Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ja a Stenmark? Je neuveriteľné, že ma spomínajú v jednej vete s touto legendou

Suverénka aktuálnej sezóny na lyžiarskych svahoch Mikaela Shiffrinová si nie je istá, či sa môže porovnávať s legendami.

10.01.2018 12:56
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (4)

V utorok vo Flachau dvadsaťdvaročná Američanka vyhrala 41. preteky v kariére, čo sa pred 23. narodeninami podarilo len Rakúšanke Annemarie Moserovej-Pröllovej.

Shiffrinová ako prvá lyžiarka v histórii začala kalendárny rok piatimi výhrami za sebou. Prekonala tiež švédsku legendu Ingemara Stenmarka, ktorý pred 23. narodeninami vyhral 40 pretekov.

„Videla som na internete niečo o rekordoch Stenmarka i Annemarie. Ale neviem, či sa to dá naozaj porovnávať. Je iná doba, je to ťažké porovnávať. Oni obaja sú neuveriteľnými legendami v tomto športe a vždy sa na ne bude spomínať ako na legendy. Pre mňa je neuveriteľné už len to, že sa o mne hovorí v rovnakej vete ako o nich,“ povedala.

Mikaela Shiffrinová v cieli 2. kola slalomu vo... Foto: Reuters, DOMINIC EBENBICHLER
Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v cieli 2. kola slalomu vo Flachau,

Pred štyrmi rokmi v Soči sa stala najmladšou olympijskou víťazkou v slalome. Za mesiac v Pjongčangu bude okrem slalomu, v ktorom absolútne dominuje, favoritkou aj v ďalších disciplínach. V aktuálnej sezóne SP vedie aj priebežné poradie v obrovskom slalome a v zjazde. Môže tak napodobniť rekordnú bilanciu Chorvátky Janice Kosteličovej, ktorá na ZOH 2002 získala tri zlaté medaily. To sa žiadnej inej pretekárke v zjazdovom lyžovaní na jednej olympiáde nepodarilo.

Okrem výhier je pre ňu dôležitá radosť zo športu. „Samozrejme chcem vyhrávať. Každý chce vyhrávať, ale teraz si to jednoducho veľmi užívam. Lyžovanie je vždy dôležitejšie ako vyhrávanie. Proste sa snažím užívať si každý oblúk, ktorý robím, a byť v každom oblúku agresívna,“ tvrdí.

Na minuloročných majstrovstvách sveta okrem tretieho titulu za sebou v slalome získala tiež striebro v obrovskom slalome. V tejto disciplíne sa necíti tak silná, aj keď posledné preteky SP v sobotu v Kranjskej Gore vyhrala.

„Pre mňa je to najťažšia disciplína v tom, aby som v nej získala sebavedomie a stabilitu. Je naozaj zradná a vyžaduje si veľa šikovnosti. Nemám vždy pocit, že by som bola aktuálne najlepšia,“ poznamenala.

Jej nadvláda niektoré súperky frustruje. Po nedeľňajšom slalome v Kranjskej Gore si nad tým povzdychla napríklad Švédka Frida Hansdotterová. „Všetky chceme lyžovať rýchlejšie ako ona, ale ona je na inej úrovni. Musíme ešte viac trénovať a jazdiť rýchlejšie,“ povedala.

Mikaela Shiffrinová na trati v Squaw Valley. Foto: SITA/AP, Scott Sady
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová na trati v Squaw Valley.

Shiffrinová cez víkend nepôjde zjazd ani super G v rakúskom Bad Kleinkirchheime, pretože si chce oddýchnuť a potrénovať. Pretekať by mala opäť na budúci týždeň v Cortine d'Ampezzo, kde sa od 19. do 21. januára pôjdu dva zjazdy a super-G.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Ingemar Stenmark