Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Koukalová teraz na biatlon nemyslí. Ak sa vráti, tak jedine ako Kuzminová

Biatlonová majsterka sveta z roku 2017 Gabriela Koukalová otvorenej spovedi v knihe Iná, ktorú dnes pokrstila v Múzeu Kampa, neľutuje.

19.04.2018 09:24
Koukalová Foto:
Gabriela Koukalová.
debata

Bola pripravená na rozporuplné reakcie a tešia ju predovšetkým tisícky pozitívnych e-mailov a listov, ktoré dostáva. Momentálne ju zamestnávajú mimošportové aktivity. Ak by sa niekedy vrátila k biatlonu, určite by sa pripravovala oddelene od českej reprezentácie.

Publikácia, v ktorej otvorene hovorila o svojom dlhoročnom boji s poruchou príjmu potravy aj o rozporuplných vzťahoch s ostatnými členmi tímu, vzbudila veľký ohlas. Koukalovú to nezaskočilo. „Ja som bola pripravená na to, že tie reakcie budú veľmi rozporuplné,“ povedala novinárom.

Vníma však hlavne pozitívne ohlasy. „Mne išlo hlavne o tých ľudí, ktorí napríklad mali rovnaké problémy ako ja a písali mi veľa pozitívnych emailov. To už nie sú ani stovky, ale tisíce reakcií, čo ma veľmi teší,“ rozprávala.

Dúfa, že prostredníctvom knihy pomôže ľuďom, ktorí sa stretávajú s podobnými problémami. V rámci konta Bariéry na tento účel zriadila vlastný účet Gábi. Verí, že vplyv knihy potrvá dlhší čas.

„Trebárs stretnem ľudí, ktorí mi povedia: ‚Som rada, že som si prečítala tvoju knižku, mala som podobné problémy.‘ Verím, že si napríklad s postupom času budem ešte viac uvedomovať, že to za to stálo,“ zverila sa.

S biatlonom minimálne nateraz skončila, ale má veľa iných aktivít. „Nadchla som sa pre toľko vecí, ktoré ma bavia, že to beriem ako strašné spestrenie. Dostala som pár výtvarných ponúk na rôzne projekty. Môžem sa tu podieľať napríklad na práci s takým výtvarným esom, ako je akademický sochár Jiří Dostál, čo ma neskutočne baví a veľmi si to vážim. Potom robím tvár niekoľkým veľkým značkám, to tiež zaberie nejaký čas,“ povedala.

S manželom Petrom navyše stavia dom v Hořoviciach a rekonštruujú byty, ktoré potom predávajú.

Чешская биатлонистка Габриэла #Коукалова перенесла небольшую операцию на руке. Во время сбора в Антхольце #Коукалова получила занозу в большем пальце правой руки, которая начала гноиться и опухать. Проблемы с занозой вынудили ее 4 февраля вернуться в Яблонец, чтобы сделать операцию. Спортсменка планировала из Антхольца отправиться сразу в Хохфильцен, где пройдет чемпионат мира. 6 феврался #Коукалова приехала в Австрию. По словам врача команды Владимира Добеша, рана должна затянуться в течение двух дней. #биатлон#ялюблюбиатлон#biathlon#ilovebiathlon#Koukalova #biathlon_is_my_life

Príspevok, ktorý zdieľa (@biathlon_is_my_life),

Návrat do českého biatlonového tímu si nevie predstaviť. Aj keby sa chcela k športu vrátiť, musela by sa pripravovať oddelene, podobne ako to robí Slovenka Anastasia Kuzminová.

„Dostala som ponuku urobiť si vlastný tím, ale nepripadalo by do úvahy vrátiť sa do (reprezentačného) tímu,“ poznamenala niekdajšia víťazka Svetového pohára.

Potom, čo kvôli boľavým lýtkam prišla o olympijskú sezónu, sa chce hlavne dať kompletne do poriadku. „Celkovo sa cítim oveľa lepšie,“ povedala.

Písanie knihy brala ako očistu. Teraz si chce uchovať tie pozitívne spomienky na biatlonovú kariéru. „Keď si vybavím ten šport ako taký, tak jednoznačne dojazd cieľovou rovinkou v Novom Meste na Morave bol asi najkrajší športový deň v živote a ešte predčil víťazstvo na majstrovstvách sveta,“ pripomenula, ako v decembri 2016 pred domácimi fanúšikmi vyhrala pri Svetovom pohári preteky s hromadným štartom.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Gabriela Koukalová