Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katastrofa, extrém, nehodné štartu! Lyžiari kritizujú stav slávneho Streifu

Prvý tréning na sobotňajší zjazd Svetového pohára v Kitzbüheli vyvolal medzi lyžiarmi kritiku. Trať na náročnej zjazdovke Streif podľa nich nie je dobre pripravená a je ešte nebezpečnejšia než obvykle.

16.01.2018 16:56
debata
Americký lyžiar Steven Nyman počas utorňajšieho... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Steven Nyman Americký lyžiar Steven Nyman počas utorňajšieho tréning v Kitzbüheli.

„Bola to katastrofa,“ uviedol švajčiarsky majster sveta Beat Feuz, ktorý v sobotu vyhral iný slávny zjazd vo Wengene. „Trať nie je podľa mňa v takom stave, aby sa na nej dali ísť preteky. Musia popracovať na tom, aby zjazdovka cez víkend vyzerala úplne inak. Predovšetkým skoky,“ dodal jeden z favoritov.

Pri skokoch na náročných miestach trate Mausefalle a Alte Schneise sa pretekári dostanú vo vzduchu príliš vysoko nad úroveň svahu. „Je to brutálne, ako sa skáče. Pripadám si takmer ako skokan na lyžiach,“ vravel skúsený Rakúšan Hannes Reichelt po utorkovom prvom tréningu na Streife.

„Pomer kontaktu so snehom a lyžami vo vzduchu je približne päťdesiat na päťdesiat,“ myslí si ďalší rakúsky reprezentant Max Franz.

Pretekový riaditeľ FIS Hannes Trinkl sľúbil zjazdárom vylepšenie skokov na prijateľnú úroveň. Najbližší tréning sa uskutoční až vo štvrtok, organizátori teda budú mať dostatok času na zmeny. Počasie sa im však chystá urobiť škrt cez rozpočet, prognózujú sa výdatné dažďové aj snehové prehánky.

„Momentálne je trať ľadová a nepokojná. A tiež je problém s viditeľnosťou. Videl som len modré čiary a bránky a popri tom červené ochranné siete. A potom už len veľa bielej bez zreteľných kontúr ako je vytýčená trať. To všetko robí lyžovanie na tomto kopci veľmi náročným,“ uviedol Reichelt, víťaz zjazdu v Kitzbüheli z roku 2014, na webe ORF.

„Prvý tréning bol extrémny, všetci sme zostávali bez dychu. Či to tak musí byť, to neviem, ale je nutné to prijať. Je to ťažký zjazd, to vie každý,“ uviedol olympijský víťaz Matthias Mayer z Rakúska.

Jeho reprezentačný kolega Vincent Kriechmayr ho doplnil: „Streif vyceril svoje zuby“.

Najlepší čas 1:55,46 zajazdil na 3312 metrov dlhej trati Talian Christoph Innerhofer pred Stevenom Nymanom z USA (-0,28) a svojím krajanom Matteom Marsaglioum (-0,46).

Ďalšie dva tréningy sú na programe v stredu a vo štvrtok. V piatok sa v Kitzbüheli uskutoční super-G, v nedeľu slalom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matthias Mayer #Kitzbühel #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Beat Feuz