Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desiaty triumf v sezóne. Dominantná Shiffrinová vyhrala aj vo Flachau

Američanka Mikaela Shiffrinová sa stala víťazkou atraktívneho večerného slalomu žien v rakúskom stredisku Flachau v rámci Svetového pohára 2017/2018 v alpských lyžiarskych disciplínach.

09.01.2018 22:07
Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová v cieli 2. kola slalomu vo Flachau,
debata (1)

Najväčšia ženská osobnosť súčasného zjazdového lyžovania Shiffrinová pridala do zbierky 41. triumf v pretekoch Svetového pohára v kariére a v historickom rebríčku úspešnosti jej už len jedno víťazstvo chýba na piatu priečku Švédky Anje Pärsonovej.

V tejto sezóne je Shiffrinová takmer nezdolateľná, vo Flachaiu si pripísala desiate víťazstvo v tomto ročníku SP, v obľúbenom slalome triumfovala v kariére po tridsiaty raz.

Shiffrinová v súčte oboch kôl zdolala Rakúšanku Bernadette Schildovú o 94 stotín sekundy, hoci po prvej jazde ešte viedla Schildová pred Shiffrinovou o 37 stotín. Tretiu priečku si vyjazdila vlaňajšia víťazka Švédka Frida Hansdotterová s mankom 1,43.

Americká suverénka ako prvá lyžiarka v histórii vyhrala prvých päť pretekov nového kalendárneho roka. „Dnes to boli preteky o hlave. Preštudovala som si jazdu Bernie (Bernadette Schildovej, pozn. red.) v prvom kole a povedala som si, že v druhom pôjdem skrátka na plný plyn a budem sa snažiť pritom baviť. Skončilo sa to pre mňa šťastne. Moje druhé kolá sú v poslednom čase bláznivé,“ povedala Shiffrinová pre ORF.

Slovenská zjazdárka Petra Vlhová nedokončila už 1. kolo, napriek tomu zostala na druhom mieste hodnotenia disciplíny za Shiffrinovou. V tomto rakúskom stredisku Vlhová aj vlani chytila tzv. špicara a nedostala sa do cieľa úvodného kola. Tentoraz sa ako žrebovaná päťka lúčila veľmi skoro, hoci začala v solídnom rytme.

Na prvom medzičase svietil pri jej mene iba o tri stotinky slabší výkon ako mala domáca líderka Bernadette Schildová. Potom však prišiel postrach všetkých slalomárok, tzv. „špicar“. Predtým naposledy Vlhová takto nešťastne nedokončila slalom v rámci Svetového pohári 11. marca 2017 v americkom Squaw Vallley.

„Stáva sa mi to málokedy čo i len na tréningu, ale taký je život. Sme z toho smutní, ale zasa netreba to brať smrteľne vážne. Na druhej strane mrzí ma to kvôli ľuďom, ktorí za mnou chodia na preteky a povzbudzujú ma,“ vravela Vlhová pre slovenské médiá v cieli 1. kola, do ktorého došla už len uvoľnene mimo trate.

Dvadsaťdvaročná Liptáčka čaká na „medailové“ umiestnenie v seriáli SP už od predvianočného obdobia, keď bola vo francúzskom Courcheveli v paralelnom slalome druhá. Nasledovala séria piatych a štvrtých miest (Lienz, Oslo, Záhreb, Kranjska Gora) a teraz výpadok.

Pred dvoma rokmi Vlhová vo Flachau pri triumfe krajanky Veroniky Velez-Zuzulovej skončila tretia a pričinila sa o historické slovenské double na pódiu v pretekoch SP.

Pre zverenkyňu talianskeho kouča Livia Magoniho Vlhovú to bol siedmy štart vo Flachau. Okrem spomenutého tretieho miesta spred dvoch rokov bola v tomto dejisku ešte aj šiesta (2016) a sedemnásta (2015). Všetky štyri ďalšie vystúpenia vrátane aktuálneho nedokončila.

SP v alpskom lyžovaní – Flachau (Rak.)

Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:50,86 min, 2. Bernadette Schildová (Rak.) +0,94 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,43, 4. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +2,62, 5. Katharina Truppeová (Rak.) +2,67, 6. Chiara Costazzová (Tal.) +2,80, 7. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +2,84, 8. Katharina Liensbergerová (Rak.) +2,91,… Petra Vlhová a Barbara Kantorová (obe SR) – nedokončili.1. kolo

Celkové poradie SP (po 19 z 38 súťaží): 1. Shiffrinová 1381 bodov, 2. Wendy Holdenerová (Švajč.) 560, 3. VLHOVÁ 554, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 534, 5. Hansdotterová 499, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 416

Poradie v slalome (8 z 12): 1. Shiffrinová 780 b., 2. VLHOVÁ 445, 3. Hansdotterová 431, 4. Holdenerová 405, 5. Schildová 332, 6. Melanie Meillardová (Švajč.) 227

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #slalom žien