Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa si vyjazdil premiérové body, jubilejný triumf Hirschera

Slovenský lyžiar Adam Žampa premiérovo v tejto sezóne bodoval vo Svetovom pohári. V slalome v Záhrebe skončil na 21. mieste so stratou 3,33 sekundy na víťazného Rakúšana Marcela Hirschera.

04.01.2018 18:23
6ampa Foto: ,
Adam Žampa počas 1. kola slalomu mužov v chorvátskom Záhrebe.
debata (1)

Do hodnotenie prestížneho seriálu si pripísal 10 bodov. Vlani v decembri skončil 30. v obrovskom slalome vo Val d'Isere, ale jeho čas tam presiahol o viac než osem percent víťazný a preto nebodoval.

Hirscher zvíťazil pred krajanom Michaelom Mattom s náskokom 5 stotín, tretiu priečku obsadil Nór Henrik Kristoffersen (+0,11). Pre Hirschera to bol jubilejný 50. triumf v pretekoch SP, čím sa vyrovnal legendárnemu Talianovi Albertovi Tombovi.

„Som rád, že sa mi podarilo vyrovnať Alberta Tombu. Záhreb je jeden z najnáročnejších kopcov na okruhu SP. Je však ťažké povedať, či som najlepší, pretože rozdiely sú nesmierne malé,“ povedal Hirscher.

Žampa s číslom 42 postúpil do druhého kola z 25. pozície, keď na lídra stratil 3,01 sekundy.

„Úplne hore sa mi do toho chytilo celkom dobre. Potom som urobil maličkú chybu pred rovinkou, ale následkom tej chyby som to aspoň viac hnal. Myslím si, že spodok som mal veľmi dobrý, trafil som sa doň a do cieľa som to už len pustil. S jazdou som celkom spokojný,“ povedal Žampa pre TASR v cieľových priestoroch. Vo štvrtok panovali v Záhrebe plusové teploty.

„Na to, ako je teplo, tak spravili trať veľmi dobre. Urobili sa ryhy, presne ako som očakával. Veľmi podobné to bolo na rozjazdení a dalo sa do toho naozaj ísť. Je to však niečo iné ako ísť s jednotkou, človek sa do toho musí triafať a nejde svoju stopu. V tom je to náročné,“ dodal Žampa.

Adam Žampa v cieli 2. kola slalomu mužov v... Foto: TASR, Martin Baumann
Žampa Adam Žampa v cieli 2. kola slalomu mužov v Záhrebe.

V 2. kole si polepšil o štyri priečky a dosiahol najlepší výsledok v sezóne: „Vrch som mal dobrý, potom som urobil malú chybičku, asi tri brány som sa do toho chytal. Myslím si, že od stredu a najmä dole, to bolo naozaj dobré. Využil som dobré číslo. Je to dobrý začiatok, po zranení sú to moje prvé body. Vo Val d'Isere som síce išiel super, ale so šliapaním som bol tridsiaty,“ dodal Žampa po 2. kole.

Jeho krajan Matej Falat nedokončil 1. kolo, keď s vysokým štartovým číslom 75 doplatil aj na povrch, ktorý už predtým dostal zabrať. Tesne za prvým medzičasom ho vymrštilo a po páde utrpelo jeho zápästie.

„Bolo to riadne rozbité, aj keď som čakal, že to bude horšie. Nebolo to až také zlé, ale je to značný rozdiel v porovnaní s prvou tridsiatkou. Ruka bude asi iba buchnutá,“ uviedol Falat pre TASR.

SP v zjazdovom lyžovaní – Záhreb (Chor.)

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Marcel Hirscher 1:50,60 s, 2. Michael Matt (obaja Rak.) +0,05 s, 3. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,11, 4. Manuel Feller (Rak.) +0,79, 5. Luca Aerni (Švaj.) +1,64, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +1,89, … 21. Adam Žampa (SR) +3,33, … Matej Falat (SR) nedokončil prvé kolo

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 17 z 37 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 674 bodov, 2. Henrik Kristoffersen 580, 3. Kjetil Jansrud 480, 4. Aksel Lund Svindal (všetci Nór.) 454, 5. Alexis Pinturault (Fr.) 442, 6. Matthias Mayer (Rak.) 318, … 112. Adam Žampa (SR) 10

Poradie v hodnotení slalomu (po 5 z 12 slalomov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 354 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 295, 3. Michael Matt (Rak.) 228, 4. Luca Aerni (Švaj.) 213, 5. André Myhrer (Švéd.) 213, 6. Sebastian Foss-Solevaag (Nór.) 169, … 40. Adam Žampa (SR) 10

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Marcel Hirscher #Svetový pohár v alpskom lyžovaní