Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Vlhová takmer zdolala aj fenomenálnu Shiffrinovú. Skončila na skvelom 2. mieste

Slovenskej reprezentantke Petre Vlhovej len tesne ušlo víťazstvo v stredajšom paralelnom slalome v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok vo francúzskom Courcheveli.

20.12.2017 19:00 , aktualizované: 19:32
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Finálová jazda Petry Vlhovej (vzadu) proti Mikaele Shiffrinovej.
debata (13)
Paralelný slalom v Courcheveli Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Mimoriadne vyrovnané finále medzi Petrou...

V jedinej finálovej jazde Vlhová po vyrovnanom priebehu podľahla najväčšej favoritke Američanke Mikaele Shiffrinovej o 4 stotiny sekundy.

Dvadsaťdvaročná Liptáčka Vlhová získala 80 bodov do hodnotenia SP, kde jej v slalomovom hodnotení patrí 2. priečka s odstupom 20 bodov práve na Shiffrinovú. V celkovom priebežnom poradí SP v bojoch o veľký glóbus Vlhová vyskočila z deviatej na štvrtú pozíciu. Líderkou je opäť fenomenálna Shiffrinová.

O 3. miesto sa v Courcheveli pobili Talianka Irene Curtoniová a Nórka Maren Skjöldová a napokon sa tešila Curtoniová.

„Bola to zábava, ale zároveň aj tvrdá drina. Na červenej trati som sa cítila lepšie. Bolo super, že sme vo finále s Petrou Vlhovou tak zabojovali. Aj Rakúšanky však boli veľmi silné. Bolo to napínavé, v tomto roku sa s Petrou vzájomne naháňame,“ uviedla Mikaela Shiffrinová, cituje jo portál ORF.

„Som šťastná aj z druhého miesto, lebo som nebola v optimálnej pohode. Potvrdila som si, že mám na to, aby som so Shiffrinovou držala krok, bola v pretekoch pri nej. Dosť ma však mrzí, že som nevyhrala. V strednej časti našej finálovej jazdy som ešte bola o čosi pred ňou,“ povedala po pretekoch Slovenka.

Petra Vlhová skončila v paralelnom slalome druhá. Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Petra Vlhová skončila v paralelnom slalome druhá.

„Momentálne sa cítim veľmi zle fyzicky, všetko ma bolí. Predsa len, som tri týždne preč z domu a už potrebujem relax, aby som neskôr dokázala tiež podávať dobré výkony. Psychicky som dnes bola v pohode. Úvodné kolá som jazdila opatrnejšie, aby som sa dostala do rytmu. Neskôr som to stupňovala a vystupňovala až takmer najvyššie, ako sa dalo,“ uviedla Petra Vlhová v rozhovore pre RTVS," dodala.

Vlhová najprv v prvom vyraďovacom kole vo dvoch jazdách jasne o 33 stotín sekundy prevýšila Poľku Marynu Gasienicovú-Danielovú a v osemfinále si už len v jedinej jazde poradila s Nemkou Marinou Wallnerovou, ktorá bola napokon diskvalifikovaná.

Vo štvrťfinále absolvovala Vlhová dovtedy najvyrovnanejšiu jazdu, keď Švajčiarku Denise Feierabendovú zdolala iba o 14 stotín sekundy. V semifinále bola jej súperkou nebezpečná Nórka Maren Skjöldová, ktorú Slovenka zdolala o 16 stotín zrýchlením v druhej polovici súťažnej jazdy.

Finále Vlhová – Shiffrinová bolo jednoznačným vyvrcholením celých pretekov z hľadiska kvality aj dramatickosti, 22-ročná Američanka si napokon udržala tesný náskok až do cieľa a pripísala si 35. triumf v pretekoch SP v kariére. V Courcheveli Shiffrinová nadviazala na svoj utorkový triumf v obrovskom slalome.

Druhá Petra Vlhová (vľavo) sa musela skloniť... Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Druhá Petra Vlhová (vľavo) sa musela skloniť pred Mikaelou Shiffrinovou.

Vlhová bola v „pavúku“ vyraďovačky nasadená ako druhá a ocitla sa teda na druhom konci 32-členného výberového poľa pretekárok ako Shiffrinová. Znamenalo to, že s americkou kráľovnou slalomu, ale momentálne aj celého Svetového pohára, sa jej slovenská rovesníčka mohla stretnúť až vo finále divácky atraktívnej súťaže a to sa aj splnilo.

V úvodnom 1/16-finálovom kole súperky absolvovali dve jazdy s výmenou dráhy a vítazkou sa stala tá s lepším súčtom časov. Od osemfinále až do finále to už je iba po jednej vyraďovacej jazde, čiže tzv. okamžitá smrť.

VÝSLEDKY

Finále:

  • Shiffrinová (USA-1) – Vlhová (SR-2) +0,04

Semifinálové výsledky:

  • Shiffrinová (USA-1) – Curtoniová (Tal.-12) +0,18
  • Vlhová (SR-2) – Skjöldová (Nór.-6) +0,16

Štvrťfinálové výsledky:

  • Shiffrinová (USA-1) – Haaserová (Rak.-24) – Haaserová nedokončila
  • Curtoniová (Tal.-12) – Truppeová (Rak.-13) – Truppeová diskvalifikovaná
  • Skjöldová (Nór.-6) – Holdenerová (Švaj.-3) – Holdenerová nedokončila
  • Vlhová (SR-2) – Feierabendová (Švaj.-10) +0,14

Osemfinále:

  • Vlhová (SR-2) – Wallnerová (Nem.-15) – diskvalifikácia Wallnerovej

1. kolo / 1/16-finále:

  • Vlhová (SR-2) – Gasienicová-Danielová (Poľ.-31) +0,33 s
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #paralelný slalom