve neskôr. Mal som pacienta, ktorý hral dlhé roky futbal, má problémy s vytlačenou a dolámanou platničkou. Bývalá majsterka Československa v plávaní trpí degeneratívnymi zmenami svalov v hornej časti chrbta,“ pokračoval Przewlocki, podľa ktorého závisí liečba od konkrétneho problému:

„Štandardne je najprv konzervatívna liečba, aby sa organizmus zregeneroval kompletne. Pokiaľ to nie je možné, potom treba pristúpiť k operácii. Keď si niekto odtrhne Achillovu šľachu, zoperuje sa to, nenechá sa to na zrastenie. U športovca je vzhľadom na vyburcovaný organizmus predpoklad, že sa bude regenerovať troška rýchlejšie.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné problémy #Gabriela Koukalová