Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová je ako Sagan. Drajvom sa obliekla do žltého trička

Po troch vyčerpávajúcich finišoch sa biatlonistka Anastasia Kuzminová v cieli usmievala. Mala na to parádny dôvod.

18.12.2017 18:01
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová (vľavo).
debata

Prvé (šprint), druhé (stíhacie preteky) a štvrté (preteky s hromadným štartom) miesto v 3. kole Svetového pohára vyniesli dvojnásobnú slovenskú olympijskú víťazku na vedúcu pozíciu v priebežnom hodnotení Svetového pohára. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi doň vstúpila najúspešnejšie, v súčte umiestnení z francúzskeho Annecy dosiahla svoj najlepší výsledok.

Nemýlim sa naschvál

V žltom tričku líderky nastúpila premiérovo v nedeľu – a udržala si ho i do najbližších pretekov na začiatku olympijského roka. Má aj červený za priebežné prvenstvo v šprinte. Obrazne – pripodobnila sa skvelému Petrovi Saganovi, trojnásobnému cyklistickému majstrovi sveta, keď v najprestížnejších pretekoch na Tour de France 2016 jazdil tri etapy v žltom. Aktuálne najlepšia svetová biatlonistka ukazovala aj najvážnejším súperkám chrbát najmä suverenitou v bežeckej stope.

Ukážkovo to predviedla v nedeľňajšej súťaži. Podobne ako v sobotu v stíhačke (tri výstrely mimo) pokazila prvú streľbu ležmo – po dvoch chybách sa z prvého miesta prepadla na 23. priečku. V tej chvíli bolo jej žlté tričko v ohrození, no nevídaným bežeckým drajvom predbiehala jednu súperku za druhou a pred záverečnou streľbou postojačky opäť útočila na medailovú pozíciu.

Odstrelila si ju jednou chybou na druhej stojke, avšak štvrtým miestom si uchránila žltý dres. Práve pri porovnaní s inými súperkami z prvej desiatky, ktoré strieľali presnejšie – najviac mali po dve chyby, Kuzminová štyri – vyniká jej znamenitý beh.

„Rada by som poďakovala za to, ako veľmi mi držíte palce, za gratulácie a priania. Dodáva mi to veľa síl a energie. Chcela by som sa ospravedlniť za tie nervy a ,infarktové stavy', ktoré vyvolávam svojimi výkonmi na strelnici. To nerobím naschvál… Ale taký je biatlon. Máme za sebou dva týždne plné emócií, zážitkov, úspechov a sklamaní. V januári pokračujeme a veríme, že sa bude dariť aj naďalej,“ poďakovala Anastasia za podporu na facebooku.

Časť energie dala bratovi

„Žlté tričko hovorí za všetko, po troch kolách Svetového pohára je to supervýsledok. A štyri chyby na strelnici? Prihodí sa, vieme, kde sa stali – spôsobila ich kombinácia premotivovanosti a únavy. V nedeľu sa na strelnici mýlili aj iné biatlonistky,“ konštatoval jej manžel i tréner Daniel. „Potvrdilo sa, že biatlon je o dobrom behu a dobrej streľbe. Keďže som mojím najlepším bežeckým časom splnila iba jednu polovičku, stále som iba naháňala súperky. Netrafené terčíky mi dali zabrať na trati… Nebola som pripravená na to, že už v decembri budem zažívať také silné emócie šťastia,“ uviedla 33-ročná členka banskobystrickej Dukly pre denník Šport.

Nevyrušuje vás, že vaša forma v olympijskej zime prišla privčas? Do olympiády ostáva jeden a pol mesiaca – pýtala sa jej vo francúzskom stredisku komentátorka ruského denníka Sport-Express.

„Trochu vyrušuje, avšak zaostávať a končiť s dobrými vystúpeniami tiež nemienim. Počas vianočných sviatkov budeme mať sústredenie a trošku naladíme formu tak, aby na rozhraní januára a februára prišiel jej druhý vrchol,“ konštatovala Anastasia.

K pohode jej prispelo aj stretnutie s mladším bratom Antonom. „Bývali sme v spoločnom hoteli, som veľmi rád, že sa jej darí. Bolo príjemné opäť sa vidieť a podebatovať. Pred stíhacími pretekmi mi zaželala úspech a preniesla na mňa časť zo svojej energie,“ podotkol Anton Šipulin. Stal sa prvým Rusom, ktorý sa v tejto sezóne dostal na stupeň víťazov. V sobotu skončil tretí, v nedeľu štvrtý – podobne, ako jeho sestra.

Ďalší slovenskí reprezentanti veľa vody nenamútili, najlepším výsledkom bolo 4. miesto miešanej štafety (Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Tomáš Hasilla, Matej Kazár) a 5. miesto Paulíny Fialkovej vo vytrvalostných pretekoch v 1. kole vo švédskom Östersunde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #SP v biatlone