Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kuzminovej sa oplatilo čakať so streľbou. V olympijskej sezóne je na dobrej ceste

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová v sobotňajšej stíhačke na 10 km v rámci 2. kola Svetového pohára dosiahla v rakúskom Hochfilzene svoj ôsmy triumf na vrcholnej medzinárodnej scéne, ale premiérový už ako dvojnásobná mamička, dočkala sa po takmer štyroch rokoch.

10.12.2017 12:34
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová počas stíhacích pretekov v Hochfilzene.
debata

„Dlho som nebola na najvyššom stupienku. Pripomenula som si, aký je to neskutočne príjemný pocit. Veď predtým som ho naposledy zažila na konci ročníka 2013/2014 v Osle-Holmenkollene. Potvrdila som si, že sme v olympijskej sezóne na dobrej ceste, čo ma veľmi teší. Budem sa snažiť podávať takéto výkony naďalej, ale zároveň si niečo nechať aj na ten februárový Pjongčang,“ povedala Kuzminová, ktorá pod piatimi kruhmi nastúpi so šancou na čistý hetrik v rýchlostných pretekoch po Vancouveri 2010 a Soči 2014.

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa bola v piatok vo „svojom“ šprinte o 22,1 sekundy druhá za Bieloruskou Dariou Domračevovou. V sobotu sa jej pri rovnakom streleckom výkone – obe odkrúžili jedno trestné kolo – dokázala revanšovať a bez zásadnejších ťažkostí o 10,2 sekundy odrazila v závere nápor napokon druhej Kaisy Mäkäräinenovej z Fínska, ktorá nesklopila dva terče, ale výrazne sa posunula zo vstupnej šiestej pozície.

Stíhacie preteky s víťazstvom Anastasie Kuzminovej Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová po streľbe počas stíhacích...

„V bežnom živote sa jeden deň nedá porovnávať s druhým, platí to aj v športe. Niečo vyjde lepšie, iné horšie. Vždy však nastupujem s tým, že idem bojovať zo všetkých síl od začiatku do konca. Samozrejme, medzi tými dvoma disciplínami je značný rozdiel. V šprinte som na trati aj strelnici sama so svojimi pocitmi a schopnosťami. V stíhačke sa treba prispôsobiť dianiu a priamo čeliť súperkám,“ podotkla Kuzminová.

Športovkyňa roka 2010 a 2014 v SR sa dostala pred Domračevovú po tretej položke. Bieloruska poslala jednu ranu mimo a Slovenka pred svojím piatym výstrelom veľmi dlho čakala na upokojenie a zamierenie, ale napokon uspela a zrazu viedla o 12,7 sekundy.

Na záverečnej stojke sa Kuzminová porovnateľne „zasekla“, znova však zvládla situáciu: „Vedela som, že Daria je bežecky jednou z najdisponova­nejších pretekárok. Včera som však zaregistrovala, že som na tom trochu lepšie, hneď som sa k nej približovala. Bolo mi jasné, že to nesmiem prehnať, dobehnúť ju a považovať to za vyriešené. Nie, v biatlone to, samozrejme, funguje inak, veľmi záleží aj na úspešnosti streľby. Po prvej ležke som sa nenechala rozhodiť jedným trestným okruhom: vybehla som z neho s odhodlaním predviesť kvalitný výkon. Na oboch stojkách som sa potrápila. Ospravedlňujem sa fanúšikom, že som seba aj ich takto vynervovala. Pri štvrtej aj piatej rane som sa už dusila. Opakovala som si, že ‚Nasťa, pokoj, radšej kvalitne dopracovaný výstrel, ako trestné kolo, ktoré by ma pripravilo o víťazstvo‘.“

Víťazka stíhačky v Hochfilzene Anastasia... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Anastasia Kuzminová, Kaisa Mäkäräinenová, Daria Domračevová Víťazka stíhačky v Hochfilzene Anastasia Kuzminová (v strede) s druhou Kaisou Mäkäräinenovou (vľavo) a treťou Dariou Domračevovou.

Kuzminová pred záverečným úsekom viedla o 8,4 sekundy, ale skúsene si ustrážila prvenstvo: „Usilovala som sa neprepísknuť to, aby som nestuhla zo stresu. Členovia tímu ma informovali o vývoji. Daria na tom bola na lyžiach zhruba ako ja a vnímala som, že tá najrýchlejšia z nás – Kaisa – sa blíži. Do posledného metra som sa koncentrovala na udržanie náskoku.“

Kuzminová v Hochfilzene ešte má pred sebou nedeľňajšiu klasickú štafetu na 4×6 km (14.30 h): „Sobotňajšie klimatické podmienky boli predsa len o čosi vľúdnejšie ako tie piatkové. Síce tiež snežilo, ale už nie natoľko husto, aspoň sme videli na terče… Na nedeľu to vyzerá ešte priaznivejšie. Verím, že to budú krásne preteky. Ja mávam pred štafetou vari ešte väčšiu trému ako pri individuálnych súpereniach. Pociťujem rešpekt voči tímu a túžim ho podporiť, zabojovať, prispieť k dobrému výsledku.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #SP v biatlone