Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazd v Taliansku vyhrala Goggiová. Na domácu lyžiarku nestačila ani Shiffrinová

Talianka Sofia Goggiová sa stala víťazkou piatkového zjazdu Svetového pohára alpských lyžiarok v talianskej Cortine d'Ampezzo.

19.01.2018 12:32
Sofia Goggiaová Foto: ,
Sofia Goggiaová v Cortine d'Ampezzo.
debata

Goggiová v rozpätí šiestich dní ovládla druhé preteky SP v zjazde a stala sa vážnou adeptkou na medailu na blížiacich sa zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Uplynulú nedeľu sa v kráľovskej disciplíne tešila v rakúskom Bad Kleinkirchheime.

„Nebola to perfektná jazda v mojom podaní. Najmä po štarte to bolo náročné. Urobila som pár chýb, ale zároveň som zariskovala. Viditeľnosť nebola dobrá,“ povedala Sofia Goggiová podľa webu laola1.at. "

Spoločnosť Goggiovej na stupňoch pre víťazkou na Olympia delle Tofane v Cortine robili skvelé Američanky. Líderka historického poradia v počte víťazstiev vo Svetovom pohári Lindsey Vonnová bola druhá s odstupom 47 stotín a vedúca žena SP Mikaela Shiffrinová skončila tretia (+0,84). Jediná Slovenka na štarte Barbara Kantorová s veľkým odstupom 11,76 s skončila štyridsiata.

„V zjazde som sa tu predstavila po prvý raz, ale veľmi sa mi páči táto trať. V tréningu som sa o nej veľa naučila a teraz to využila. Bola potrebná dobrá technika, ale aj taktika. V zjazde sa cítim čoraz lepšie,“ uviedla Mikaela Shifrinová.

Shiffrinová v sumáre doterajšej časti sezóny už má na konte 1441 bodov a usilovne sa približuje k absolútnemu rekordu Slovinky Tiny Mazeovej z ročníka SP 2012/2013, tá vtedy celkovo nazbierala 2414 bodov.

Mikaela Shiffrinová v Cortine D'Ampezzo. Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v Cortine D'Ampezzo.

Shiffrinová aktuálne má náskok 871 bodov pred Goggiovou. Slovenke Petre Vlhovej, ktorá kĺzavé disciplíny nejazdí, patrí skvelá 4. priečka s 554 bodmi. Goggiová po svojom štvrtom triumfe v pretekoch SP v kariére prevzala líderskú pozíciu v hodnotení zjazdu. Vedie o 49 bodov pred Shiffrinovou.

V Cortine d'Ampezzo sa lúčila s kariérou 33-ročná Američanka Julia Mancusová. Štvornásobná olympijská medailistka sa vo svojej poslednej jazde predstavila v kostýme „wonder woman“ a s veľkým odstupom skončila posledná. Mancusová absolvovala v kariére 399 pretekov Svetového pohára, pripísala si 7 triumfov.

„Cesta späť bola náročná, ale na olympiádu som to už nedotiahla. Nemala som na to. Cortina bola vždy moje obľúbené miesto, preto miestna rozlúčka. Rozlúčka je vždy ťažká. Všetky tie roky strávené v lyžiarskom cirkuse mi budú chýbať,“ uviedla Julia Mancusová.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Cortina d'Ampezzo (Tal.):

Zjazd žien: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 1:36.45 min, 2. Lindsey Vonnová +0,47, 3. Mikaela Shiffrinová (obe USA) +0,84, 4. Lara Gutová (Švaj.) +0,93, 5. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +0,99, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,09,…40. Barbara Kantorová (SR) +11,76.

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 22 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová USA) 1441 bodov, 2. Sofia Goggiová (Tal.) 570, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 560, 4. Petra Vlhová (SR) 554, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 534, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 499.

Poradie vo Svetovom pohári v hodnotení zjazdu (po 5 z 8 pretekov): 1. Sofia Goggiová (Tal.) 269 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 220, 3. Cornelia Hütterová (Rak.) 183, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 182, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) 132, 6. Lara Gutová (Švaj.) 119.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazd žien #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Sofia Goggiová