Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý tréner Vlhovej: Petra šliape Shiffrinovej na päty. Núti ju riskovať

Hladký postup cez štvoricu súperiek. Miestenka v ostro sledovanom finále. Všetko podľa želaného scenára - až na nervy ničiaci záver.

21.12.2017 19:11
Petra Vlhová Foto:
Mimoriadne vyrovnané finále medzi Petrou Vlhovou (vzadu) a Mikaelou Shiffrinovou.
debata (4)

Pochvala od rivalky

Slovenská alpská lyžiarka Petra Vlhová znovu potvrdila, že v bitke o najlepšiu slalomárku sveta ju experti oprávnene považujú za najvážnejšiu súperku Mikaely Shiffrinovej. V Courcheveli, ktorý hostil atraktívny paralelný slalom, obsadila Liptáčka druhé miesto. Nestačila len na americkú superhviezdu, ktorá ju vo finále predstihla o centimetre. V časovom zobrazení – o 4 stotiny sekundy.

„Bol to tvrdý boj. Táto disciplína je špecifická. Keď pôjdete opatrne, nemáte šancu. Ak zasa idete príliš agresívne, môžete na to doplatiť. Petra bola v týchto pretekoch veľmi silná. Jej výkony ma dostávajú pod tlak. Náš spoločný súboj je výborný. Fanúšikom sa na to iste dobre pozerá,“ povedala Shiffrinová po pretekoch na tlačovej konferencii.

Šťastná i smutná

Vlhová v cieli neskrývala radosť z druhého miesta. Ale i sklamanie, že nedokázala v atraktívnych pretekoch zdolať suverénku ostatných sezón.

Paralelný slalom v Courcheveli Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Mimoriadne vyrovnané finále medzi Petrou...

„Som šťastná z druhého miesta, ale mrzí ma, že som nedosiahla na víťazstvo. Nie som v najlepšej pohode. Tri týždne som mimo domova, stále trénujem a potrebovala by som si trochu oddýchnuť. Hoci ma všetko bolí, potvrdila som si, že mám na to, aby som Mikaele konkurovala,“ povedala v cieli pre RTVS zdolaná finalistka.

Vlhová je jedinou slalomárkou sezóny, ktorá vie Shiffrinovej konkurovať. V troch tohtosezónnych pretekoch ju dokázala zdolať v Levi. Po úspechu za polárnym kruhom sa z druhej priečky dívala na víťazstvá rodáčky z Colorada v Killingtone a teraz v Courcheveli.

„V prvých jazdách som sa snažila ísť viac na istotu a získať rytmus, pohodu a pokoj. Podarilo sa mi to a takmer som dosiahla na najvyššiu priečku. Vo finále som videla, že v strede trate som ešte bola pred Mikaelou. Škoda, že som si vedenie neudržala. Stále sme však bok po boku a to je dobré znamenie,“ doplnila Vlhová.

Ako zareaguje Shiffrinová?

V celkovom poradí najtočivejšej disciplíny v rámci SP stráca Vlhová na Shiffrinovú 20 bodov. Rodáčka z Liptovského Mikuláša si pripísala deviate pódiové umiestnenie v kariére (3 – 3 – 3). Jej bývalý tréner Rastislav Mažgút očakáva, že sa Vlhovej vysvedčenie v tejto sezóne ešte vylepší.

„Po nevydarenom obrovskom slalome (v utorkových pretekoch obsadila po chybe 28. miesto, pozn.) sa otriasla. Išla s chladnou hlavou. V paralelnom slalome sa zlepšovala každou jazdou. Vo finále predviedla svoje najlepšie kolo a dovtedy suverénnu Mikaelu prinútila riskovať. Myslel som si, že Petra zvíťazila, ale napokon jej chýbal kúsok. Aj napriek tomu je určite veľmi spokojná,“ vysvetlil Mažgút.

Slalomárske hviezdy si veľa vianočnej pohody neužijú. Už 28. a 29. decembra sa predstavia na svahu v Lienzi. V rakúskom stredisku sa najskôr uskutoční obrovský slalom, po ňom príde na rad slalom.

„Som presvedčený o tom, že súbojov, aký priniesol Courchevel, uvidíme v tomto ročníku neúrekom. Shiffrinová je neomylná. Bude však zaujímavé sledovať, ako zareaguje, keď na ňu bude Petra naďalej tlačiť. Na druhej strane, Vlhovej tieto náročné duely s Mikaelou pomáhajú so sebavedomím. Šliape jej na päty, je vo vynikajúcej forme. Verím, že ju potvrdí už v Lienzi, kde by sme sa mohli dočkať aj Petrinho víťazstva,“ uzavrel 44-ročný expert.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Rastislav Mažgút