Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiratherová ovládla super G. Vlhová bez bodov, no sľubne do kombinácie

Lichtenštajnská zjazdárka Tina Weiratherová vyhrala v sobotu superobrovský slalom Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane. Svoj deviaty triumf v pretekoch seriálu slávila s náskokom 36 stotín pred Rakúšankou Annou Veithovou, tretia bola domáca Wendy Holdenerová (+0,38 s). Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa umiestnila na 40. priečke mimo bodovanej 30-ky so stratou 1,98 s.

03.03.2018 12:21 , aktualizované: 14:41
Tina Weiratherová Foto: ,
Lichtenštajnská zjazdárka Tina Weiratherová vyhrala superobrovský slalom Svetového pohára v Crans Montane.
debata (1)

Weiratherová sa najlepšie vyrovnala s nástrahami selektívneho terénu rafinovaným prístupom. Aerodynamiku nevyužívala za každú cenu a na strmých previs do poloskokov v dolnej časti svahu išla v strategickej línii, takže nestrácala rýchlosť hranením lyží.

Naopak, príliš agresívne a hlboké oblúky sa v nepokojnej dolnej časti stali osudnými pre spolufavoritky na čele s Taliankou Sofiou Goggiovou.

Ani Švajčiarke Lare Gutovej stopa nevyšla a tak predposledný super G sezóny ju pripravil o vedenie v priebežnom poradí disciplíny. Do finálovej súťaže v Aare pôjde s náskokom 46 bodov Weiratherová, ktorej na malý glóbus stačí tretie miesto bez ohľadu na výsledok rivalky, resp. aj siedme miesto, ak Gutová nevyhrá.

Cieľ super G v Crans-Montane. Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Crans-Montana, super G Cieľ super G v Crans-Montane.

Na štarte chýbali – okrem snoubordingovo zaneprázdnenej olympijskej šampiónky Ester Ledeckej – americké favoritky Lindsey Vonnová a suverénne vedúca pretekárka SP Mikaela Shfiffrinová. A tak sa šance chopila domáca obľúbenkyňa Wendy Holdenerová, jej výkon, takisto výkon krajanky Michelle Gisinovej boli veľkým prísľubom pre nedeľňajšiu kombináciu.

Gisinová ako olympijská víťazka v disciplíne zjazdárskej všestrannosti skončila štvrtá a obe Švajčiarky by vzhľadom na svoje slalomové zručnosti nemali mať konkurenciu.

Pri neúčasti Shiffrinovej a vzhľadom na okolnosti super G a špecifiká husto naložených bránok mohla mať pódiové ambície aj Petra Vlhová, v olympijskom Pjongčangu v kombinácii piata.

Ak by v nedeľňajšej jazde superobrovského slalomu zašla približne ako v sobotu, v slalome by nemal byť pre ňu problém zmazať manko na akúkoľvek súperku okrem oboch Švajčiarok, v prípade Slovenkinej optimálnej slalomovej jazdy by nemali byť ostatné pretekárky tvrdým orieškom.

Tina Weiratherová po triumfe v Crans Montane. Foto: SITA/AP, Marco Tacca
Tina Weiratherová Tina Weiratherová po triumfe v Crans Montane.

„Toto je najťažší kopec zo všetkých z pohľadu celej sezóny. Dnes som odviedla skvelú prácu. Na začiatku som sledovala štyri lyžiarky a všimla som si, že majú veľké problémy,“ povedala podľa agentúry AP víťazka pretekov Weiratherová.

Priznala, že myslí aj na celkový triumf v super G. „Je to najväčšie ocenenie, ktoré v našom športe môžete získať. Znamená viac ako olympijská medaila. Na ZOH súťažíte len raz a je to hlavne o šťastí, ale malý glóbus nikdy nie je dielom náhody,“ doplnila Weiratherová.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Crans-Montana:

Super G žien: 1. Tina Weiratherová (Licht.) 1:02,17 min, 2. Anna Veithová (Rak.) +0,36 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,38, 4. Federica Brignoneová (Tal.) a Michelle Gisinová (Švaj.) – obe +0,51, 6. Christine Scheyerová (Rak.) +0,57, … 40. Petra Vlhová (SR) +1,98

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 32 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová USA) 1513 bodov, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) 902, 3. Tina Weiratherová (Licht.) 797, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 767, 5. Petra Vlhová (SR) 754, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 746, … 100. Veronika Velez-Zuzulová 22, 126. Barbara Kantorová (obe SR) 3

Poradie vo Svetovom pohári v hodnotení super G (po 7 z 8 pretekov): 1. Tina Weiratherová (Licht.) 421, 2. Lara Gutová (Švaj.) 375 bodov, 3. Anna Veithová (Rak.) 307, 4. Michelle Gisinová (Švaj.) 263, 5. Johanna Schnarfová 259, 6. Federica Brignoneová (obe Tal.) 251

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Tina Weiratherová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #super G žien