Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová takmer zdolala aj fenomenálnu Shiffrinovú. Skončila na skvelom 2. mieste

Slovenskej reprezentantke Petre Vlhovej len tesne ušlo víťazstvo v stredajšom paralelnom slalome v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok vo francúzskom Courcheveli.

20.12.2017 19:00 , aktualizované: 19:32
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Finálová jazda Petry Vlhovej (vzadu) proti Mikaele Shiffrinovej.
debata (13)
Paralelný slalom v Courcheveli Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Mimoriadne vyrovnané finále medzi Petrou...

V jedinej finálovej jazde Vlhová po vyrovnanom priebehu podľahla najväčšej favoritke Američanke Mikaele Shiffrinovej o 4 stotiny sekundy.

Dvadsaťdvaročná Liptáčka Vlhová získala 80 bodov do hodnotenia SP, kde jej v slalomovom hodnotení patrí 2. priečka s odstupom 20 bodov práve na Shiffrinovú. V celkovom priebežnom poradí SP v bojoch o veľký glóbus Vlhová vyskočila z deviatej na štvrtú pozíciu. Líderkou je opäť fenomenálna Shiffrinová.

O 3. miesto sa v Courcheveli pobili Talianka Irene Curtoniová a Nórka Maren Skjöldová a napokon sa tešila Curtoniová.

„Bola to zábava, ale zároveň aj tvrdá drina. Na červenej trati som sa cítila lepšie. Bolo super, že sme vo finále s Petrou Vlhovou tak zabojovali. Aj Rakúšanky však boli veľmi silné. Bolo to napínavé, v tomto roku sa s Petrou vzájomne naháňame,“ uviedla Mikaela Shiffrinová, cituje jo portál ORF.

„Som šťastná aj z druhého miesto, lebo som nebola v optimálnej pohode. Potvrdila som si, že mám na to, aby som so Shiffrinovou držala krok, bola v pretekoch pri nej. Dosť ma však mrzí, že som nevyhrala. V strednej časti našej finálovej jazdy som ešte bola o čosi pred ňou,“ povedala po pretekoch Slovenka.

Petra Vlhová skončila v paralelnom slalome druhá. Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Petra Vlhová skončila v paralelnom slalome druhá.

„Momentálne sa cítim veľmi zle fyzicky, všetko ma bolí. Predsa len, som tri týždne preč z domu a už potrebujem relax, aby som neskôr dokázala tiež podávať dobré výkony. Psychicky som dnes bola v pohode. Úvodné kolá som jazdila opatrnejšie, aby som sa dostala do rytmu. Neskôr som to stupňovala a vystupňovala až takmer najvyššie, ako sa dalo,“ uviedla Petra Vlhová v rozhovore pre RTVS," dodala.

Vlhová najprv v prvom vyraďovacom kole vo dvoch jazdách jasne o 33 stotín sekundy prevýšila Poľku Marynu Gasienicovú-Danielovú a v osemfinále si už len v jedinej jazde poradila s Nemkou Marinou Wallnerovou, ktorá bola napokon diskvalifikovaná.

Vo štvrťfinále absolvovala Vlhová dovtedy najvyrovnanejšiu jazdu, keď Švajčiarku Denise Feierabendovú zdolala iba o 14 stotín sekundy. V semifinále bola jej súperkou nebezpečná Nórka Maren Skjöldová, ktorú Slovenka zdolala o 16 stotín zrýchlením v druhej polovici súťažnej jazdy.

Finále Vlhová – Shiffrinová bolo jednoznačným vyvrcholením celých pretekov z hľadiska kvality aj dramatickosti, 22-ročná Američanka si napokon udržala tesný náskok až do cieľa a pripísala si 35. triumf v pretekoch SP v kariére. V Courcheveli Shiffrinová nadviazala na svoj utorkový triumf v obrovskom slalome.

Druhá Petra Vlhová (vľavo) sa musela skloniť... Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Druhá Petra Vlhová (vľavo) sa musela skloniť pred Mikaelou Shiffrinovou.

Vlhová bola v „pavúku“ vyraďovačky nasadená ako druhá a ocitla sa teda na druhom konci 32-členného výberového poľa pretekárok ako Shiffrinová. Znamenalo to, že s americkou kráľovnou slalomu, ale momentálne aj celého Svetového pohára, sa jej slovenská rovesníčka mohla stretnúť až vo finále divácky atraktívnej súťaže a to sa aj splnilo.

V úvodnom 1/16-finálovom kole súperky absolvovali dve jazdy s výmenou dráhy a vítazkou sa stala tá s lepším súčtom časov. Od osemfinále až do finále to už je iba po jednej vyraďovacej jazde, čiže tzv. okamžitá smrť.

VÝSLEDKY

Finále:

  • Shiffrinová (USA-1) – Vlhová (SR-2) +0,04

Semifinálové výsledky:

  • Shiffrinová (USA-1) – Curtoniová (Tal.-12) +0,18
  • Vlhová (SR-2) – Skjöldová (Nór.-6) +0,16

Štvrťfinálové výsledky:

  • Shiffrinová (USA-1) – Haaserová (Rak.-24) – Haaserová nedokončila
  • Curtoniová (Tal.-12) – Truppeová (Rak.-13) – Truppeová diskvalifikovaná
  • Skjöldová (Nór.-6) – Holdenerová (Švaj.-3) – Holdenerová nedokončila
  • Vlhová (SR-2) – Feierabendová (Švaj.-10) +0,14

Osemfinále:

  • Vlhová (SR-2) – Wallnerová (Nem.-15) – diskvalifikácia Wallnerovej

1. kolo / 1/16-finále:

  • Vlhová (SR-2) – Gasienicová-Danielová (Poľ.-31) +0,33 s
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #paralelný slalom