Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová si dala darček: Máme za sebou najkrajší týždeň

To tu ešte nebolo! Biatlonistka Anastasia Kuzminová si po červenom tričku najlepšej pretekárky Svetového pohára v šprinte obliekla v nedeľu v pretekoch s hromadným štartom žlté tričko pre líderku Svetového pohára. Vybojovala si ho v sobotu druhým miestom v stíhacích pretekoch a udržala si ho aj po nedeľňajšom štvrtom mieste.

17.12.2017 17:47
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová má výbornú formu.
debata

Prežíva tak pôvabnú biatlonovú rozprávku: kde bolo, tam bolo, v predvianočnom čase sa ligocú medaily… Sama najlepšie vie, že ešte nie je jej koniec. Skôr na konci roka príťažlivý začiatok, ktorý stojí za to.

Na prvej streľbe stratila náskok

Mágia posledného výstrelu v sobotňajších stíhacích pretekoch držala v napätí ako winnetuovka. Kuzminová do nich vybehla ako sama vojačka v poli s výrazným, takmer 34-sekundovým náskokom pred Nemkou Laurou Dahlmeierovou. Prišla oň po prvej streľbe poležiačky: minula druhý, štvrtý a piaty terčík, musela na tri trestné kolá (450 m). Uff!

„Nebolo pre mňa jednoduché koncentrovať sa na úvodnú streľbu.Zrejme som to prehnala s emóciami, nebolo ľahké odstrieľať a sústrediť sa. Som tiež len človek a dopustila som sa veľkej chyby. Na druhej strane, ponúkla som šancu Laure. Ona mi to potom na poslednej streľbe opätovala – a výsledok ste mohli vidieť,“ vravela Anastasia na tlačovej besede s tromi najlepšími.

Späť na trať: Nemka, suverénka minulého ročníka Svetového pohára, odstrieľala prvú ležku čisto – a ujala sa vedenia. Kuzminová spadla na piate miesto, no druhú položku i tretiu, prvú postojačky, zvládla bezchybne a pretože opäť výborne bežala, sťahovala stratu na vedúcu pretekárku.

Na poslednú streľbu prišli takmer súčasne. Nemka netrafila posledný terčík – a musela na trestné kolo. V tom momente ostávalo Kuzminovej sklopiť piaty terčík – a vrátila by sa na čelo. Mierila naň dlhšie – a minula.

Bolo rozhodnuté, tiež musela na trestné kolo. Finišovala druhá s náskokom 17,8 s pred Taliankou Lisou Vittozziovou, do cieľa prišla s úsmevom a úklonom, vzápätí gratulovala víťazke.

Prvý raz v kariére

„Ukazuje sa, že moja streľba ešte potrebuje čas a kvalitný tréning, teší ma však, že bežecký čas som mala výborný. A že som sa stala líderkou Svetového pohára? Je to pre mňa najkrajší darček pred blížiacimi sa Vianocami. Z červeného a žltého dresu sa teším vôbec po prvý raz v kariére,“ vravela.

Dahlmeierová potvrdila, že sa po chorobe dostáva do formy.

„Som nesmierne šťastná z prvenstva. Osobitne si cením, že som vyhrala v silnej konkurencii a skvelej atmosfére. Keď Anastasia na prvej položke netrafila tri terče, ponúkla mi šancu zvíťaziť, ale na poslednej položke to bolo ešte dramatické. Posledný terčík som nesklopila a musela na trestné kolo. To isté sa však stalo aj mojej slovenskej súperke a ja som si už udržala nadobudnutý náskok,“ uviedla.

Štvrté umiestnenie na stupňoch víťazov v tejto sezóne (dvakrát prvá, dvakrát druhá) posunulo 33-ročnú členku banskobystrickej Dukly na čelo priebežného celkového poradia Svetového pohára. Paulína Fialková klesla v sobotu po šiestich chybách na strelnici z 23. na 43. miesto, zaostala o 3:36,8 min.

Kuzmin: Odmenou je žltý dres

V nedeľu v pretekoch s hromadným štartom vybehla 33-ročná slovenská reprezentantka prvý raz v žltom drese líderky Svetového pohára. Na prvej streľbe takmer okopírovala sobotu: dvakrát minula, musela na dve trestné kolá – a po nich spadla na 23. miesto v 30-člennom štartovom poli.

Stratené preteky? Ale kdeže! Vynikajúcim behom predbiehala jednu súperku za druhou. Z druhej streľby ležmo – čistej – odchádzala deviata. Po tretej, prvej postojačky, minula raz a prepracovala sa na 5. miesto.

Dovtedy vedúca Nemka Herrmannová na poslednej stojke trikrát netrafila, na čele ju vystriedala Francúzka Braisazová. Anastasia sa po jednej chybe na štvrtej položke dostala na štvrté miesto – a na rovnakom prišla do cieľa, za treťou Dahlmeierovou zaostala o 5,6 s.

„Máme za sebou najkrajší týždeň. Žlté tričko je odmenou za Nastine výborné výkony, teší nás, že si ho udržala. Opäť mala perfektne pripravené lyže, na strelnici bola trochu premotivovaná, možno na ňu doľahla aj únava,“ zdôraznil tréner a manžel Daniel Kuzmin a dodal:

„Výkyvy v streľbe mali však aj jej súperky. Tri týždne sme boli preč, je to náročné aj psychicky, už sa tešíme domov. Odchádzame veľmi spokojní.“

„V olympijskej sezóne sa nedá deliť pozornosť o starostlivosť o deti a súťaženie. Potrebujem stopercentnú koncentráciu, viem, že o deti sa postarajú starí rodičia. Na pretekoch som biatlonistka, no keď prídem domov, všetky sily venujem rodine a deťom,“ uviedla Kuzminová pre ruský denník Sport-Express.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Svetový pohár v biatlone