Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová: Ďakujem Slovensku. Tu som sa stala novou Nasťou

Z každého gesta vidieť, že všetko podriaďuje úspechu na februárovej zimnej olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu. Tam získala biatlonistka Anastasia Kuzminová (33) na majstrovstvách sveta 2009 svoju prvú medailu pre Slovensko, tam bude obhajovať olympijské zlato zo šprintu.

20.12.2017 18:32
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (10)

Pripravuje sa na to maximálne profesionálne, zodpovedne i s pokorou. „Rozbehnutá sezóna smeruje k olympijskému vrcholu, rozmýšľame dopredu, čo urobiť, aby som sa naň nachystala čo najlepšie. Trénovať budem aj na Štedrý deň,“ uviedla najvýraznejšia postava Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica pri včerajšom hodnotení doterajších výsledkov pretekárov centra.

O štarte do novej sezóny

Teší ma, že som ju rozbehla na kvalitnej úrovni. Som rada, že ľudia, ktorí so mnou spolupracujú, to tiež tak pociťujú. V prvom kole Svetového pohára v Östersunde som sa rozbiehala a zisťovala, ako na tom som. Všetci tam prišli z prípravy. Najlepším tréningom sú však preteky. V Hochfilzene prišli už potešujúce výsledky a som rada, že som na ne nadviazala aj vo Francúzsku.

O žltom drese líderky Svetového pohára

Nečakane ma potešil. Nepočítala som s tým, že pod vianočný stromček si vybojujem takýto darček. Momentálne som prvá dáma biatlonového sveta. Uvedomujem si však, že dnes mám úspech, no zajtra už byť nemusí. Dúfam, že tréningový plán, ktorý máme prichystaný, bude naďalej úspešný a moja forma vyvrcholí pod piatimi kruhmi.

Anastasia Kuzminová v cieli vytrvalostných... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová v cieli vytrvalostných pretekov.

O streleckej (ne)pohode

Možno ste si všimli, že v posledných pretekoch – v stíhacích a s hromadným štartom – som sa na prvej položke viac potrápila, bola problematická. Poukazuje to trošku na psychickú únavu. Vôbec sme nerátali s takýmito peknými výsledkami, nebola som pripravená, že budem veľakrát na medailovom pódiu. Prinieslo mi to veľa radosti, obrovské emócie. Možno to znie nelogicky, ale tiež psychicky unavujú. Nie som stroj, som len človek. Keď zo seba vydám veľa emócií emócií a úsilia na trati, nabalí sa to ako veľká snehová guľa a nesie sa so mnou. Po prvých nevydarených položkách som sa však pozbierala – a potom to opäť šlo. Aj súperky robili chyby, ale taký je biatlon – preto je zaujímavý, lebo vie aj rôzne prekvapiť.

O bežeckej forme

Nejde o žiadnu záhadu. Po narodení dcérky Olivie som začala v príprave myslieť už na olympijskú sezónu. Minulá mi až tak nevyšla, ako uvedomelá matka som pokračovala v dojčení, čo pre športovkyňu nie je najlepšie riešenie. Na trati som nebola v plnej sile. Ťažko vysvetliť, čo pre organizmus ženy znamená dojčenie, koľko energie odoberá, aké je náročné pre zdravotný stav. Ovplyvnilo to aj moju regeneráciu. Všetko, čo mi chýbalo v minulej sezóne, si nahrádzam v tejto, dcérka je už väčšia. Chodí do škôlky, starší syn Jelisej do školy. Snažíme sa utvoriť maximálny komfort deťom doma a mne na sústredeniach. Možem ísť na sto percent.

O súčasnej pohode

Základ som načerpala z minuloročnej prípravy. Začala som už na jar, kvalitné augustové sústredenie na Novom Zélande mi prospelo, konkurencia sa zvykne pripravovať od septembra. Vtedy už pracujem na rýchlosti. Veľká pochvala patrí aj môjmu servisnému tímu, bez neho by som také pekné výsledky nedosiahla. Rýchle lyže vedia výdatne pomôcť. Som rada, že Dukla našla možnosť, a tak s nami cestuje aj fyzioterapeut Denis Freudenfeld. Jeho nekonečná práca so mnou mi neskutočne prospieva. Som mu vďačná.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová vo... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
ZOH 2014, soči, anastasia kuzminová, biaton Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová vo vytrvalostných pretekoch na 15 km.

O zmenách v príprave

Niečo máme odskúšané a pokračujeme v tom, no zaradili sme aj nové veci. Bolo ňou predsezónne sústredenie vo švajčiarskom Lenzerheide. Vydarilo sa, výborné podmienky, aké som tam našla, ma dobre pripravili.

O olympijských medailách pre Slovensko

Som športovkyňa narodená v Rusku. V období, keď som sa dostala na Slovensko, sa mi podarilo otvoriť a nájsť nový potenciál, inú Nasťu. Novú. Za to všetko vďačím Slovensku. Som nesmierne šťastná, že môžem byť súčasťou slovenskej športovej histórie, že patrím k výborným slovenským športovcom. Bola by som rada, keby som priaznivcov ešte potešila a naďalej písala úspešnú históriu.

O súperkách

Nielen ja, ale aj ostatné kvalitné pretekárky videli a cítili, ako silné športovkyne v závere minulej sezóny výkonnostne odchádzali: Nemka Laura Dahlmeierová, Bieloruska Daria Domračevová, Francúzka Maria Dorin Habertová… V tejto sezóne sa zmenili lídri. Stojí za úvahu, či si naozaj skúsené biatlonistky šetria sily na olympiádu a len sa rozbiehajú a tiež im potrvá, kým sa dostanú na vyššiu úroveň. Každá z nás sa inak pripravuje na olympiádu, inak hospodári so silami. Nechajme sa prekvapiť – a uvidíme…

O Vianociach

Viac ráz som povedala, že Vianoce nie sú o darčekoch. Samozrejme, je dôležité, aby rodina bola spolu. Keďže som športovkyňa a vieme, čo nás čaká, mám povinností stále viac, lebo olympiáda sa blíži. Vo štvrtok odchádzame na týdždenné sústredenie do slovinskej Pokljuky. Ideme celá rodina, počas sviatkov budeme spolu. Aj na Štedrý deň budem predpoludním trénovať, popoludní príde čas na sviatočnú večeru a na malinké darčeky. Mojim blízkym pripomenú, že som na nich myslela pri svojej zaneprázdnenosti. Na Silvestra budeme krátko doma, druhého januára odcestujeme na ďalšie kolo Svetového pohára do Oberhofu.

O želaniach k Vianociam i do Nového roka

Mám taký pozdrav alebo prianie. Myslím si, že tak, ako žijeme, ako fungujeme, by každému z nás prospelo, keby sme sa na chvíľku pozastavili a nadýchli sa atmosféry okolo nás. Aby sme si viac všímali veci i ľudí v našom okolí, najmä našich najbližších. Aby sme z celého srdca každému dopriali obrovský kus zdravia – ako sa v Rusku hovorí – sibírskeho zdravia (široký úsmev). Človek by sa mal každé ráno zobudiť s dobrými pocitmi a veľkým úsmevom. Aby žil viac v pozitívnej energii a nevšímal si to negatívne, čo sa deje vôkol a vo svete – ak je to možné. A aby večer, keď ide spať, poďakoval každému, koho stretol na svojej ceste a aby všetko malo svoju súvislosť a zmysel. Ďakujem pekne za podporu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018