Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premiérový úspech v kombinácii. Skvelá Vlhová vybojovala pódium

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v nedeľňajšej alpskej kombinácii Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane 3. miesto.

04.03.2018 14:20 , aktualizované: 17:46
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) obsadila tretie miesto v kombinácii Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane. Víťazkou sa stala Talianka Federica Brignoneová (uprostred) a druhá skončila Švajčiarka Michelle Gisinová (vľavo).
debata (5)

Vlhová vo svojom premiérovom vystúpení v disciplíne zjazdárskej všestrannosti ako piata pretekárka nedávnej olympijskej súťaže siahala dokonca na prvenstvo.

Lenže po skvelom výkone v super-G nezašla optimálne svoje slalomové kolo a na víťaznú Talianku Federicu Brignoneovú stratila 9 stotiniek. Dvanástykrát v kariére sa tak v rámci SP dostala na pódium, premiérovo v kombinácii.

Brignoneová spolu s nedávnou olympijskou víťazkou Michelle Gisinovou ako jediná zo širšieho kruhu favoritiek zašla slalom nad svoje pomery. Obe pretekárky v cieli delili tri stotinky. Vlhová za nimi zaostala minimálne, hoci medzičasy naznačovali, že bude bojovať o prvenstvo.

Petra Vlhová v Crans Montane Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati superobrovského slalomu v...

Mala však problémy s odmäkovým povrchom, podobne ako po nej ďalšia domáca top-favoritka, majsterka sveta Wendy Holdnenerová. Tá skončila napokon štvrtá, čo jej ale stačilo na definitívu zisku malého glóbusu v sezónnom hodnotení kombinácie.

Vlhová už dopoludnia predviedla skvelý výkon v superobrovskom slalome a pred druhou časťou súťaže sa zaradila medzi topfavoritky na víťazstvo. V slalome potom útočila z 12. miesta, keď na priebežnú líderku Talianku Sofiu Goggiovej strácala 1,31 s, ale na reálne konkurentky v boji o celkové poradie s výnimkou Holdenerovej mala náskok.

V slalome jej nevyšla ideálne najmä spodná časť trate a priebežne sa zaradila na druhú priečku až za Gisinovú, ktorá na Vlhovú po super-G strácala 22 stotín.

Holdenerová potom po chybách nepotvrdila ambície na najvyšší stupienok a klesla až za Slovenku, ktorú však zdolala po prvej časti piata Brignoneová a pripísala si triumf. Vlhová zašla v slalome druhý najlepší čas za Gisinovou.

„Som šťastná, že som dosiahla prvé pódium v kombinácii vo Svetovom pohári. Potešilo ma, že som zašla veľmi rýchlo v super-G, pretože túto disciplínu netrénujem až tak často. Slalomová trať sa mi páčila, nebola ľahká a ani podmienky neboli ideálne. Mám v pláne venovať sa v budúcnosti aj ďalším disciplínam, ale pôjdeme krok po kroku. V budúcej sezóne chcem jazdiť kombináciu a častejšie možno aj super-G, ale uvidíme,“ povedala na tlačovej konferencii Vlhová, ktorá mala v slalome druhý najlepší čas za Gisinovou.

V kariére stála doteraz na pódiu deväťkrát v slalome (4–2–3) a dvakrát v paralelnom slalome (0–1–1). V celkovom poradí SP sa Vlhová posunula na priebežnú tretiu priečku s 814 bodmi. V kombinácii, ktorá sa išla v prebiehajúcej sezóne iba dvakrát, skončila celkovo siedma.

Samozrejme, že je veľmi pekné opäť získať krištáľový glóbus," povedala v cieli pre ORF Holdenerová, ktorá je majsterkou sveta v kombinácii z vlaňajška a malý glóbus v tejto disciplíne získala predtým už aj v sezóne 2015/2016.

„Vedela som, čo všetko je možné a vedela som aj to, že nemusím dnešné preteky vyhrať. O to to bolo pre mňa ťažšie. V celkovom poradí Svetového pohára som druhá a bolo by pekné, ak by to tak zostalo.“

Brignoneová dosiahla celkovo svoj ôsmy triumf v rámci podujatí Svetového pohára: „Bol to strmý svah a to ja milujem. Čakal na nás ťažký slalom, trať už bola rozbitá a stopa vyjazdená. Ale tak je to vždy, keď štartujem s vyšším číslom. Som šťastná, že som vyhrala.“

Na štarte chýbali americké spolufavoritky Lindsey Vonnová a predovšetkým suverénne vedúca pretekárka SP Mikaela Shiffrinová.

Alpská kombinácia v Crans Montane

výsledky: 1. Federica Brignoneová (Tal.) 1:46,47 min, 2. Michelle Gisinová (Švajč.) +0,03, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,09, 4. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,26, 5. Stephanie Brunnerová (Rak.) +0,38, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,43, 7. Rahel Koppová (Švajč.) +0,64, 8. Sofia Goggiová (Tal.) +0,73, 9. Ricarda Haaserová (Rak.) +1,48, 10. Priska Nuferová (Švajč.) +1,58

Celkové poradie SP (po 33 z 39 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1513 b., 2. Holdenerová 952, 3. VLHOVÁ 814, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 797, 5. Goggiová 778, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 767,… 101. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 22, … 126. Barbara KANTOROVÁ (SR) 3.

Konečné poradie v kombinácii (2 z 2): 1. Holdenerová 150, 2. Gisinová 109, 3. Brignoneová 100, 4. Marta Bassinová (Tal.) 87, 5. Ana Buciková (Slovin.) 68, 6. Ramona Siebenhoferová (Rak.) 65, 7. VLHOVÁ 60

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní