Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Unavené telo. Vlhová potrebuje načerpať silu

Keby sa teraz v lyžiarskom svete rozdávali školské vysvedčenia, našla by si na ňom slovo - chválitebný. Hoci to vo Svetovom pohári tak nefunguje, Petra Vlhová by si za úspechy v jeho doterajšom priebehu dvojku určite zaslúži.

10.01.2018 18:50
Petra Vlhová Foto: ,
Sklamaná Petra Vlhová vo Flachau.
debata

Skvelý úvod

Po dvoch tretinách ročníka je v celkovom hodnotení slalomu najmenej vzdialenou súperkou Mikaely Shiffrinovej. Američanka si však jazdí svoju vlastnú lyžiarsku súťaž. Len veľká smola či nebodaj vážne zranenie by ju mohli obrať o obrovský náskok, ktorý má v bitke o veľký krištáľový glóbus.

Dvadsaťdvaročná rodáčka z Vailu útočí na bodový rekord Slovinky Tiny Mazeovej z ročníka 2012/2013. Bývalá zverenka Livia Magoniho, ktorý momentálne vedie Vlhovú, vtedy nazbierala 2414 bodov. Shiffrinová ich má momentálne 1381.

Späť k liptovskej strele. Jej tohtosezónne výkony veľmi nápadne pripomínajú trať utorkového ôsmeho slalomu sezóny vo Flachau. Sú plné nečakaných vĺn a majú klesajúcu tendenciu.

Vlhová začala výborne. V úvodných pretekoch zaskočila lyžiarsky svet. Za polárnym kruhom v Levi sa dívala na súperky z najvyššej priečky. „Určite som víťazstvom Shiffrinovú nahnevala. Začala tvrdo pracovať a výsledky sa dostavili,“ priznala Vlhová.

O dva týždne v Killingtone Shiffrinová deklasovala konkurenciu – druhej Vlhovej nadelila viac ako sekundu a pol. Tento víťazný slalomový scenár s tónmi americkej hymny na konci sa opakuje až doteraz. Veľmi blízko k jeho ukončeniu bola práve rodáčka z Liptovského Mikuláša. Vo finále paralelného slalomu v Courcheveli jej chýbali k predčasnému vianočnému darčeku 4 stotiny sekundy.

Petra Vlhová počas slalomu v Záhrebe. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová počas slalomu v Záhrebe.

„Bol to tvrdý boj. Petra bola v týchto pretekoch veľmi silná. Jej výkony ma dostávajú pod tlak. Náš spoločný súboj je výborný. Dobre sa na to pozerá,“ chválila po pretekoch súperku Shiffrinová. „Vo finále som videla, že v strede trate som ešte bola pred Mikaelou. Škoda, že som si vedenie neudržala. Stále sme však bok po boku a to je dobré znamenie,“ doplnila Vlhová.

Teší sa domov

Akoby to vtedy Slovenka zakríkla. Bolo to totiž jej dosiaľ posledné pódiové umiestnenie v tejto sezóne. Navyše, odstup – bodový aj sekundový – od Shiffrinovej ešte viac narástol. V Lienzi i Osle skončila piata, v Záhrebe i Kranjskej Gore na nepopulárnej štvrtej pozícii.

„Mám obrovské rezervy a všetci to vidia. V Levi som to dokázala. Zdolala som Shiffrinovú. S tým, čo teraz predvádzam, jej však nemôžem konkurovať. Musím dať všetko bokom a viac riskovať. Povedať si, že nemám čo stratiť a ísť na hrane. Momentálne bojujem sama so sebou v hlave. Niekedy športovec má takéto obdobia. Nik mu v nich nemôže pomôcť, len on sám. Musím nájsť istotu,“ hovorila sklamane v Kranjskej Gore.

Vo Flachau ju nenašla. Po solídnom štarte krátko po prvom medzičase skončila pre špicar. „Stáva sa mi to málokedy čo i len na tréningu, ale taký je život. Sme z toho smutní, ale netreba to brať smrteľne vážne. Stalo sa mi to aj vlani. Je to veľká škoda, išla som dobre. Beriem to ako fakt, taký je život. A ten ide ďalej,“ vysvetlila v cieli 1. kola.

Vlhovej sa dobre vodí aj v obrovskom slalome. Z piatich pretekov sa trikrát dostala do najlepšej desiatky. V najbližších dňoch ju čaká drobný oddych i ladenie na záverečnú časť olympijskej sezóny. Najbližšie si súťažné lyže obuje 23. januára na štarte obráku v Kronplatze.

Petra Vlhová po tom, ako dostala špicara a vo... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Vlhová Petra Vlhová po tom, ako dostala špicara a vo Flachau nedokončila prvé kolo.

„Oddych mi padne vhod. Načerpám nové sily. I keď únavu nevnímam, možno ovplyvnila moje výkony. Moje telo je unavené. Chcem vypnúť od lyžovania, ale čakajú ma kondičné tréningy. Teším sa domov a na ďalšie preteky,“ doplnila Vlhová.

Vylepší si na konci sezóny svoju známku?

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie