Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dožičí sibírska Perla Kuzminovej krištáľ?

Zvonenie do záverečného deviateho kola Svetového pohára v biatlone môže znieť pre Anastasiu Kuzminovú - rozprávkovo.

23.03.2018 08:37
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová počas šprintu v Hollmenkolene.
debata (1)

V ruskej Ťumeni, jej rodisku a na tratiach, na ktorých vyrastala – dvesto metrov od rodičovského domu, zdôrazňujú tamojší znalci – v jej dôverne známom prostredí športového komplexu Perla Sibíri, môže trojnásobná olympijská víťazka ozdobiť svoju bohatú vitrínu trofejí o krištáľové glóbusy.

O najväčší za celkové prvenstvo i o malé za jednotlivé disciplíny. Takéto ocenenie vedúca biatlonistka Svetového pohára a aktuálna líderka šprintu a stíhacích pretekov ešte nemá.

„Všetci mi to pripomínajú a želajú, no ja na to nechcem myslieť. Celkom sa to však nedá. Viem, že mám mierny náskok pred svojimi prenasledovateľka­mi, biatlon je však nevyspytateľný. Tak, ako som Kaise Mäkäräinenovej vzala žlté tričko vedúcej pretekárky na predposlednom podujatí, môže to isté urobiť aj ona v poslednom. Teším sa, že náročná sezóna sa po tomto týždni skončí. Predchádzajúce preteky SP v 0sle-Holmenkollene mi vyšli, telo súzvučilo s hlavou. Urobím všetko pre to, aby to pokračovalo aj v Ťumeni,“ uviedla v rozhovoroch pre médiá po prílete do jej rodiska.

O tom, že je medzi svojimi vo veľkej pohode, svedčí aj video na stránke Medzinárodnej biatlonovej únie. Veď kto by lepšie a plastickejšie predstavil nástrahy tratí v sibírskej Perle, ak nie biatlonistka, ktorá je na nich ako doma?

„Hello, volám sa Anastasia Kuzminová, som zo Slovenska,“ prihovára sa úsmevne v úvode. Spolu s ňou absolvujú okruh aj jej rodičia – a ich najstaršia dcéra vysvetľuje a informuje, kde pridať, kde pribrzdiť, kde si vydýchnuť.

„Go, go, davaj, davaj,“ povzbudzuje mamu i otca po anglicky i po rusky. Slovom – príjemná rodinná vychádzková idylka v zasneženom lesíku.

Od piatka sa však zmení na podstatne náročnejšie súťaženie o dôležité body. Prvou disciplínou žien sú rýchlostné preteky na 7,5 km. Kuzminová má z nich v doterajšom priebehu SP tri víťazstvá (i dve olympijské zlatá z Vancoveru 2010 a Soči 2014), štatisticky je to jej najúspešnejšia súťaž, no v Pjongčangu jej zlatá obhajoba nevyšla – skončila trinásta. Chuť si však napravila pred týždňom, keď triumfovala v Osle a pridala i druhé miesto v stíhacích pretekoch.

Na štart v piatkových nastúpi v kombinovanom žlto-červenom drese s číslom 29, Paulína Fialková s číslom 28, jej mladšia sestra Ivona s číslom 39. V celkovom poradí má Kuzminová (294 b.) pred druhou Dariou Domračevovou (253) náskok 41 bodov, tretia Veronika Vítková (245) do Ťumene neprišla, česká reprezentácia finále Svetového pohára bojkotuje pre doping ruských športovcov podobne ako USA, Kanada, Ukrajina i niekoľko jednotlivcov z iných krajín.

Získa 33-ročná členka banskobystrickej Dukly v jej životnej sezóne prvý krištáľový glóbus? Preteky sa začínajú o 14.45 SEČ.

Pripomenieme, že od sezóny 2011/2012 vyhrala Svetový pohár vždy iná biatlonistka: Magdalena Neunerová (Nem.), Tora Bergerová (Nór.) Kaisa Mäkäräinenová (Fín.), Daria Domračevová (Biel.), Gabriela Koukalová (ČR) a Laura Dahlmeierová (Nem.).

Priebežné celkové poradie SP (po 19 z 22 pretekov)
1. Anastasia Kuzminová (SR) 727 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 686, 3. Daria Domračevová (Biel.) 641, 4. Laura Dahlmeierová (Nem.) 615, 5. Dorothea Wiererová (Tal.) 600, 6. Veronika Vítková (ČR) 545, … 41. Paulína Fialková 139, 57. Ivona Fialková (obe SR) 65.
Poradie v rýchlostných pretekoch (po 7 z 8 pretekov): 1. Kuzminová 294 bodov, 2. Domračevová 253, 3. Vítková 245, .. 37. I. Fialková 63, 51. P. Fialková 46.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Ťumen #Svetový pohár v biatlone