Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jazdí vlastnú ligu. Miller: Shiffrinová je to najlepšie, čo náš šport ponúka

Famózna šnúra Mikaely Shiffrinovej sa naťahuje. Podobne, ako séria pochvalných reakcií na adresu americkej lyžiarky.

11.01.2018 16:40
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová po víťazstve vo Flachau.
debata (1)

Zanechala jasnú správu

V ostatných 26 pretekoch Svetového pohára stála 25-krát na pódiu pre tri najlepšie. Dovedna 21-krát sa dívala na konkurentky z najvyššieho stupňa, dva razy bola druhá aj tretia. Do cieľa neprišla len raz. Pred rokom v Záhrebe.

„Je fenomén,“ priznáva Petra Vlhová. „Keď je vo svojej koži, sú to pre ostatné iba preteky o druhé miesto. Jazdí vlastnú ligu,“ pridáva sa Bernadette Schildová. „Všetky chceme lyžovať tak dobre ako ona a byť rýchlejšie. Ona je však úplne iný level," dopĺňa Frida Hansdotterová.

Po utorkovom večernom slalome vo Flachau vstúpila Shiffrinová do histórie. Hoci to tak sprvoti nevyzeralo, ako prvá lyžiarka začala kalendárny rok piatimi víťazstvami za sebou.

„Bolo to po prvý raz, čo som do druhého kola nevstupovala ako líderka. Musela som zanechať jasnú správu,“ hovorila americkým médiám.

Po prvej jazde zaostávala za domácou Schildovou o 37 stotín sekundy. Po druhej mala víťazný 94-stotinový náskok. Ročník sa nedávno prelomil do druhej polovice, ale Shiffrinová má viac bodov (1381) ako víťazka veľkého krištáľového glóbusu zo sezóny 2013/2014 Anna Veithová (1371).

„Teraz viem, že hoci sa v prvom kole môže udiať čokoľvek, som schopná na to reagovať. Chcem byť mentálne pripravená na všetky možnosti,“ doplnila po Flachau sympatická pretekárka.

Päť medailí z Pjongčangu

Pre Shiffrinovú to bolo 41. víťazstvo v kariére. Pred 23. narodeninami sa niečo také nepodarilo ani legendárnemu Ingemarovi Stenmarkovi. Dvadsaťdvaročná rodáčka z Vailu sa vyrovnala Rakúšanke Annemarie Moserovej-Pröllovej. Keď jej to novinári vo Flachau pripomenuli, mierne ju to zaskočilo.

„Je neuveriteľné, že sa ich mená objavili v rovnakej vete ako moje,“ vyhlásila Shiffrinová.

„Oni sú pravými legendami nášho športu. Navždy sa na nich bude spomínať. Ich rekordy som si hľadala na internete. Nerada by som šla do nejakého porovnávania. Je iná doba ako vtedy,“ doplnila.

Mikaela Shiffrinová počas slalomu vo Flachau. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Shiffrinová Mikaela Shiffrinová počas slalomu vo Flachau.

Jej kraľovanie ju už teraz pasuje do pozície jednej z najlepších lyžiarok v dejinách. Tohtosezónne hodnotenie Svetového pohára vedie v slalome, obrovskom slalome i zjazde. Je najmladšou olympijskou víťazkou, pred štyrmi rokmi v Soči vyhrala ako 18-ročná. O niekoľko týždňov v Pjongčangu možno napodobní Janicu Kosteličovú. Chorvátka v Salt Lake City 2002 získala tri zlaté ako jediná lyžiarka na svete.

„Janica je vo svetovom lyžovaní veľký pojem. Vždy som ju obdivovala, je pre mňa veľkou inšpiráciou,“ ozrejmila Shiffrinová. „Už teraz má takmer isté dve zlaté medaily. Ak sa rozhodne, že pôjde päť disciplín, v každej získa cenný kov,“ je presvedčený niekdajší americký lyžiar Bode Miller.

Shiffrinová je v počte víťazstiev na celkovej šiestej priečke. Líderka Lindsey Vonnová ich má 78, ale iba 7 dosiahla v takom veku ako o 11 rokov mladšia krajanka. Štvornásobný majster sveta a šesťnásobný olympijský medailista Miller má jasno v tom, ktorá z dvojice jeho krajaniek je lepšia.

Vlhová vs. Shiffrinová Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola slalomu Svetového...

„Shiffrinová je to najlepšie, čo náš šport ponúka a to počítam ženy aj mužov. Rovnováha, intenzita, dynamika a koncentrácia. To všetko ju predurčuje k tomu, aby víťazila v každej disciplíne, ktorá jej zíde na um,“ nešetril komplimentmi Miller.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bode miller #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní