Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bulímia, drogy a sex. Koukalovej spoveď rozdelila Česko

Keď jej súperky brázdili bielu stopu a čistili terče, ona niekoľko mesiacov mlčala. Špekulácie o jej športovej budúcnosti narastali, no stále nereagovala. Tvrdila, že nemá čo povedať.

25.04.2018 05:00
Gabriela Koukalová Foto: ,
Gabriela Koukalová.
debata (24)

Teraz je všetko naruby. Gabriela Koukalová dopísala knihu a je doslova všade. Denne na televíznych obrazovkách, v rozhlase, internetových stránkach i sociálnych sieťach. „Iná“ – tak ako ju nazvala – je náhľadom do jej nevyrovnanej duše. Nedávno ešte mimoriadne populárna biatlonistka už viac ľudí nespája. Naopak, jej príbeh rozdelil Česko.

Bulímia, drogy, sex, a predovšetkým pošramotené vzťahy – s tým všetkým vyšla v minulých dňoch na bubon 28-ročná, zrejme už bývalá športovkyňa. V knihe nešetrila seba, ani blízke okolie. Koukalová spálila niekoľko mostov a zabuchla pár dverí. Zrejme aj do národného tímu.

Scény na pretekoch

Práve príliš rozpitvávaný vzťah s kolegyňou z reprezentácie Veronikou Vítkovou mnohým kole oči. Bronzovej medailistke z Pjongčangu to totiž Koukalová poriadne natrela na niekoľkých stranách. Zmieňovala sa o jej negativite, ako vo všetkom hľadala chyby, rozprávala poza chrbát, ale aj o jej náladách, ktoré vraj neraz pokazili ostatným deň.

„S Veronikou sa už niekoľko rokov nerozprávame. Niekoľkokrát som sa snažila nájsť si k nej cestu, ale ona nechcela. Alebo som možno hľadala zle. Našťastie, mimo pretekov sa navzájom nepotrebujeme. Je nám takto lepšie,“ napísala vo svojich spomienkach.

Vítková podľa nej ťažko niesla silnejúcu konkurenciu a neraz to vraj dala aj najavo. „Čím viac sa mi darilo, tým to bolo horšie. Stalo sa, že so mnou nechcela cestovať v aute. Tvrdila, že je v ňom málo miesta – aj napriek tomu, že bolo to najväčšie, aké sme vtedy mali. Aj na pretekoch mi urobila niekoľko scén,“ prezradila niekoľko zákulisných informácií z prostredia českého tímu.

Vo svojej – neraz až príliš úprimnej – spovedi sa vrátila aj do detských čias. A konflikty nemala iba s reprezentačnou kolegyňou, ale aj s rodičmi a neskôr aj so zákonom.

„Keď som raz otcovi odvrkla a odmietla ísť spať, vybehol po mne. Bola som vo svojej izbe, už oblečená v pyžame, on stál vo dverách a ja som nemala kam utiecť. Tušila som, že od neho dostanem bitku, otvorila som teda okno a keďže sme bývali na prízemí, vyskočila som. Bosými nohami som utekala v hlbokom snehu a samozrejme, že otec sa rútil za mnou. Nemala som ani desať rokov a po kilometrovom behu som sa schovala za závejom. Nespomínam si už, ako dlho som tam bola, ale možno to trvalo aj hodinu. Našla ma až mama, ktorá okolo prechádzala autom,“ naznačila, že ani rodičia to s ňou nemali vždy ľahké.

Tobôž, keď chodila do školy.

Kvetiny pre pána učiteľa

„V šiestej, alebo v siedmej triede sme sa bavili tým, že sme kradli v potravinách. Vraveli sme si, že vezmeme čokoládu, tak sme šli. Skončilo sa to, keď som mala trinásť – chytili ma v Globuse v Českých Budějoviciach. Počkali si ma medzi regálmi, siahli mi do vrecka a chceli odo mňa tristo korún – peniaze, za ktoré som mala v tom čase kredit do telefónu aj na mesiac. Odvtedy som nič neukradla,“ priznala.

A ešte jedna historka zo školských čias.

„Raz o mne učiteľ pred celou triedou povedal, že som krava. Bol to môj obľúbený, pán Benda. Chodila som vtedy s chlapcom, venoval sa polepom – poprosila som ho teda, či by mi z fólie nemohol vyrezať zopár farebných kvetín. Učiteľ jazdil do školy na staručkom aute, no staral sa oň a leštil ho, akoby mal Ferrari. Bolo však nudné, a tak som naň cez veľkú prestávku nalepila tie kvetinky. Hneď mu bolo jasné, za kým má ísť. Bohužiaľ, nevedela som, že pán Benda potreboval v ten deň odcestovať na pohreb svojej svokry,“ opísala polovtipnú story s učiteľom.

Oveľa závažnejším problémom v Koukalovej živote bola bulímia. Mohol vraj za ňu jej niekdajší tréner Jindřich Šikola.

„Zasadol si na mňa tak, že počas prípravy vo Švédsku mi hodil jedlo do záchoda. Inokedy ma zasa postavil pred zrkadlo, aby som sa na seba pozrela, ako som odporná, nechutná a tlstá. Mala som vtedy iba 58 kíl, ale uverila som mu,“ spomenula si na jeden z najhorších zážitkov živote.

Aj na túto pasáž Koukalovej knihy zareagovala verejnosť rozpačito. Pretekárka v nej totiž svojho bývalého kouča vôbec nešetrila, no zároveň priznala, že bez neho by nikdy taká úspešná nebola.

A čo samotný Šikola?

„Prekvapila ma miera zloby a poloprávd. Nechcem na nikoho hádzať špinu, ale obávam sa, že pokiaľ by som sa mal brániť, nedalo by sa tomu vyhnúť,“ reagoval.

Koukalová podrobne opísala svoje martýrium s poruchou prijímania stravy. „Žiadna diéta nezabrala, utrpenie bez jedla bolo jediné, čo fungovalo. Raz som mala dokonca taký hlad, že som zjedla pol balenia vaty. Prečítala som si totiž, že to pomáha modelkám. Zamkla som sa v izbe, vatu trhala na malé kúsky, namáčala ju do vody a postupne prehĺtala. Inokedy to zasa boli odlíčovacie tampóny. Bolo mi z nich zle, bála som sa, nasledujúce dni som radšej pila iba vodu,“ napísala.

A ešte jedna spomienka na boj s prázdnym žalúdkom – tentoraz o prehltnutej lyžičke.

Niekto wifi, ona samotu

„Pol roka mi na zvracanie stačili dva prsty. Ale postupne som stratila dávivý reflex a musela som si pomôcť inak. Niekedy to bola zubná kefka, inokedy ceruzka, až som sa dostala k lyžičke. Stalo sa však, že som ju zle chytila do ruky a zastrčila ju príliš hlboko. Chvíľu som s ňou zápasila, myslela si, že ju chytím – ale nepodarilo sa. Celú som ju prehlta. Namiesto toho, aby som sa balila na sústredenie do Nemecka, som šla na pohotovosť a nevedela, čo tam povedať. Vymyslela som si hrudky v krku, ktoré som chcela dostať von. Doktor mi na to skočil,“ spomenula si na príhodu, ktorá sa vôbec nemusela skončiť šťastne.

Trvalo to roky a nik na to neprišiel. „Keď máte podobné problémy, ste majster v tom, ako ich zakamuflovať. Niekto po príjazde do hotela hľadal wifi, ja som sa zasa obzerala po mieste, kde budem sama a nik ma neuvidí,“ vysvetlila.

Koukalová sa vo svojej spovedi nevyhla ničomu. Ani sexu. Dopriala si ho vraj aj pred pretekmi.

„Viem, že niektorí tréneri to neradi vidia, keď sa ich pretekári vyčerpávajú sexom. Ja tomu však neverím. Práve naopak, myslím si, že ženám sex pomáha a dostane ich do pohody. Pre mňa to je niečo ako meditácia. Ak človek robí niečo, pri čom je mu dobre, nemôže to mať predsa zlý vplyv na výsledkok. Pokiaľ to – samozrejme – nepreháňa a noc pred pretekmi nerobí trojhodinovú gymnastiku,“ vyslovila svoj názor.

V knihe nechýba ani politika. O súčasnom českom prezidentovi Milošovi Zemanovi sa zmienila takto: „Od chvíle, čo nastúpil do funkcie, sa mi jeho správanie nepáčilo. Ľudí by mal spájať, nie rozdeľovať.“

Slávna česká biatlonistka v tej chvíli ešte netušila, že po uverejnení svojej knihy „Iná“ skončí v jednom košiari so Zemanom…

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Gabriela Koukalová