Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rajičová je po krátkom programe piata, postúpila aj debutantka Hugecová

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová suverénne postúpila zo štvrtkového krátkeho programu sólistiek do sobotňajších voľných jázd na majstrovstvách Európy v Moskve.

18.01.2018 17:02 , aktualizované: 21:53
Nicole Rajičová Foto: ,
Nicole Rajičová počas krátkeho programu na ME v Moskve.
debata (1)

Dvadsaťdvaročná reprezentantka SR zašla najlepší KP v kariére a predviedla výkon, ktorý jej zabezpečil priebežnú 5. pozíciu. Jej krajanka Silvia Hugecová zvládla debut na medzinárodnej scéne tiež výborne a aj ona prenikla medzi elitnú 24-ku, keď ju klasifikovali na 22. mieste.

Hugecová KP zajazdila bez väčšieho zaváhania, začala kombináciou trojitého rittbergera s dvojitým tulupom, potom skočila trojitý salchow a dvojitý axel. Po svojej jazde si dovolila aj radostné gesto.

„Cítim sa veľmi dobre. Môj cieľ bol zajazdiť svoju jazdu, to som aj spravila, takže som spokojná. Keď som skočila úvodný rittberger, odľahlo mi, ale potom som si povedala, že ešte mám pred sebou salchow, musím sa skoncentrovať. Nakoniec všetko bolo dobré,“ povedala 17-ročná majsterka Slovenska.

Rajičová, ktorá štartovala na ZOH v Soči, a bude aj na februárovej olympiáde v Pjongčangu, na šampionáte obhajuje minuloročné 6. miesto z Ostravy. Išla v poslednej skupine s najväčšími hviezdami. V pláne mala kombináciu trojitého rittbergera s trojitým tulupom, trojitý salchow aj dvojitý axel a zvládla ich výborne.

Vydarila sa jej aj kroková pasáž a záverečná pirueta, čo ju katapultovalo na priebežnú druhú, resp. v KP konečnú piatu pozíciu. Zverenka trénera Igora Krokavca od rozhodcov dostala 61,01 bodov, čo je jej nové osobné maximum. Doterajšie 60,98 z minulo­ročných ME prekonala o 3 stotiny bodu. Spokojne si tak mohla dovoliť záverečné gesto radosti.

Najlepší krátky program predviedla nečakane iba... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Alina Zagitovová Najlepší krátky program predviedla nečakane iba 15-ročná Ruska Alina Zagitovová.

Zo slov Rajičovej po výkone znela veľká spokojnosť. Po prvý raz do KP zaradila kombináciu dvoch trojitých skokov a ustála ju, aj keď podľa rozhodcov bol druhý skok nedotočený: „Je to super pocit, mám veľkú radosť. Najväčšiu z toho, že mi vyšla táto kombinácia. Na tréningu som nekazila skoky, takže som si povedala, snáď nepríde chyba teraz. Po prvom skoku som nemala ideálny výjazd a chvíľu som váhala, či po ňom nedám radšej dvojitý, ale povedala som si, že to nejako stiahnem. Som rada, že sa mi to podarilo,“ okomentovala svoju jazdu.

Najlepší KP predviedla nečakane iba 15-ročná Ruska Alina Zagitovová. V novom osobnom rekorde 80,27 bodov nechala za sebou favorizovaná obhajkyňu a krajanku Jevgeniju Medvedevovú. Dvojnásobná svetová a európska šampiónka z dvoch uplynulých rokov mala zdravotné problémy, pre ktoré vynechala aj finále Grand Prix ISU. Prehru nepozná od novembra 2015.

Z tretieho miesta pôjde do finále 5-násobná majsterka kontinentu Talianka Caroline Kostnerová, ktorá ukázala excelentný výkon. Na Medvedevovú stratila len 27 stotín. Finálové jazdy tak sľubujú veľký súboj o zlato, resp. pódium.

Vo štvrtok popoludní šampionát pokračuje voľnými jazdami športových dvojíc, medzi ktorými nemá Slovensko zastúpenie.

V Rusku ešte Slovensko reprezentuje tanečný pár Lucie Myslivečková s Lukášom Csölleyom, krátky tanec sa pôjde v piatok, resp. v sobotu sú na programe voľné tance. V stredu sa nepodarilo do finálových jázd postúpiť Michaelovi Neumanovi.

Výsledky:
KP – ženy: 1. Alina Zagitovová 80,27 bodov, 2. Jevgenija Medvedevová (obe Rus.) 78,57, 3. Carolina Kostnerová (Tal.) 78,30, 4. Maria Sockovová (Rus.) 68,70, 5. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 61,01, 6. Anita Östlundová (Švéd.) 56,04, … 22. Silvia HUGECOVÁ (SR) 45,98

Športové dvojice ovládli Rusi

Súťaž športových dvojíc naplno ovládli domáci reprezentanti Ruska, ktorí obsadili všetky miesta na stupňoch víťazov. Zlato si vybojovali Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov so súčtom 221,60 bodu z krátkeho programu a voľnej jazdy.

Pritom po prvej časti súťaže figurovali až na piatom mieste. Dvadsaťtriročná Tarasovová a o dva roky starší Morozov obhájili titul z vlaňajšieho kontinentálneho šampionátu v Ostrave.

Striebro si vyjazdili Xenia Stolbovová a Fiodor Klimov (211,01) a bronz patrí Natalii Zabijakovovej a Alexandrovi Enbertovi (210,18). O veľkej smole môže hovoriť francúzske duo Vanessa Jamesová a Morgan Ciprés. Po krátkom programe boli ešte na líderskej pozícii, ale napokon im bronz ušiel o jednu stotinku bodu, čiže najmenší možný rozdiel.

„Náš krátky program sa nám nepáčil a hnev, ktorý sme mali v sebe, sme premenili na lepší výkon vo voľnej jazde. Teraz sme spokojní,“ uviedli víťazi Tarasovová a Morozov, ich vyjadrenie priniesol twitter podujatia.

V Moskve neštartovali vicemajstri Európy spred roka Aľona Savčenková s Brunom Massotom, ktorí reprezentujú Nemecko. Rozhodli sa vynechať ME 2018 a pripravovať sa na februárové ZOH v Pjongčangu. Slováci rovnako chýbali.

Športové dvojice (krátky program + voľná jazda): 1. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.) 221,60 bodu, 2. Xenia Stolbovová, Fiodor Klimov (Rus.) 211,01, 3, Natalia Zabijaková, Alexander Enbert (Rus.) 210,18, 4. Vanessa Jamesová, Morgan Ciprés (Fr.) 210,17, 5. Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek (Tal.) 204,20, 6. Nicole della Monicová, Matteo Guarise (Tal.) 192,38

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Rajičová #ME v krasokorčuľovaní 2018 #Silvia Hugecová