Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký glóbus? Vlhovú ženie odvaha, brzdí ju hlava

Keď sa sklamaná Petra Vlhová vrátila z olympiády v Pjongčangu, verejnosti dala sľub. "Piate miesto z Hier je pre mňa veľkou motiváciou. Keby som viac trénovala, bolo by to v konečnom dôsledku lepšie umiestnenie. Určite sa teraz budem kombinácii viac venovať," dušovala sa.

08.03.2018 06:00
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová reaguje po slalome v kombinácii Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane.
debata

Žiadne náhody

Slovenská alpská lyžiarka vie, čo hovorí. Kto si myslel, že jej piate miesto z pjongčangskej kombinácie bolo dielom náhody, mýlil sa. Dva týždne po olympiáde – minulú nedeľu – vo švajčiarskej Crans Montante obsadila v tejto disciplíne tretiu priečku.

„Všetci tréneri sa ma pýtali, prečo už dávno nejazdíme kombináciu a super G, boli by to pre ňu ďalšie body do celkového hodnotenia Svetového pohára. Rozmýšľal som už o tom, ale zároveň mám aj obavy. Aby sa nevytratila z popredných pozícií v slalome. Ak niekde pridáte, je zrejmé, že sa to inde odrazí,“ hovoril v januári Vlhovej tréner Livio Magoni.

Talian i jeho talentovaná zverenka už odbúrali strach a vrhli sa na novú disciplínu. Dispozície i skvelá bilancia rodáčky z Liptovského Mikuláša preto núka viaceré otázky. Prvá znie: môže sa jedného dňa stať kombinácia pre Vlhovú obľúbenou disciplínou?

„Piate miesto z olympiády je úctyhodný výsledok. Očakávala som po ňom podobný, ba dokonca pódiový výsledok v Crans Montane. Tam išla výborne super G. Vytvorila si v ňom výbornú pozíciu na útok v slalomovej časti. Podarilo sa jej to. Vôbec ma tieto výsledky neprekvapili. Už na začiatku sezóny som predpokladala, že Petra bude vynikajúca v alpskej kombinácii a vďaka odvahe z krosovej motorky aj v super G,“ hovorí bývalá slovenská reprezentantka Jana Gantnerová ml.

Petra Vlhová na trati slalomu v rámci... Foto: SITA/AP, Marco Tacca
Vlhová Petra Vlhová na trati slalomu v rámci kombinácie SP v Crans Montane.

V podobnom svetle vidí Vlhovej budúcnosť v kombinácii aj trojnásobná účastníčka ZOH (1988,1992 a 1994) Lucia Medzihradská. Ani ju neprekvapili solídne výsledky jej mladšej nasledovníčky. Má pre ňu i tím niekoľko rád.

„V kombinácii môže Petra dosahovať dobré výsledky dlhodobo – ak ako slalomárka a obrakárka bude venovať čas na zdokonaľovanie sa aj v rýchlostných disciplínach (zjazd a super G, pozn.). Predpokladám však, že slalom a obrák zostanú jej hlavnými disciplínami. Byť súčasne medzi elitou v slalome i v super G je náročnejšie ako byť na špičke v slalome aj obráku a súčasne aj v kombinácii. Nie je to nemožné, podarí sa to len supertalentom,“ myslí si.

Staršia zo sesterského lyžiarskeho dua Medzihradských Elena vidí vo Vlhovej obrovský potenciál.

„Petra má nesporný talent a toho pravého športového ducha. Nevidím dôvod, prečo by raz nemohla byť kombinácia jej najsilnejšou disciplínou. Môže v nej prekonať skvelé úspechy zo slalomu. Alpské lyžovanie je lotéria a v histórii sa už viackrát takýto prípad stal. Bude sa to meniť s pribúdajúcim vekom. Dôležitá je príprava. Taliansky tréner to zobral z iného konca a začali sa detailnejšie venovať super G či obráku. Výsledky sa dostavili, čo je signál, že sú na dobrej ceste,“ pridáva pohľad rodáčka z Brezna.

Petra Vlhová v Crans Montane Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati superobrovského slalomu v...

Pomoc psychológa

Keď sa Vlhovej opýtate, čo jej pomáha k dosiahnutiu pódiových výsledkov, okrem iného určite spomenie aj – Vlha hlavu. Jazykový novotvar označuje stopercentné mentálne nastavenie a sústredenie na jazdu, ktorá ju čaká. Jeho rovnica je jednoduchá – ak sa jej podarí nastaviť Vlha hlavu, málokto ju zdolá.

Problémom však je, že 22-ročnej pretekárke sa to nie vždy darí. Príkladom je olympiáda v Pjongčangu. Veľké medailové očakávania v slalome na svojich ramenách neuniesla. Druhá otázka teda znie: je kľúčom k ďalším úspechom väčšia mentálna odolnosť?

„Prvým predpokladom úspechu je pripustenie si úspechu. K tomu treba pridať tvrdú, každodennú a odbornú prácu, ktorou sa k nemu bude približovať. Petra a jej tím na tom robia,“ konštatuje Lucia Medzihradská.

Jana Gantnerová ml. si myslí, že práve hlava Vlhovú brzdí. Bývalej reprezentačnej kolegyni radí, aby tento problém odstránila s pomocou odborníka.

„Po tejto sezóne je jasné, že Petra má technické a kondičné predpoklady na popredné priečky. Na druhej strane je trochu blokovaná vlastnou hlavou, ktorá vo veľa prípadoch ovplyvňuje 60 – 70% výkonu. Už Tina Mazeová dokázala, že dobre lyžovať nestačí. Treba mať aj dobrú psychologickú prípravu a odolnosť. V prípade Petry by jej ďalší krok mal smerovať k športovému psychológovi, aby jej lyžiarske umenie nebrzdil strach či zlý pocit, ktorý môže pokaziť celkový výsledok,“ je presvedčená Gantnerová ml.

Čo na to hovorí v súčasnosti psychoterapeutka Elena Medzihradská?

„Hlava vždy rozhoduje o víťazkách a zdolaných. Lyžovať vedia všetky, sú medzi nimi minimálne – stotinové, desatinové, sekundové – rozdiely. Všetko je o mentálnom nastavení a podpore. Oboje má, musí to už len zúročiť,“ pritakáva.

Zrušia kombináciu?

Bez ohľadu na neúspešnú olympiádu prežíva Vlhová životnú sezónu. V slalome patrí k najlepším, v obrovskom slalome pravidelne bojuje o najlepšiu desiatku, potenciál naznačila aj v kombinácii.

Petra Vlhová prežíva životnú sezónu. Foto: SITA, Diana Černáková
Petra Vlhová Petra Vlhová prežíva životnú sezónu.

Natíska sa preto tretia otázka: príde deň, kedy sa Slovensko dočká Vlhovej celkového víťazstva vo Svetovom pohári?

Je veľká škoda, že práve alpskú kombináciu chce Medzinárodná lyžiarska federácia nahradiť paralelným a obrovským slalomom. Pri Petriných kvalitách môže ľahko pomýšľať na zisk veľkého krištáľového glóbusu. Veď už teraz je na vynikajúcom 3. mieste v celkovom hodnotení a to vôbec nejazdila rýchlostné disciplíny," pripomína dôležitý fakt.

S Gantnerovou sa zhoduje aj sesterské duo Medzihradských.

„Šanca na veľký glóbus je vždy, hoci sa menia vonkajšie faktory, ako napríklad kvalita a množstvo súperiek,“ dodáva Lucia. „Určite to je jeden z jej veľkých cieľov. Pokiaľ si ho stanovíte a máte ho v hlave, je to polovica úspechu. Nikdy sme sa osobne nestretli, ale cez médiá vnímam, že by rada získala veľký krištáľový glóbus. Ako Petra sama hovorí: urobí pre to všetko,“ uzatvára Elena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní