Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sama v stane. Vlhová si triedila čierne myšlienky ukrytá pred svetom

Je nedeľa ráno a slečna Urška, majiteľka penziónu v neďalekej dedinke Mojstrana, nás vyprevádza: "Uvidíte, dnes to bude slovenský deň. Cítim to v kostiach,“ usmieva sa na nás a my vieme, že z nej viac hovorí príjemný hostiteľ, ako expert na lyžovanie.

07.01.2018 16:08
Petra Vlhová Foto: ,
Sklamaná Petra Vlhová.
debata (16)

"A čo Shiffrinová? Čo bude s ňou?“ pýtame sa.

"Ona je veľmi milá osôbka, ale už toho povyhrávala dosť, nemyslíte?“ opýta sa. Nuž myslíme, ale reči sa hovoria, chlieb sa je. Poď ho pod kopec.

Haverová-Lösethová, Shiffrinová, Hansdotterová, Holdenerová, Vlhová. Pätica najlepších pôjde hneď na začiatku a už o desať minút tak bude zrejmé, či prognóza Uršky je bližšie k želaniu, alebo správnemu lyžiarskemu čuchu.

Nórka Haver-Lösethová nie je tento rok vo svojej koži, čas 54,38 preto nie je pre nás nijako orientačný. Špekulujeme, že Shiffrinová, ktorá už stojí na štarte, bude mať v cieli 52 niečo.

Podcenili sme ju.

Američanka si tak, ako aj v sobotu, ide od začiatku svoju vlastnú súťaž. Ak pri iných pretekárkach dokážete rozoznať, či riskujú a idú naplno, alebo iba na "pol plynu“, jazda rodáčky z Vailu je veľkou neznámou.

Lyžuje ladne, s bránkami, ani s výmoľmi na trati nijako nebojuje. Naopak, akoby tam ani neboli. Je stelesnením dokonalosti. Ako Roger Federer na tenisovom kurte, alebo Peter Sagan na bicykli.

Mikaela Shiffrinová dosiahla v Kranjskej Gore... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová dosiahla v Kranjskej Gore double - vyhrala obrovský i klasický slalom.

Shiffrinová vracia lyžovanie do histórie

51,44 – taký je jej čas po 1. kole. O tri sekundy lepší, ako mala Nórka pred ňou. Žasnú diváci, novinári, Haver-Lösethová v cieli a určite aj ostatné pretekárky sledujúce jej jazdu na štarte.

Shiffrinová je síce lyžiarkou budúcnosti, tento šport však vracia o takmer 40 rokov naspäť. Na prelome 70-tych a 80-tych rokov tu bol "akýsi“ Ingemar Stenmark. Aj tento slávny Švéd zdolával svojich súperov podobným spôsobom – rozdielom triedy.

Ale späť na trať.

S trojkou sa vydáva dolu svahom skúsená Hansdotterová. Stratí sekundu a pol, podobne ako Švajčiarka Holdenerová nasledujúca hneď za ňou. „To je čas, ktorý by mala atakovať aj Petra Vlhová,“ vravíme si.

Už stoji na štarte.

Vlhovci sú v pozore. Každý na svojom mieste. Otec Igor totiž jazdu svojej dcéry najradšej prežíva sám. "Skúste sa mi počas nej prihovoriť a vôbec vás nezaregistrujem,“ po­vie.

Slovenka sa od úvodu trápi a s narastajúcou stratou na medzičasoch klesá nadšenie desiatok Slovákov na tribúnach. Červených 2,30 je hrozivým vysvedčením po 1. kole. Premietnuté na metre: zatiaľ čo Shiffrinová pretína cieľovú pásku, Vlhová je ešte dobrých 20 metrov pre ňou.

Vlhová vs. Shiffrinová Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola slalomu Svetového...

Američanka sa smeje, Slovenka plače

Petra je evidentne sklamaná. V cieľovom priestore sa nezdrží ani o sekundu navyše, prejde rýchlo okolo Shiffrinovej sediacej v kresle pre priebežnú líderku a začne zhadzovať vrstvy oblečenia, ktoré ma na sebe. Prvé letí štartové číslo…

Zatiaľ čo Američanka rozdáva úsmevy na všetky strany, Vlhová na ne ani nepomyslí. Mihne sa okolo skupinky slovenských novinárov, ktorým je hneď jasné, že s nimi pocity z jazdy tentoraz zdieľať nebude.

"Poznám ju, v tejto chvíli sa nebude rozprávať vôbec s nikým. Zavrie sa sama do stanu a bude rozmýšľať nad tým, čo sa stalo,“ naznačí Igor Vlha.

Preteky však pokračujú. Aj keď čas slovenskej nádeje je mizerný, 4. miesto si udrží. Strata 2.30 je síce veľká, ale skresľuje. Shiffrinová je totiž veľkým sústom aj pre ostatné pretekárky.

Na topiaci sa sneh v Kranjskej Gore však nedopadajú iba slzy Petry Vlhovej. Skúsená Američanka Resi Stieglerová nesie svoje vypadnutie oveľa emotívnejšie. Nepomáhajú ani objatia Švédky Anny Swenn-Larssonovej, ale až pieseň od skupiny Vengaboys – Boom, Boom, Boom, Boom!!! Stieglerovej po niekoľkých minútach začnú hrať kútiky úst a hopsá v rytme niekdajšieho hitu.

Tribúny sú čoraz prázdnejšie, organizátori podujatia už púšťajú pretekárky v skrátených intervaloch. Trať je rozbitá, nejedná z nich skončí mimo. Mdlú atmosféru oživí až s číslom 50 domáca Slovinka Klara Livková. Neuveriteľné, 23-ročná lyžiara, ktorá ešte nikdy nenazrela do 2. kola, finišuje na skvelom 18. mieste.

Keď brat čistí sestre žalúdok

Tak, ako v sobotu v obrovskom slalome, tak aj v nedeľu, štartové pole uzatvára Alessia Afi Dipolová z Toga. Scenár je rovnaký. Vypadáva už v hornej časti trate.

Zdá sa, že pred 2. kolom, ktoré postaví taliansky tréner Vlhovej Livio Magoni, sú karty rozdané. Shiffrinová nevyhrá jedine, ak vypadne a Vlhová bude na pódiu, ak zaváhajú pretekárky na 2. a 3. mieste, domnievame sa.

"Poriadne som jej vypucoval žalúdok. Aj si poplakala. Veď ráno pred pretekmi jazdila rovnako dobre ako Mikaela. Ani neviete, o koľko vlasov som prišiel,“ vraví jej brat Boris.

Magoni postavil bránky tak, aby ulahodil Slovenke. A nie všetkým to vonia. V 2. kole vypadáva jedna lyžiarka za druhou. Aj Livková, ktorá mala na dosah životný výsledok. Iba niekoľko desiatok metrov pred cieľom.

Blíži sa veľké finále. V kresle pre aktuálneho lídra tak, ako v sobotu, zasa niekoľko minút sedí Estelle Alphandová. Až kým sa na trať nevydá Rakúšanka Bernadette Schildová. Tá doslova letí, bránky pred sebou odhadzuje s obrovským nasadením, nečudo, že jej čas je v 2. kole najlepší.

Zvládne Petra aspoň svoju druhú jazdu?

Keď sa nedarí, dlhoročné rituály sú zrazu nanič. Magoni, ktorý preteky vždy sleduje priamo z trate, tentoraz stojí pri Slovenke na štarte. Aj manželia Vlhovci nesledujú svoju dcéru osve, ako zvyčajne, ale spolu…

Najsmutnejšia z Vlhovcov je Petra

Na Liptáčke poznať veľké odhodlanie. Medzi bránkami neraz až skáče, chyby však teraz nerobí. V cieli je dokonca rýchlejšia ako Schildová. Aj keď to nakoniec na pódium stačiť nebude, v tíme Vlhovcov konečne zavládla uvoľnená atmosféra.

Nie však u Petry. Tá si dlhé minúty opiera hlavu o drevený hranol, kam si pretekárky zvyknú odkladať lyže. Pretiera si oči a aj keď jej druhá jazda bola v porovnaní s tou prvou skvelá, opäť plače. Nepomáhajú ani slová od zastúpcu firmy Rossignol, či funkcionára FIS.

Je 4. miesto dobrý výsledok, alebo neúspech? Vzhľadom na potenciál, aký vo Vlhovej drieme, skôr to druhé. Vie to aj ona, emócie, ktoré ňou lomcujú, sa snaží skryť pri monitore, kde sleduje svoju druhú jazdu.

K novinárom príde až o niekoľko desiatok minút.

Mimika jej tváre hovorí za všetko. Opäť sa jej z očí derú slzy. "Potrebovala som sa vyplakať a dostať to zo seba von,“ prizná.

Dolu vedľajším svahom sa už spustil aj tréner Magoni. Ten nechápe, čo sa to stalo. „Má nejaký blok. Niečo podobné som zažíval aj pri Tine Mazeovej, bol to denno-denný boj s jej hlavou. Možno by jej pomohlo trošku talianskeho štýlu v živote,“ naznačí.

To už v cieli preberá svoje ďalšie ocenenia Mikaela Shiffrinová. Na pódium vystúpi hneď niekoľkokrát, zaspieva si americkú hymnu a pomaly sa poberie k svojmu autobusu.

Aby sa mohla presunúť do Flachau, kde už v utorok môže na svoju veľkú slovinskú jazdu nadviazať ďalším úspechom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní