Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skrývali dopujúcich Rusov? Vyšetrovatelia potvrdili, že IBU podozrievajú z korupcie

Rakúski vyšetrovatelia potvrdili, že vrcholných funkcionárov Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) a ruských športovcov podozrievajú z dopingu, korupcie a finančných podvodov. Kvôli tomu v utorok zasahovali v centrále IBU v Salzburgu.

12.04.2018 14:32
Anastasia Kuzminová, hromadný štart Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (11)

Podozriví sú dlhoročný šéf svetového biatlonu Anders Besseberg a generálna sekretárka Nicole Reschová, ktorí vo funkciách minimálne nateraz skončili.

Policajti prehľadávali kancelárie IBU kvôli informácii, že za úplatky federácia skrývala dopingové prípady ruských biatlonistov. Potvrdil sa tak charakter podozrenia, o ktorom už v utorok informovali svetové médiá. Malo ísť o úplatky vo výške až 300 000 dolárov. Vyšetrovatelia tiež preverujú neoprávnené príjmy z prize money vo výške 35 000 dolárov, ktoré získali športovci, ktorí dopovali a mali byť v treste.

Vyšetrovanie prebieha nielen v Rakúsku, ale aj v Nórsku a v Nemecku. Týka sa obdobia od roku 2012 do februára 2017, keď sa konali majstrovstvá sveta v rakúskom Hochfilzene. Ide teda o obdobie po známom ruskom dopingovom škandále okolo zimných olympijských hier 2014 v Soči.

Anders Besseberg na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Anders Besseberg Anders Besseberg na archívnej snímke.

Sedemdesiatdvaročný Nór Besserberg bol hlavou svetového biatlonu od roku 1992. Tento rok už oznámil, že na septembrovom kongrese nebude usilovať o znovuzvolenie. Kvôli škandálu až do vyšetrenia prípadu odstúpil z funkcie, v ktorej ho bude dočasne zastupovať Rakúšan Klaus Leistner, viceprezident IBU pre financie.

Prvým na rade pre záskok na Bessebergovv post bol prvý viceprezident Viktor Majgurov, ktorý o to ale nemal záujem, pretože je Rus a práve Ruska sa škandál týka.

Nemecká právnička Reschová bola vo vedení svetového biatlonu od roku 2008. V utorok oznámila, že sa funkcie do vyšetrenia prípadu vzdáva, a dnes ju IBU dočasne suspendovala.

Informácie vedúce k razii poskytlo vyšetrovacie oddelenie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Určitú úlohu v tejto kauze hrá aj niekdajší šéf moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorý je kľúčovým svedkom pri vyšetrovaní organizovaného dopingu v Rusku.

Kvôli nedôslednému boju s dopingom čelí IBU kritike už dlhší čas. Niekoľko reprezentačných tímov preto bojkotovalo finále Svetového pohára, ktoré hostil napriek dopingovému škandálu v ruskom športe Ťumeň. Na rovnakom mieste sa v roku 2021 mali uskutočniť aj majstrovstvá sveta, sibírske mesto o to však kvôli dopingovej afére prišlo.

Rusko získalo šampionát po hlasovaní kongrese IBU pri voľbe pred dvoma rokmi, pri ktorej v súboji so Slovinskom a Českou republikou dostalo 25 z 49 hlasov. Podľa Le Monde navyše mali členovia kongresu za hlasy od ruského zväzu sľúbené úplatky vo výške 25 000 až 100 000 eur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #IBU #ruský doping