Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čechov ostro skritizoval ich vlastný sponzor. Nemiešajte politiku do športu!

Generálny riaditeľ hlavného partnera českého biatlonu - skupiny Hamé - Martin Štrupl skritizoval rozhodnutie českých biatlonistov bojkotovať finále Svetového pohára v ruskej Ťumeni.

14.03.2018 12:04
Michal Krčmář Foto: ,
Čech Michal Krčmář na olympiáde v Pjongčangu.
debata (17)

Politika do športu nepatrí, povedal na tlačovej konferencii k hospodárskym výsledkom spoločnosti. Česi bojkotujú záver SP rovnako ako Kanaďania či Američania kvôli tomu, že vedenie Medzinárodnej biatlonovej federácie IBU napriek dopingovému škandálu v Rusku neodobral Ťumeni usporiadateľstvo finále seriálu.

„Absolútne s tým nesúhlasím, hovoril som to aj pánovi (predsedovi zväzu Jiřímu) Hamzovi a všetkým. Myslím si, že politika do športu nepatrí,“ povedal Štrupl. Podľa neho chýbajú fundamentálne dôvody, český biatlon to môže poškodiť. Napriek kritike chce firma podporovať český biatlon aj v ďalšom olympijskom cykle, teda do roku 2022.

Generálnym partnerom českého biatlonu je skupina Viessmann Group, jeden z popredných medzinárodných výrobcov systémov tepelnej techniky. Hamé je spolu s energetickou EP Energy Trading a stavebnou skupinou PSG hlavným partnerom. V Rusku má Hamé výrobný závod, vlani tam jeho tržby vzrástli o 2,5 percenta.

Česi nesúhlasia s tým, že vedenie IBU počas februárovej olympiády potvrdilo, že sa finále SP (22. a 25. marca) uskutoční v Ťumeni. A to napriek tomu, že Rusko má za sebou rozsiahly dopingový škandál zo Soči a nefunkčnú antidopingovú organizáciu, ktorá nedostala od svetovej agentúry WADA povolenie uskutočňovať testy.

Do Ruska nepôjdu ani Kanaďania a Američania. „Držía sa koalície od začiatku. Francúzi pôjdu, pretože Martinovi Fourcadeovi ide o víťazstvo v SP. To je rozhodnutie každého. My si chceme zachovať vlastnú tvár,“ uviedol vo februári šéf biatlonového zväzu Hamza.

Česi na čele s Hamzom a Michalom Šlesingerom hlasno vystupujú v boji proti užívaniu zakázaných látok a tlačia na IBU, aby bola v tomto smere dôslednejšia.

V Ťumeni sa mali v roku 2021 uskutočniť biatlonové majstrovstvá sveta. IBU však aj pod tlakom pretekárov pred vlaňajším svetovým šampionátom rozhodla, že voľbu usporiadateľa z roku 2016 vyhlási za neplatnú a hostiteľ sa bude vyberať znova.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ťumen #Hamé #českí biatlonisti