Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hirscher premýšľa. Nechce prejsť z výslnia do tieňa

Po nádherných mesiacoch, ktoré prežil v nedávno skončenej lyžiarskej sezóne, ho čaká náročné rozhodovanie o tom, čo príde po nej.

31.03.2018 06:00
Marcel Hirscher Foto: ,
Marcel Hirscher.
debata

Pocit osemnásťročného

Kým medzi zjazdárkami kraľovala pevnou rukou Američanka Mikaela Shiffrinová, z mužov si spravil poddaných Marcel Hirscher. Rakúšanov triumf vo Svetovom pohári bol nemenej impozantný ako dominancia Shiffrinovej. Paradoxne, z neho nemuselo byť nič.

Na jednom z predsezónnych tréningov utrpel vážne zranenie. "Zlomil som si ľavý členok. Nevyzerá to dobre, čaká ma pauza a zrejme aj operácia,” hovorila vtedy zhrozeným rakúskym novinárom superhviezda zo Salzburgu.

Hirscher sa vyhol operácii, ale nie gypsu. Ten sa stal na tri mesiace jeho súčasťou. Čas plynul. Začiatok Svetového pohára sa blížil. Otáznikov pribúdalo.

Vráti sa Hirscher vo fenomenálnej forme? Obháji predošlé víťazstvá v slalome i obráku? Získa siedmy veľký krištáľový glóbus v rade? Dostane sa na druhú priečku v celkovom počte víťazstiev vo SP?

Áno, áno, áno, áno.

"Niekedy sa čudujem, že som mal po zranení najlepšiu sezónu v kariére. Neviem, čím to je. Možno som bol taký dobrý preto, že som sa po ťažkom období na svahu cítil ako osemnásťročný. Mal som motiváciu ísť naplno do každého tréningu,“ vysvetlil Hirscher.

Svetový zázrak

Pozitívny a oduševnený prístup k tréningu sa mu vyplatil. Ak niekto pochyboval o Hirscherovych schopnostiach, musel sa po záverečných pretekoch SP v Aare červenať.

Na ilustráciu Hirscherovej dominancie postačí niekoľko čísiel.

Dvadsaťdeväťročný Rakúšan má v zbierke už 17 glóbusov – v tejto sezóne získal dva malé za víťazstvo v slalome i obrovskom slalome i veľký za celkový triumf v hodnotení SP.

Hirscher v práve skončenej sezóne vyhral 13 pretekov Svetového pohára. O rekordné 14. víťazstvo ho pripravil silný vietor v dejisku finále SP, kde zrušili záverečný slalom. Celkovo stál na pódiu 16-krát.

V historickom rebríčku – s 58 víťazstvami – sa vyšvihol už na druhú priečku. Po prekonaní Luxemburčana Marca Girardelliho (46), Taliana Alberta Tombu (50) a krajana Hermanna Maiera (54) je pred ním už len posledná legenda – Švéd Ingemar Stenmark (86).

"V tejto sezóne bol taký silný, ako nikdy predtým. Superlatívy na jeho adresu mi nestačia,“ chválil Hirschera športový riaditeľ Rakúskeho lyžiarskeho zväzu Hans Pum. "Marcel je svetový zázrak,“ pridal sa Girardelli. "Je mimoriadne silný. Nielen fyzicky, ale aj mentálne. Výnimočný športovec,“ doplnil jeho najväčší súper Henrik Kristoffersen.

Zvažuje koniec kariéry

Nakoľko Hirscher zdolal Nóra v boji o veľký krištáľový glóbus priepastným rozdielom (335 bodov), núti ho to premýšľať. Nad novými výzvami.

Everything is calm yet... #kranjskagora #ready #2ndrun #chillout

Príspevok, ktorý zdieľa Marcel Hirscher (@marcel__hirscher),

"Mám v hlave nejaké plány, ale zatiaľ by som ich nerád konkretizoval. Isté sú len dve veci – musím si trochu oddýchnuť a potom začať znovu trénovať. Čaká ma rozhodovanie,” pripustil Hirscher.

Najlepší zjazdový lyžiar sezóny v blogu na svojej stránke pripustil, že zvažuje prechod k rýchlostným disciplínam.

"Je mi jasné, že to stojí veľa úsilia aj času. Rok – dva by som iba spoznával trate aj rýchlosť, ktorou sa ide dolu svahom. Chýbajú mi skúsenosti aj špeciálny tréning. Potrebujem si to dobre premyslieť. Najdôležitejšia je pre mňa radosť z lyžovania. Až potom nové ciele a výzvy,” skonštatoval Hirscher.

Viac svetla do myšlienkových pochodov trojnásobného olympijského medailistu vniesol aj jeho rozhovor pre denník Bild. Hirscher v ňom priznal, že dokonca premýšľa aj nad koncom kariéry.

"Veľa vecí mi počas sezóny lezie na nervy. Množstvo hrozných nocí v hoteloch, nechutné jedlá, večnosť strávená v lietadlách. Doma spím dobre, ale v hoteloch počujem celú noc splachovať záchod. Niekedy spím vedľa výťahu a celú noc počujem iba ding – dong. Teraz som síce na výslní, ale tieň nie je príjemný. Navyše, v určitom okamihu si poviete, že toho máte dosť,” uzavrel Hirscher.

S tým, že s veľkou pravdepodobnosťou nebude štartovať na zimnej olympiáde v Pekingu 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Hirscher #alpské lyžovanie