Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medlovej tréner: Ak predvedie, čo vie, môže získať medailu

Hoci rebríček, podľa ktorého sa budú rozdeľovať miestenky na olympiádu do Pjongčangu, ešte nie je definitívny, pod piatimi kruhmi by nemala chýbať.

10.01.2018 09:00
Medlová Matys Foto: ,
Klaudia Medlová a jej tréner Matej Matys.
debata (1)

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová je pred poslednými dvoma podujatiami Svetového pohára v hodnotení disciplíny big air na výbornom treťom mieste a v slopestyle jej patrí 24. pozícia. V olympijskej súťaži sa predstaví tridsať najlepších snoubordistiek kombinovaného rebríčka, ktoré môžu súťažiť v oboch disciplínach.

„Ak sa nezraní, nebude v Južnej Kórei chýbať. Samozrejme, bolo by fajn – najmä pre jej sebavedomie – keby sa vo zvyšných dvoch pretekoch v slopestyle umiestnila čo najlepšie,“ vysvetľuje Medlovej tréner Matej Matys.

Viac jej sedí big air

Bývalý snoubordista začal s jednou zo slovenských nádejí na dobré umiestnenie v Pjongčangu spolupracovať v druhej polovici minulého roka v rámci Športového centra polície. V minulosti tiež reprezentoval Slovensko a neúspešne sa pokúšal kvalifikovať na olympiádu v Soči. V Rusku pred štyrmi rokmi chýbala aj Medlová.

„Spoločne sme vymýšľali nové triky, ktoré by mala predviesť na olympiáde. Radím jej, čo by mohla ísť na pretekoch SP, aj podľa poveternostných podmienok, aké tam vládnu. Niekedy treba zvoliť jazdu, ktorá nie je až taká technicky náročná, ak je počasie nestále. Pri ideálnom zase treba skúsiť niečo odvážnejšie, s čím sa dá vyhrať. Okrem toho mám na starosti aj plánovanie výjazdov,“ hovorí 30-ročný Matys.

O šesť rokov mladšej Liptáčke sa viac darí v disciplíne big air, ale rada má aj slopestyle.

„V big air je jednoduchšie prispôsobiť sa počasiu. Zväčša sa jazdí v meste, kde nebýva až taká zima a najmä menej fúka. Sú tam stabilnejšie a lepšie podmienky. Trať slopestylu má okolo 750 metrov, nedá sa presne odhadnúť, na ktorom skoku nedoletíte alebo preletíte. Klaudia však pôjde do oboch disciplín s rovnakým nasadením,“ vysvetľuje Matys.

Triky si šetrila

Medlová tvrdí, že patrí medzi desať dievčat, ktoré si môžu trúfať na olympiáde na medailu. Čo si o tom myslí tréner?

„Triky má dobré. Ťažko povedať, či má reálne na pódium, ale v elitnej desiatke by nemala chýbať. Ak všetko pôjde, ako má a predvedie to najlepšie, čo vie, je reálna aj medaila. Počas sezóny jazdila viac na istotu, aby zbierala body. Dva nové triky, ktoré by mala predviesť na ZOH, trénovala popri tom,“ približuje Matys. Zároveň dodá, že počas minulého roka Medlovú výrazne pribrzdili viaceré zdravotné problémy.

Nový tréner priniesol nové veci. Medlová sa viac zamerala na fyzickú prípravu, nielen na tréning skokov a prípravu na snehu. Pomáhal jej aj kondičný tréner Štefan Čuvala.

„Veci konzultujeme aj s ďalšími ľuďmi. Klaudia má širší poradný tím. Využívame všetky možnosti, ktoré sú k dispozícii, aby mala čo najviac informácií a mohli sme ideálne naplánovať tréningový proces aj jej jazdu,“ tvrdí Matys.

Klaudia Medlová a jej tréner Matej Matys. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Medlová Matys Klaudia Medlová a jej tréner Matej Matys.

Snoubording sa profesionalizuje

Kde čerpá inšpiráciu na nové triky?

„Voľakedy sme sa ich učili sledovaním na videu. Teraz je to sledovaním súperov a komunikáciou v rámci tímu. Desať rokov dozadu nemali snoubordisti trénerov – osobných ani reprezentačných. Odvtedy sa freestyle snoubording veľmi rýchlo vyvíja. Pri ženách treba brať do úvahy aj inú telesnú stavbu než majú muži. Nedokážu sa v trikoch tak rýchlo posúvať vpred. Gymnasticky zdatnejšie dievčatá trochu odskočili ostatným, ale mužský freestyle bude vždy o krok pred ženským. Lepšie zvládajú 25 až 30-metrové lety vzduchom,“ naznačuje.

Freestyle snoubording v minulosti viac považovali za životný štýl než za šport. Aj vnímanie najlepších jazdcov sa však mení.

„V poslednej dobe sa snoubording profesionalizuje. Kedysi ste v podstate ani nemohli zájsť do posilňovne, ostatní by vás okamžite odsúdili a nezapadli by ste do partie. Momentálne sa však vrcholový snoubording bez toho robiť nedá. Všetci využívajú trénerov, fyzioterapeutov, psychológov, jednoducho komplexný tím ako v každom inom športe. Snoubordisti si uvedomili, že ak chcú potiahnuť desaťmesačnú sezónu, nemôžu si dať mesiac pauzu a zabávať sa na párty. Takýto prístup k nášmu športu síce ešte existuje, ale už nie na najvyššej úrovni,“ priznáva Matys.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Klaudia Medlová #Matej Matys