Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda oznámila koniec. Už nemám motiváciu, priznáva Björgenová

Najúspešnejšia športovkyňa zimných olympiád v histórii, nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová, ukončila kariéru.

06.04.2018 13:11
Marit Björgenová Foto: ,
Marit Björgenová.
debata (6)

„Necítim, že mám potrebnú motiváciu na to, aby som podala 100-percentné výkony v ďalšej sezóne, a preto som sa rozhodla skončiť,“ povedala pre nórsku verejnoprávnu televíziu NRK. Uviedla to krátko pred národným šampionátom, ktorý sa uskutoční cez víkend v Alta a bude to jej súťažná derniéra.

Tridsaťosemročná Björgenová má na konte osem zlatých olympijských medailí, celkovo 15 (8–4–3). Na majstrovstvách sveta získala 18 titulov, čo sa pred ňou nepodarilo žiadnemu inému bežcovi, dokopy nazbierala 26 pódiových umiestnení na svetových šampionátoch.

Štyrikrát vyhrala celkové poradie SP (2005, 2006, 2012 a 2015), pričom v prestížnom seriáli získala dokopy 114 triumfov a 184 pódiových umiestnení v 303 pretekoch.

Na uplynulých ZOH v Pjongčangu získala dve zlaté, striebornú a dve bronzové medaily. V historických štatistikách zimných olympionikov tak prekonala nórskeho biatlonového velikána Oleho Einara Björndalena (8–4–1), ktorý po sezóne taktiež ukončil bohatú kariéru. „Bol to perfektný koniec mojej olympijskej kariéry,“ vyhlásila ešte v Pjongčangu.

Matka dvojročného syna povedala už po marcovom finále SP, že sa počas Veľkonočných sviatkov rozhodne, či bude pokračovať ešte ďalšiu sezónu.

Reprezentačná kolegyňa Therese Johaugová podporila jej rozhodnutie, i keď by po jej boku rada ešte rok pretekala. „Marit znamenala veľmi veľa v mojej kariére, bola môj vzor. Stretnúť ju, byť s ňou v jednom tíme a súťažiť proti nej bolo skvelé,“ povedala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Marit Björgenová