Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto iný? Kráľovnou biatlonovej stopy sa stala olympijská víťazka Kuzminová

Kráľovnou biatlonovej stopy sa stala Anastasia Kuzminová. Olympijská víťazka, trojnásobná medailistka na ZOH v Pjongčangu, zasadla na trón už siedmykrát.

10.04.2018 18:20
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová na vyhlásení ankety biatlonista roka.
debata

Jej piedestál v 24. ročníku vyhlásenia sa spojil s historicky najúspešnejšou sezónou pre slovenský biatlon i pre samotnú Kuzminovú.

Tridsaťtriročná Kuzminová vynikla nielen v Pjongčangu, ale aj vo Svetovom pohári. Až do samého záveru bojovala o veľký krištáľový glóbus udeľovaný za celkové prvenstvo v seriáli, napokon skončila druhá, len o tri body za Fínkou Kaisou Mäkäräinenovou. Svoje výnimočné výsledky ozdobila dvoma malými glóbusmi za prvenstvá v šprinte a stíhačke, v sezóne dovedna v pretekoch SP zvíťazila päťkrát.

Na slávnostnom vyhlásení v Robotníckom dome v Banskej Bystrici sa udeľovalo viacero ocenení, či už pre najvýraznejšie talenty, alebo za rebríčky Viesmann pohára jednotlivcov i klubov. V zime na pohári štartovalo dovedna 228 biatlonistov z 24 klubov, z nich najviac bodov nazbieral KB Valaská-Osrblie. Najlepším mládežníkom sa stal Tomáš Sklenárik z ŠK Železiarne Podbrezová.

Oceňoval sa aj významný výsledok v sezóne. V letnej patril miešanej štafete v zložení Paulína Fialková, Ivona Fialková, Tomáš Hasilla, Matej Kazár za druhé miesto, za rovnako druhé Paulíne Fialkovej a za tretie Tomášovi Hasillovi v rýchlostných pretekoch na MS v biatlone na kolieskových lyžiach v ruskom stredisku Čajkovskij.

Anastasia Kuzminová. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová.

V zimnej sezóne sa ocenenie za významný výsledok spájalo so ženskou štafetou v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Ivona Fialková a Terézia Poliaková za piate miesto na ZOH v Pjongčangu. Rovnako piatym miestom na ZOH na seba upozornila vo vytrvalostných pretekoch Paulína Fialková, ktorá sa v samom závere sezóny dočkala premiérovo aj umiestenia na stupňoch vďaka 2. priečke v mass pretekoch SP v ruskom Ťumeni.

Verejné poďakovanie patrilo celému realizačnému tímu, ktorý prispel na úspechy biatlonu v sezóne, jednotlivo trénerom Danielovi Kuzminovi, Anne Murínovej, Milanovi Gašperčíkovi, hlavnému servismanovi Dušanovi Otčenášovi, fyzioterapeutovi Denisovi Freundenfeldovi a lekárom Ernestovi Cabanovi a Vladimírovi Vachalíkovi.

Poďakovanie za reprezentáciu prijali po ukončení kariéry Miroslav Matiaško a Jana Daubnerová-Gereková.

Prehľad víťazov ankety

2018 Kuzminová
2017 Paulína Fialková
2016 Paulína Fialková
2015 Jana Gereková
2014 Kuzminová
2013 Kuzminová
2012 Kuzminová
2011 Kuzminová
2010 Kuzminová
2009 Anastasia Kuzminová
2008 Hurajt
2007 Halinárová
2006 Marek Matiaško
2005 Hurajt
2004 Pavol Hurajt
2003 Halinárová
2002 Martina Halinárová
2001 Murínová
2000 Anna Murínová
1999 Martina Schwarzbacherová
1998 Mihoková
1997 Mihoková
1996 Mihoková
1995 Soňa Mihoková

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #biatlonista roka