Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezačala vojnu, ani nevraždila. Pre kráľovnú svahov je to iba lyžovanie

"Niečo vám musím povedať. Dnes bude stáť na štarte aj moja sestra. Celá dedina je hore nohami,“ vyprevádza nás z útulného penziónu jeho majiteľka.

06.01.2018 15:44
Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová počas obrovského slalomu v Kranjskej Gore
debata

"Ana Drev? Ana Bucik?“ pýtame sa na najznámejšie slovinské pretekárky. "Nie, nie. Meta Hrovatová. Pozorne ju sledujte, som presvedčená, že skončí v prvej desiatke,“ usmieva sa sympatická dievčina Urška.

So štartovým číslom 28 sa lyžiarky bežne medzi elitu nedostávajú, napriek tomu si meno mladučkej, stále iba 19-ročnej Mety zapamätáme. Nielen pre dnešné preteky, aj pre budúcnosť.

V Kranskej Gore prší, návaly snehu popri cestách každú hodinu strácajú ďalšie centimetre. Lyžiarky však túto situáciu dokonale poznajú. Na rozdiel od nás rekreantov, ktorí sa na mokrom snehu viac trápime, ako tešíme, im takýto povrch vyhovuje. "Bude to dobré, Trať pred pretekmi nasolia a bude aspoň držať,“ vysvetľuje Petra Vlhová.

Tú si ako prvá vyskúša Rakúšanka Stephanie Brunnerová. V cieli je spokojná. Svoj pekný úsmev však rozbalí, až keď dorazí Viktoria Rebensburgová, do soboty jednotka v hodnotení obrovského slalomu. Nemka totiž výrazne stráca.

Vysvedčenie rozdá Shiffrinová

Sme na vážkach. Šla Brunnerová tak dobre, alebo Rebensburgová zle? Čoskoro sa dozvieme, o chvíľu pôjde kráľovná.

Na štart sa postaví sedmička – Mikaela Shiffrinová. S bránkami si tyká rovnako, ako šesť lyžiarok pred ňou. Jedine časomer spoznáva, že dole kopcom sa rúti hviezda. Desatinka po desatinke, v cieli je z toho takmer sekunda. Ako je to možné? Kde ju získala? Publikum s otvorenými ústami sa zmôže jedine na typicky americké – "wauuu“.

V tej chvíli sa 1. kolo pre mnohých končí, nie však pre nás. Práve naopak. Už o niekoľko minút je na trati Petra Vlhová. Nerobí síce chyby, ale strata narastá. V cieli je deviata, o viac ako dve sekundy pomalšia ako jej veľká rivalka. Tipujeme, že na prvú pätnástku to bude stačiť. Stalo sa. Po tom, ako reprezentantka z Toga Alessia Afi Dipolová nedošla do cieľa, je jasné, že 22-ročná Liptáčka pôjde do 2. kola zo 14. pozície.

Obrovský slalom žien v Kranjskej Gore Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová si niekoľko minút užívala v...

A spolu s ňou aj Hrovatová. Bude z toho nakoniec vysnívaná desiatka?

Spomínate si ešte na slávneho francúzskeho zjazdára Luca Alphanda? Jeho dcéra si dnes oblieka kombinézu vo švédskych farbách, vo francúzskej reprezentácii vraj pre ňu nebolo miesto. Do 2. kola síce postúpila s odretými ušami. V ňom však všetkým vytrie zrak. Rodáčka z Briançonu to vo finále "napáli“. Aby si potom v cieli mohla sadnúť do kresla priebežnej líderky. Nie na niekoľko sekúnd, strávi tam viac ako 15 minút.

Dcéra šampióna v kresle pre lídra

Nezosadí ju ani Hrovatová. Slovinka však v cieli zaostáva iba o päť stotín a spolu s Alphandovou sa bude ešte veľmi dlho posúvať nahor.

Do cieľového priestoru v tom prichádza niekoľko ľudí v modrých bundách s nápisom Slovakia. Medzi nimi aj rodičia Petry Vlhovej. Otec Igor i mama Zuzana. Sú ako kokteil hrdosti a radosti. A keď sa na veľkoplošnej obrazovke objaví ich dcéra, k mixu pozitívnych emócií sa pridá aj značná dávka napätia.

Slovenka si počína skvele. Aj keď z jej náskoku ubúda, jazdí bez chýb a predovšetkým rýchlo. Na poslednom medzičase svieti v zelenom rámčeku –0,26. Vydrží jej to? Vzhľadom na famózne predstavenie Alphandovej tipujeme, že skôr nie, ako áno.

Stačí to! Otec skáče od radosti, dvíha ruky nad hlavu, tlieska a objíma sa s jedným z členov nórskeho tímu. Slovenská vlajka s nápisom "Šaleny východ – Michalovce“ je v tej chvíli najvyššie. Petra je evidentne spokojná a v kresle strieda Alphandovú.

Druhá jazda stála za to. Katapultuje ju medzi najlepšiu desiatku. Druhýkrát po sebe a tretíkrát v sezóne.

Mimochodom, mladučkej Hrovatovej, ktorá má síce 19, ale vyzerá stále na 14, tá vysnívaná desiatka sestry Uršky nakoniec ujde. Končí 13. Ale budeme si ju pamätať.

Preteky sa končia. Ako inak, americkou hymnou a a slávnou piesňou We are the champions. Na počesť absolútnej hviezdy Shiffrinovej. To všetko sleduje v cieľovom priestore aj Dipolová z Toga. Celý čas v šlapkách.

Alessia Afi Dipolová z Toga sledovala 2. kolo... Foto: Michal Gavroň, Pravda
Alessia Afi Dipolová Alessia Afi Dipolová z Toga sledovala 2. kolo obrovského slalomu v Kranjskej Gore v šľapkách.

Ani vojna, ani vražda. Iba lyžovanie

Víťazka sa presunie do neďalekého hotela a odpovedá na otázky novinárov. Tak, ako zvláda svoje lyže, majstrovsky narába aj so slovami. "Či sa mi pred olympiádou trasú kolená? Verte mi, že spávam pokojne, nezačala som vojnu, nikoho som nezabila, je to iba lyžovanie. Môžem tam získať niekoľko medailí, ale aj odísť s nulou,“ rozosmeje novinárov.

Ráno sa vraj necítila dobre. Informáciu však neprezradí ona, ale moderátor, ktorý ju najprv spovedá. Shiffrinová hneď reaguje. "Som chorá, ale to bolo hneď niekoľko dievčat, ktoré sa dnes postavili na štart. Takže žiadna moja nevýhoda,“ dodá.

Šampiónka medzi bránkami, ale aj pred mikrofónom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Kranjska Gora