Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovci nedostali peniaze. Sekeru za hotel v Anterselve nemá kto zaplatiť

Slovenský zväz biatlonu (SZB) nemá z čoho platiť náklady spojené so športovou činnosťou Anastasie Kuzminovej v roku 2018, informoval denník Šport.

08.03.2018 09:02
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (141)

Na sekretariát zväzu prišla upomienka z hotela v Anterselve pre nezaplatenú faktúru za pobyt Kuzminovej a jej realizačného tímu na ich predolympijskom sústredení od 22. januára 2018 v sume viac ako 2-tisíc eur.

SZB ich nemá momentálne z čoho zaplatiť, pretože financie na top tím za rok 2018, čiže Kuzminovú, vo výške 50-tisíc eur z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, zatiaľ nedostal.

„Sme v patovej situácii, pretože aj keď z iných zdrojov sme vyčlenili peniaze napríklad na platenie Nastinho servisného tímu, nevieme uhradiť ďalšie náklady, ktoré vznikli v roku 2018, do olympiády, ale aj teraz po nej, keď zabojuje o veľký krištáľový vo Svetovom pohári. Áno, prijali sme od ministerstva prvú splátku zo štátnej dotácie pre biatlon, ale nie celá suma je určená pre reprezentáciu, je tam napríklad viazaná časť na mládež,“ povedal pre Šport šéf biatlonového zväzu Tomáš Fusko.

Trojnásobná olympijská víťazka Kuzminová sa momentálne pripravuje vo fínskom Kontiolahti na pokračovanie Svetového pohára a niektoré náklady spojené s výjazdom si Kuzminovci hradia sami a z vlastného už zaplatili približne 5-tisíc eur.

„Nejde iba o biatlon a Nasťu, ale o peniaze pre top tímy v iných športoch. Ide o Mateja Tótha, o vodný slalom, iks iných športovcov. Zväz nám dlhuje v tejto chvíli už približne 5-tisíc eur. To je tým, že ich nemá z ministerstva. Naša trpezlivosť je už na konci,“ povedal pre Šport Daniel Kuzmin, manžel a tréner Anastasie Kuzminovej.

Ministerstvo k téme uviedlo: „Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v tejto v chvíli nerozdelilo finančné prostriedky na takzvaný top tím na žiadneho športovca, ale snažíme sa o čo najskoršie pokrytie týchto nákladov. Ministerstvo rozdelilo v tomto roku medzi športové zväzy na uznané športy 44,76 milióna eur, pričom prvá splátka bola zaslaná zväzom k 31. januáru. Slovenskému zväzu biatlonu je pre rok 2018 schválená vypočítaná suma 538 253 eur. Ďalšie prostriedky (dotácie) sú toho času predložené na schválenie ministerke školstva (organizovanie podujatí, ocenenie športovcov), vrátane príspevkov na prípravu športovcov zaradených do top tímu. Okrem týchto prostriedkov poskytnutých ministerstvom sú ešte na prípravu vybraných športovcov poskytnuté aj ďalšie v rámci rezortných športových stredísk.“

141 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Daniel Kuzmin