Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zničila konkurenciu. Skvelá Kuzminová triumfovala v Oberhofe

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová triumfovala vo štvrtkových rýchlostných pretekoch Svetového pohára na 7,5 km v nemeckom stredisku Oberhof.

04.01.2018 13:11 , aktualizované: 14:58
Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová sa teší po výhre v šprinte v Oberhofe.
debata (25)

Dvojnásobná olympijská šampiónka dosiahla svoj jubilejný desiaty triumf na vrcholnej medzinárodnej scéne a potvrdila pozíciu vedúcej pretekárky celkovej klasifikácie SP.

V šprinte zanechala za sebou Fínku Kaisu Mäkäräinenovú až o 35,4 sekundy a Češku Veroniku Vítkovú o 40,1. Zároveň dosiahla už tretiu výhru v sezóne.

„Prvá neúspešná streľba ma nakopla. Vedela som, že aj s jednou chybou sa dá uspieť. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo. Po pretekoch som stretla Kaisu (Mäkäräinenovú) a ona sa ma pýtala, že ako je možné, že som jej v cieli nadelila tridsať sekúnd… V stíhačke to bude náročné, ale je pravda, že mám veľmi sľubný náskok,“ povedala Kuzminová po pretekoch do kamier RTVS.

„Víťazstvo vždy prináša príjemné pocity. Dnešné o to viac, že je moje prvé v Oberhofe. Navyše, dosiahla som ho v podmienkach, ktoré pre žiadnu z nás veru neboli jednoduché. Musím povedať, že som mala naozaj rýchle lyže, tieto preteky som si užila. Vnímala som, že streľba dnes nebude pre nikoho ľahká. Po jednej chybe v ľahu som si teda opakovala, že stále mám šancu na dobrý výsledok, ak si zachovám koncentráciu a vydarí sa mi druhá položka. ‚Stojka‘ mi vyšla úžasne, dala som si veľmi záležať na každej rane. Nula mi dodala energiu. Potom to už bolo len o poctivej práci v záverečnom okruhu, hoci na trati s mnohými stúpaniami sa ťažko udržiavalo nastolené tempo,“ povedala Kuzminová na tlačovej besede, ktorú zdieľal kanál Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) na youtube.

Na štart sa postavilo 92 žien a tie najlepšie sa nahustili do prvej polovice, vrátane Kuzminovej s číslom 21, ktorá vybehla na trať so žltým tričkom vedúcej ženy priebežného poradia SP. Počasie bolo zamračené s teplotou 1,5 stupňa, no na strelnici dosť fúkalo a chyby, aj keď väčšinou len na jednom terči, pribúdali.

V polohe ležmo nasadila vysokú latku Fínka Mäkäräinenová, po nej Ruska Jurlovová a Francúzka Braisazová. Kuzminová netrafila tretí terč, no popri najrýchlejšom behu zo všetkých veľa nestratila a neustále si udržiavala šancu aj na víťazstvo.

V polohe stojmo sa dlho čakalo na čistý zápis. Terče minuli Mäkäräinenová i Vita Semerenková, Braisazová a Jurlovová dokonca dvakrát, čo nahrávalo Kuzminovej.

Tridsaťtriročná Kuzminová si nervy udržala, vybielila všetky terče a vzhľadom na značný náskok pred konkurenciou sa rozbehla za svojím tretím víťazstvom v sezóne, jubilejným 10. v kariére v pretekoch SP a na ZOH, 25. na stupňoch. Forma Kuzminovej je obdivuhodná a po piaty raz túto zimu obsadila medailové umiestenie. Ziskom 60 bodov si upevnila aj vedúci post v priebežnom hodnotení SP.

Triumf Kuzminovej v Oberhofe Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Top trojka z Oberhofu: víťazná Anastasia...

Športovkyňa roka 2010 a 2014 v SR Kuzminová smerom k februárovým ZOH v kórejskom Pjongčangu sľubne ukázala, že má formu aj po vianočnom období, počas ktorého bola na sústredení v slovinskej Pokljuke. Ďalší prenikavý výsledok bude môcť pridať v sobotňajších stíhacích pretekoch na 10 km (12.15 h).

V tomto súťažnom ročníku bola Kuzminová okrem troch prvenstiev aj dvakrát druhá (šprint v Hochfilzene, stíhačka v Annecy-Le Grand Bornand) a raz štvrtá (preteky s hromadným štartom vo Francúzsku). Mimo štafiet zatiaľ absolvovala osem vystúpení. Ouvertúru vo švédskom Östersunde poňala ako test (15. v šprinte, 36. v stíhačke).

Zverenkyňa svojho manžela Daniela Kuzminová dosiaľ v sumárnom poradí SP najvyššie bola šiesta v sezóne 2013/2014, svojej poslednej pred druhou materskou prestávkou. V bojoch o malé glóbusy skončila druhá v bodovaní pretekov s hromadným štartom v rovnakom ročníku, priamo v šprinte bola piata už v sezóne 2010/2011.

Kuzminová vo štvrtok bola jedinou zástupkyňou Slovenska. Ďalšie pretekárky sa vrátia do akcie vo Svetovom pohári až na 5. kole v nemeckom Ruhpoldingu (10. – 14. januára). Pred ZOH sa uskutoční aj 6. kolo SP, a to 18. – 21. januára v talianskej Anterselve. Olympijský šprint žien v Ázii s pokusom o Kuzminovej čistý hetrik pod piatimi kruhmi je na programe 10. februára.

SP v biatlone – Oberhof/Nemecko

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 22:23,7 min (1), 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +35,4 s (1), 3. Veronika Vítková (ČR) +40,1 (1), 4. Franziska Hildebrandová (Nem.) +47,0 (1), 5. Justine Braisazová (Fr.) +53,4 (2), 6. Weronika Nowakowská (Poľ.) +1:07,6 min (1), 7. Daria Domračevová (Biel.) +1:07,9 (2), 8. Linn Perssonová (Švéd.) +1:11,1 (0), 9. Julia Ransomová (Kan.) +1:13,6 (0), 10. Eva Puskarčíková (ČR) +1:16,5 (1)

Priebežné hodnotenie SP (9 z 22 pretekov): 1. KUZMINOVÁ 362, 2. Braisazová 336, 3. Mäkäräinenová 335, 4. Herrmannová 276, 5. Wiererová 264, 6. Dahlmeierová 246, …41. P. FIALKOVÁ 58

Poradie SP v šprinte (4 z 8): 1. KUZMINOVÁ 200, 2. Mäkäräinenová 157, 3. Braisazová 146, …50. P. FIALKOVÁ 18

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Oberhof #Svetový pohár v biatlone