Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podpora i tvrdšie slovo. Vlhová bojuje s tlakmi

Stojí pred jednoznačným cieľom. Je ním pokus o návrat na najvyššie priečky.

09.01.2018 06:00
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (30)

„To bude dobré. Petra sa vyplače a po 2–3 hodinách hodí nevydarený slalom za hlavu. Možno si na konci sezóny i tak povieme, že nám toto štvrté miesto k niečomu pomohlo. Keby nedokončila, boli by sme viac nespokojní, ale takto máme ďalšie body a aj tretie miesto v celkovom hodnotení,“ nezúfal pred ďalšími pretekmi Svetového pohára Igor Vlha.

Je to v hlave

Jeho dcéra v Kranjskej Gore ukázala, prečo sa jej po víťaznom vstupe do lyžiarskej sezóny v Levi natoľko vzdialila suverénna Mikaela Shiffrinová. V prvom kole to bolo – aj podľa Vlhovej slov – katastrofálne vystúpenie. V druhom predviedla omnoho lepšiu jazdu.

„Sezónu sme rozbehli veľmi dobre. Keby boli do konca roka aj všetky štvrté miesta, budeme spokojní. Niekedy Peťa potrebuje podporu, inokedy tvrdšie slovo. To je normálne. Momentálne to nezvláda v hlave. Myslím si, že sa bojí straty pozície. Je mladá, tlaky sú silné. Aj napriek všetkému si na konci dňa povieme, že Petra je dobrá. Uvidíte, vo Flachau pritlačí na pílu a bude to lepšie,“ nádejal sa Vlha.

Po pretekoch jej pomáhal prekonať smútok a sklamanie. „Sme na seba veľmi citovo naviazaní. My potrebujeme ju, ona nás,“ odhalil silné rodinné puto.

Po siedmych slalomových pretekoch z dvanástich sa jeho dcéra stále drží na druhej priečke v bitke o malý krištáľový glóbus v slalome. Jej náskok pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou sa však zúžil na 40 bodov. Ak si ho slovenské eso chce udržať, musí sa vrátiť na pódiové priečky.

Vlhová vs. Shiffrinová Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola slalomu Svetového...

„Chcem, aby lyžovala ako Petra Vlhová. Nie ako Petra, ani ako Vlhová. Musí to byť kompletné. Vtedy je naozaj rýchla a môže konkurovať Shiffrinovej. Nielen v tréningoch, čo sa už deje, ale aj v pretekoch,“ vysvetľuje recept na úspech jej kouč Livio Magoni.

Flachau padá a má vlny

V Slovinsku sa prvýkrát objavil na štartovacej rampe po boku svojej zverenky. Zvyčajne zostáva na trati a sleduje jej počínanie od zhora až dole. Zmena pomohla. „A ak bude treba, urobím to isté aj vo Flachau,“ sľubuje Magoni. „Pomohol mi zdvihnúť sebavedomie, lebo som na tom psychicky nebola najlepšie,“ priznáva Vlhová.

Rakúske stredisko jej prináša ďalšiu šancu na reštart.

„Som rada, že prídu ďalšie preteky v rýchlom slede. Stále trénujem a lyžujem. Keď príde po Flachau pauza, možno ma úplne vypne. Potrebujem byť ešte zopár dní koncentrovaná. Potom si oddýchnem a naberiem nové sily do poslednej fázy sezóny,“ vysvetľuje Vlhová.

Dvadsaťdvaročná Liptáčka predvlani v nevyspytateľnom Flachau, ktoré profilom už veľakrát vyradilo z boja aj najväčšie favoritky, obsadila tretie miesto (prvá bola Veronika Velez-Zuzulová). Lanské preteky nedokončila po zlyhaní v prvom kole. „Bola to moja chyba, chytila som špicara,“ vravela vtedy.

Ukončí Petra Vlhová 44-dňové čakanie na pódium? Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Ukončí Petra Vlhová 44-dňové čakanie na pódium?

Jej cieľ v utorňajšom večernom slalome (od 18.00 prvé, od 20.45 druhé kolo, prenos vysiela RTVS) je jasný.

„Musím telo nastaviť na večerný slalom. Pôjdem si ľahnúť neskôr ako zvyčajne. Kopec mi vyhovuje. Nie je jednoduchý, stále padá a sú na ňom vlny. Teším sa, chcem si vo Flachau napraviť chuť,“ priznáva Vlhová. „Večerný slalom môže byť pre nás trochu výhoda, pretože Petra sa potrebuje dlhšie rozcvičovať. Uvidíme, ako sa jej bude dariť,“ dopĺňa Magoni.

Naposledy sa v klasickom slalome dostala medzi tri najlepšie 26. novembra 2017 v Killingtone. Ukončí Vlhová 44-dňové čakanie?

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #slalom žien #Livio Magoni #Igor Vlha