Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa usadila medzi elitou

Rok 2017 potvrdil, že cesta slovenskej zjazdovej lyžiarky mieri k výšinám.

31.12.2017 11:00
Petra Vlhová Foto: ,
Víťazná radosť Petry Vlhovej.
debata

"Nemožné sa stalo možným. Ďakujem všetkým, ktorí vždy stáli pri mne a verili, že na to mám.” Slová Petry Vlhovej po záverečných pretekoch Svetového pohára 2016/2017 v americkom Aspene boli veľavravné.

Sympatická Liptáčka tam v slalome zdolala najlepšiu lyžiarku súčasnosti Mikaelu Shiffrinovú a v obrovskom slalome dosiahla svoje kariérne maximum – 7. miesto. Vďaka týmto umiestneniam sa stala prvou Slovenkou v histórii, ktorá sa umiestnila v celkovom hodnotení boja o veľký krištáľový glóbus v najlepšej desiatke.

S 589 bodmi vytlačila z konca prvej desiatky svoju kamarátku a reprezentačnú kolegyňu Veroniku Velez-Zuzulovú. Drvivú väčšinu bodov (411) získala vo svojej najsilnejšej disciplíne – v slalome. Okrem víťazstva v Aspene si pripísala druhé miesto v Záhrebe či tretie vo fínskom Levi.

Výraznou mierou sa pričinila aj o februárovú senzáciu na majstrovstvách sveta v St. Moritzi. Slovensko (v zložení Vlhová, Velez-Zuzulová, Andreas Žampa a Matej Falat) tam získalo v súťaži družstiev striebornú medailu. K dosiahnutiu všetkých týchto úspechov jej dopomohlo aj angažovanie talianskeho trénera Livia Magoniho.

"Jeho príchod hodnotím veľmi pozitívne. Otec hovorieva, že jeho angažovanie bol najlepší ťah, aký sme urobili. Nemôžem nesúhlasiť. Livio je skvelý. Dodáva mi sebavedomie, veľa ma naučil a moju ťažkú povahu zvláda bravúrne. Prvá sezóna bola zoznamovacia. V nasledujúcej už vieme, čo a ako. Pôjdeme naplno,” sľúbila pred štartom ročníka 2017/2018.

Vstúpila doň parádne. Prvé slalomové preteky v sezóne v Levi ovládla, na ďalších v americkom Killingtone nestačila iba na domácu Shiffrinovú.

"Stále si dávam vysoké ciele, som už taká. Chcela by som skončiť do piateho miesta v hodnotení Svetového pohára. Budem sa snažiť vyhrať každé slalomové preteky v sezóne a vo februári v Pjongčangu zabojovať aj o olympijskú medailu,” priznala 22-ročná pretekárka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Ročenka Pravdy 2017