Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V lyžiarskom Monaku chýba kráľovná. Prevezme korunku Vlhová?

Na tróne sedela dojatá, radostne uplakaná Veronika Velez-Zuzulová. Po jej pravej ruke mávala do hľadiska - v ktorom sa k nebu hrdo šplhali desiatky slovenských vlajok - krajanka Petra Vlhová. Bol to jeden z najvýnimočnejších okamihov v histórii slovenského športu.

02.01.2018 19:48
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Záhreb,... Foto: ,
Obe slovenské lyžiarky v cieli v Záhrebe v roku 2017.
debata (9)

Ešte bez Velez-Zuzulovej

Presne pred rokom letela zo Záhrebu do sveta ohromná správa: tamojší slalom Svetového pohára ovládli slovenské lyžiarky! Skúsenejšia Velez-Zuzulová sa radovala z triumfu, druhé miesto brala Vlhová (na slovensko-českom pódiu im asistovala Šárka Strachová).

„Zmáhala ma choroba, dusil ma kašeľ. Keď sa však postavíte na štart, podmaní si vás taký silný adrenalín, že na všetko zlé zabudnete,“ hovorila Velez-Zuzulová po veľkom úspechu denníku Pravda. Po pretekoch skončila v nemocnici a na antibiotikách…

Šancu na obhajobu prvenstva nedostane. Meno najúspešnejšej slovenskej lyžiarky sa síce objavilo v zozname pretekárok, ktoré by sa mali postaviť v Záhrebe na štart stredajšieho slalomu, no pred návratom (po operácii pravého kolena) na súťažné svahy napokon uprednostnila tréning. Ostrej premiéry by sa mohla dočkať už o štyri dni v Kranjskej Gore (v programe nahradila Maribor).

Slovenskí fanúšikovia tak budú nádeje vkladať len do Vlhovej. Liptáčka si chce v chorvátskej metropole vylepšiť náladu. Po výbornom vstupe do sezóny (prvé miesto v Levi, druhé v Killingtone a Courcheveli) prežíva po vianočných sviatkoch menší útlm. Z Lienzu odchádzala s vizitkou piatej najlepšej slalomárky. Pred dvomi dňami neuspela ani v paralelnom slalome v Osle – lúčila sa po štvrťfinále.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Na prvý pohľad ide o skvelé výsledky. Nie však pre Vlhovú. Slovenka sa netají tým, že chce už v tejto sezóne zaútočiť na malý glóbus pre najlepšiu slalomárku Svetového pohára. Lenže na suverénnu Mikaelu Shiffrinovú (Američanka vyhrala štyri z piatich slalomov) stráca už 135 bodov.

Štedré prémie

Preto potrebuje zverenka Livia Magoniho uspieť. Aká výzva na ňu v Záhrebe, kde lyžiarky zavŕšia úvodnú polovicu slalomárskej sezóny, čaká?

Predovšetkým najdlhšia v ročníku. Preteky na kopci Sljeme sú náročné na kondíciu, výbornú fyzickú pripravenosť. Aj najlepšie slalomárky sú na trati zväčša dlhšie ako minútu, čo je pri najtechnickejšej z disciplín mimoriadna záťaž.

„Milujem preteky v Záhrebe. Lyžiarkam zakaždým núkajú veľa zábavy. A sú pre každú z nás ohromnou výzvou. Navyše, zakaždým tu vládne úžasná atmosféra,“ vyhlásila pred časom Shiffrinová, najväčšia favoritka a dvojnásobná (2013, 2015) víťazka záhrebského slalomu.

Mimochodom, ten patrí k najatraktívnejším v kolotoči Svetového pohára. Mnohí ho prirovnávajú k Veľkej cene Monaka F1. Medzi lyžiarmi má značný cveng. Nehovoriac o solídnych prémiách: víťazka berie 45-tisíc švajčiarskych frankov, druhá najlepšia slalomárka 20, tretia 10-tisíc. Celková dotácia je 120-tisíc.

Američanka Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Shin Tanaka
Mikaela Shiffrinová Američanka Mikaela Shiffrinová.

Prvé kolo veľkého lyžiarskeho predstavenia štartuje o 13.00. Štart druhého naplánovali organizátori na 16.30. Slalomársku šou môžete sledovať v priamych prenosoch RTVS. Kto prevezme po Veronike Velez-Zuzulovej korunku pre Snehovú kráľovnú? Jednou z vážnych adeptiek je i Petra Vlhová.

Poradie v slalome (po 5 z 12 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 480 b., 2. Vlhová (SR) 345, 3. Holdenerová (Švaj.) 265. Celkové poradie (15/3): 1. Shiffrinová 981 , 2. Rebensburgová (Nem.) 510, 3. Vlhová 425.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #slalom žien