Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarska elita opäť na Slovensku? V Jasnej môže byť Svetový pohár 2021

O organizovanie pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní je vo svete veľká bitka. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná po obnovenej premiére v roku 2016 zatiaľ nedočkalo svetového pokračovania.

10.04.2018 13:28
SP, Jasná, zrušenie obrovského slalomu Foto: ,
Sobotňajší obrovský slalom SP v Jasnej v roku 2016 preložili pre silný vietor.
debata

Všetko sa môže zmeniť už o niekoľko týždňov na kongrese Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) v gréckom Costa Navarino (13.- 19. 5.). Tam by mal zaznieť aj verdikt o tom, či sa Jasná dočká Svetového pohára žien v slalome a obrovskom slalome v sezóne 2021/2022.

„Som optimista. Sme zaradení do kalendára na sezónu 2021/2022 na decembrový termín. Spolu s nami je tam aj taliansky Kronplatz a na kongrese FIS sa rozhodne, kto to napokon bude,“ informoval Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva spoločnosti Tatry Mountain Resorts, ktorá prevádzkuje aj stredisko Jasná v Nízkych Tatrách.

Svetový pohár v Jasnej sa v sezóne 2015/2016 odohral začiatkom marca (6.- 7. 3.), logicky sa núka otázka, prečo teraz už decembrový termín.

„Nemôžeme si veľmi vyberať, tlak ostatných stredísk je príliš veľký. Ubezpečujem však, že Jasná nadmorskou výškou aj systémom zasnežovania, si bez problémov môže dovoliť zorganizovať Svetový pohár od druhej polovice decembra. Vtedy už máme stopercentnú istotu, že na trati vyrobíme sneh,“ odpovedal Hlavatý.

Následne rozvinul porovnanie slovenskej reality s alpskými či zámorskými strediskami, z ktorého málokedy môžeme vyjsť ako víťazi.

Svetový pohár v Jasnej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v...

„Slovensko je krásna krajina, ale vo svetovom ponímaní skôr mesto s 5 miliónmi ľudí. FIS pri výbere dejísk Svetového pohára berie do úvahy dve meradlá – schopných pretekárov z tej krajiny, ktorí stredisku vedia vytvoriť dobrú reklamu a zároveň veľkosť krajiny a jej dosah na svetové lyžovanie. Je teda jasné, že Rakúsko, Taliansko či Francúzsko má v porovnaní s nami veľkú výhodu. Na druhej strane, aj náš stredoeurópsky región je v lyžiarskych kruhoch stále významnejší. Už teraz je isté, že v roku 2019 bude Svetový pohár v českom Špindlerovom Mlyne a ja verím, že v roku 2021 to bude opäť Jasná.“

Hlavatý sa nedostatku snehu (prírodného či technického) v decembri neobáva, ale Jasná je známa aj častými poryvmi vetra. A konkrétne pred dvoma rokmi sa obrovský slalom SP žien musel presunúť zo soboty na pondelok, keďže v hornej časti trate na svahu Luková extrémne fúkalo.

„Mnoho ľudí vraví, že problém zimných športov je postupné otepľovanie, ale sú ním skôr obdobia veľkých teplotných rozdielov. A vtedy je toho súčasťou aj vietor, čo platí aj o našom stredisku. Riadim sa hlasom, že k prírode musíme zachovať pokoru a urobiť všetko preto, aby sme znížili prípadné riziká. Tých veterných dní v Jasnej nemáme až tak veľa v porovnaní s inými. Pri slalome to takmer vôbec neprekáža, pri obrovskom slalome áno,“ vysvetlil Hlavatý, ktorý bol pred dvoma rokmi šéf organizačného výboru SP Jasná 2016.

Na otázku, či by Jasná bola schopná pripraviť aj zjazdovku pre Svetový pohár mužov prípadne na najdlhšiu kráľovskú disciplínu – zjazd, odpovedal:

„U mužov je ešte väčšia konkurencia ako u žien a ani nemáme až takého dobrého pretekára, ktorý by bol vo svetovej špičke. Samozrejme, trate s parametrami a certifikáciou FIS v Jasnej máme. Čo sa týka zjazdu, tiež máme homologizovanú trať, ale v jej hornej časti často fúka a býva hmla. A na zjazd je treba mať super počasie. Zjazd je zároveň elitárska disciplína a nemyslím si, že v krátkom čase budeme mať pretekára, ktorý sa zaradí do svetovej špičky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #jasná