Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Levicu čaká ostrý štart. Pred olympijskou rozlúčkou

Prišiel jej čas. Je pripravená. Väčšina jej krajanov zháňala na poslednú chvíľu niečo, čo by potešilo ich blízkych pod vianočným stromčekom. Aj ona sa rozhodla obdarovať pred najkrajšími sviatkami roka. Seba. Dva dni pred Štedrým dňom. Prvým tréningovým slalomom.

27.01.2018 16:06
Jasna slalom Veronika Velez Zuzulova Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata (3)

Mesiac po ňom sa slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vracia do kolotoča Svetového pohára. V nedeľu prvýkrát v sezóne otestuje svoju výkonnosť, ale najmä – pred štyrmi mesiacmi operované koleno.

Návrat odložili

Malo to prísť skôr. Na začiatku januára v Záhrebe či o tri dni v Kranjskej Gore. Nevyšlo to. „Ešte je priskoro,“ dementoval vtedy správy o návrate jej kouč a otec Timotej Zuzula. Lepšie neskôr, ako nikdy. Dlhé a bolestivé čakanie na ostrý štart najlepšej slovenskej lyžiarky histórie sa definitívne končí. Velez-Zuzulová je späť. Znie to skvele…

„V nedeľu sa postavím na môj očakávaný štart slalomu v Lenzerheide!“ napísala na profil na Facebooku. „Každý deň po operácii bol pre mňa nový zážitok. Ani ja, ani moje okolie nevedelo, čo nás čaká. Nikto na svete s tým nemal skúsenosť,“ doplnila Velez-Zuzulová.

Tridsaťtriročnú rodáčku z Bratislavy čakajú jedny z posledných pretekov v bohatej kariére. „Viem, že táto súťažná sezóna je moja posledná. Rozlúčku bez toho, aby som nestála na štarte pretekov Svetového pohára, si po toľkých rokoch neviem ani predstaviť,“ ozrejmila Velez-Zuzulová.

Malý zázrak

Vážne zranenie kolena z 10. septembra lanského roka v Argentíne jej výrazne naštrbilo plány na zisk malého krištáľového glóbusu v slalome. Na začiatku sezóny to dokonca vyzeralo, že sa bude musieť zrieknuť aj šance na zisk cenného lyžiarskeho kovu na tohtoročných zimných olympijských hrách. Nezlomnosť Velez-Zuzulovej i majstrovstvo chirurga Bertranda Sonneryho-Cotteta boli proti čiernym vyhliadkam.

„Lev sa zotavuje rýchlejšie ako človek,“ inšpirovala sa slovami futbalistu Zlatana Ibrahimoviča usmievavá Slovenka po jednom z tréningov.

Jej bleskurýchly návrat po operácii roztrhnutého predného skríženého väzu v pravom kolene je malým zázrakom. Slovenka nechce nič uponáhľať. Jej prioritou je februárová olympiáda v Pjongčangu. „Tomu prispôsobím všetko,“ vyhlásila pred časom.

Slovenský lyžiarsky fajnšmeker sa v nedeľu (od 9.30 prvé kolo, od 12.15 druhé) môže prvýkrát v tomto ročníku tešiť na slovenské elitné duo. K druhej žene celkového hodnotenia najtočivejšej disciplíny Petre Vlhovej sa pridá aj jej vzor. Velez-Zuzulová však v Lenzerheide nemá veľké oči.

„Som si vedomá toho, že moja momentálna športová výkonnosť nie je identická s vlaňajšou, ale každým novým dňom a tréningom sa krok po kroku približujem,“ dodala Velez-Zuzulová. Pre stálicu slovenského alpeského lyžovania nebude až také dôležité vyhrať, ale skôr zúčastniť sa. A zistiť, či v Pjongčangu môže ukončiť niekoľkoročnú túžbu – získať cenný olympijský kov…

Sezóna Velez-Zuzulovej
10. septembra 2017 zranenie kolena v Argentíne
22. septembra operácia kolena v Lyone
3. novembra prvý tréning v posilňovni
4. decembra prvý tréning na lyžiach
22. decembra prvý tréningový slalom
28. januára 2018 prvý štart vo SP v Lenzerheide
14. februára slalomové preteky na ZOH v Pjongčangu
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #slalom žien