Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlha: Shiffrinová? Tvrdí, že len Petra ju môže zdolať

Aj napriek badateľnej únave a pokročilému času posledného večera pred náročným slalomovým víkendom s úsmevom privolil na rozhovor.

08.01.2018 06:00
Vlha Foto: ,
Boris Vlha.
debata (5)

V horskom prostredí Kranjskej Gory za viac ako polhodinu vykreslil náročný život svojej sestry – Petry Vlhovej, jednej z najlepších slalomárok. „Stále má čo zlepšovať,“ hovorí Boris Vlha (26), ktorý pôsobí aj ako asistent Vlhovej trénera Livia Magoniho.

Čo pre Petru znamená výborný výsledok?

V predošlej sezóne bolo cieľom umiestnenie do 5. miesta. Teraz je ním pódium. Výborný výsledok znamená zdolať Mikaelu Shiffrinovú – a to aj za cenu, že Peťa bude druhá.

To sa jej už raz podarilo. Vnímate teda sezónu pozitívne?

Trápime sa v obráku. Sölden, Killington, tam to nebolo najlepšie. Pred Lienzom sme vymenili lyžiarky a Petra si obula aj kratšie lyže. Pomohlo to. V slalome je to lepšie. Celý tím však stále mrzí stotinová strata, po ktorej skončila vo štvrťfinále paralelného slalomu v Osle. Potom jej telo vyslalo signál. Mala teploty a necítila sa najlepšie. Potrebovala si oddýchnuť. V Záhrebe – najťažších slalomových pretekoch – bola so silami na konci, v spodnej časti trate už nevládala.

Považujete preteky v Osle za najväčšie tohtosezónne sklamanie?

Presne tak. Myslel som si, že to neprežijem… Trvalo to, kým som sa nevyspal. Dovtedy som len nadával, nechápal a znova nadával.

Čo na to vtedy povedal tréner Livio Magoni?

Tiež nadával, ale po taliansky. Všetci v tíme rozmýšľame, kde sme mohli urobiť viac. Neuspokojíme sa, lebo chceme víťaziť.

Pred sezónou by ste však takúto bilanciu po polovici ročníka brali, nie?

Jasné, sme spokojní. Viem však, že Petra má na viac. Je dobré, že ešte má nedostatky, lebo sa postupne môže približovať svojmu stropu. Stále má veľa priestoru na zlepšenie i dier, ktoré musí zaceliť.

Súrodenci Petra Vlhová a Boris Vlha v roku 2013. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Vlha Vlhová Súrodenci Petra Vlhová a Boris Vlha v roku 2013.

Napríklad?

V každých pretekoch musí nájsť pocit, ktorý mala v Levi. Tam išla svoju povestnú jazdu. Na tréningu to vyzerá super, ale súťaž je iná. Polovica úspechu je v hlave. Fyzicky je na tom skvele, potrebuje byť len mentálne odolnejšia a predviesť skvelé tréningové jazdy aj v pretekoch.

Sú športovci, ktorým to ide lepšie v tréningu, iní zasa predvádzajú to najlepšie počas pretekov. Aká je ona?

Pred súťažou sa vie vyhecovať. Na pódium dokáže dosiahnuť kedykoľvek.

Neuvažovali ste, že váš tím rozšíri aj mentálny kouč?

Zatiaľ nie. Jej psychické nastavenie je v porovnanú s predošlou sezónou lepšie. Je vnútorne vyrovnanejšia, nemá toľko výkyvov. Potrebujeme však, aby neboli žiadne.

Nemáva Petra problém s víkendmi, počas ktorých absolvuje obrovský slalom aj slalom?

Nemyslím si, rovnako tomu bolo aj v predošlej sezóne. Keď chce bojovať o čo najviac bodov, musí ísť minimálne dve disciplíny. Aj Shiffrinová pôjde do konca sezóny už len slalom a obrák. Môže si to dovoliť, má dostatočný náskok. Nebude zbytočne riskovať.

Myslíte si, že vašej sestre porovnávanie so Shiffrinovou prospieva alebo ubližuje?

Ja to nevnímam. Mikaela ide ako stroj. Verejnosť ich síce porovnáva, ale veľmi sa to nedá. Shiffrinová má omnoho vyššiu podporu – a to už niekoľko rokov. Petra nemá také zázemie, i keď v tejto sezóne sa to vďaka sponzorom zlepšilo. Ťažko porovnávať USA a Slovensko. V hocičom. Mikaela však povedala, že jedine Peťa ju môže zdolať.

Petra Vlhová (vzadu) a Mikaela Shiffrinová... Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Petra Vlhová (vzadu) a Mikaela Shiffrinová počas paralelného slalomu v Courcheveli.

Keby ste boli Američanmi, boli by ste inde?

Určite. Američania dlho vedeli, že Shiffrinová má obrovský talent, preto si ju vybrali omnoho skôr. Budovali jej zázemie a rozvíjali potenciál odmalička.

Shiffrinová nedávno povedala, že víťazstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára je viac, ako zisk olympijskej medaily. Súhlasíte?

Samozrejme. Veľký krištáľový glóbus odzrkadľuje prácu v celej sezóne. Kto ho má, niečo v lyžiarskom svete znamená. Olympiáda sú len jedny preteky. Viackrát ju vyhrali lyžiari, ktorí v SP dosiahli málo.

Petra mala výborný úvod, no zdá sa, že aktuálne nie je vo vrcholnej forme…

Neberiem to tak, na každé preteky musíte byť stopercentne pripravení. Mala veľa smoly. V Courcheveli prehrala o štyri stotiny vo finále, v Osle o stotinu. Paralelné slalomy sú hop alebo trop. Rozhodujú tam maličkosti.

Má počas paralelných slalomov čas si oddýchnuť?

Človek v nich ani nevie, kde práve je. Ide to veľmi rýchlo. Na štarte sme s ňou dvaja, kouč Magoni je v strede. Tréner Matej Gemza, ktorý je v cieli, jej podá výživový doplnok. Petru hore vyvezie skúter. Podám jej bundu, dám napiť, popritom Livio sprostredkuje, ako to vyzerá na trati. Je to kolotoč.

Máte so sestrou pred štartom špeciálny rituál?

Servisman Stano Vozárik jej pripravuje lyže. Spoločne sa s Petrou rozcvičíme. Ak neštartuje prvá alebo druhá, pozrie si ostatné pretekárky na obrazovke. Potom dostane krátku masáž. Buchneme si päsťou a poviem jej: poďme, Peťa! Špeciálne je asi iba to, že sa nikdy nepozerá na štart pretekárky, ktorá ide na trať pred ňou. Vtedy skloní hlavu a zapína si lyže.

Takže pravidlo – čím nižšie štartovné číslo v prvom kole, tým lepšie – neplatí?

Ako kedy. Ak je ľad, vtedy je to jedno. Keď je mäkko, je lepšie ísť prvý až štvrtý. Potom sa už trať postupne rozbíja, ale prvá slalomová sedmička to môže vyhrať s akýmkoľvek číslom od 1 do 7. V Kranjskej Gore je náročný profil trate, najmä záverečná strmina. Nečudujem sa, že Veronika Velez-Zuzulová napokon zrušila štart. Bol to dobrý krok, priveľmi by riskovala.

Spomínali ste, že Petru trápili teploty. Keby ste jej týždeň pre chorobu neboli k dispozícii, pocítila by to?

Neviem, či by som jej chýbal, to sa musíte opýtať jej. (Určite. Na trati, ale aj mimo nej, poznamená Petra od vedľajšieho stola. pozn. red.)

Premýšľate už o olympiáde?

Petra vôbec, ja stále. Niekedy sú to pozitívne myšlienky, inokedy negatívne. Budú to tlaky. Trasiem sa na každom štarte a na olympiáde bude adrenalín ešte väčší. Vyhrať ju môže ktokoľvek zo sedmičky. Budeme na Pjongčang ladiť formu pretekmi. Nehrozí, že by sme pred ním niečo vypúšťali.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Boris Vlha