Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Shiffrinová pre Pravdu: Bitka s Vlhovou bude vzrušujúca

Nazývajú ju ľadovo chladnou kráľovnou s inštinktom zabijaka. Ale aj princeznou zasnežených svahov. Mikaele Shiffrinovej (22) patrí prítomnosť i budúcnosť svetového lyžovania. Slávna Američanka je najjagavejšou hviezdou v ženskom kolotoči Svetového pohára.

08.12.2017 12:54
Jasna slalom Mikaela Shiffrin Foto: ,
Mikaela Shiffrinová pózuje s víťaznou trofejou.
debata (43)

Pýši sa tromi slalomárskymi titulmi majsterky sveta (Schladming 2013, Beaver Creek 2015, St. Moritz 2017), je držiteľkou zlatej olympijskej medaily (Soči 2014) z rovnakej disciplíny. V aktuálnej sezóne po prvý raz obhajuje veľký krištáľový glóbus.

„Zakaždým, keď sa postavím na štart, mám v hlave jedinú myšlienku: na víťazstvo,“ vraví rodáčka z Vailu (v Colorade). V exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda prezradila, čo ju ženie za úspechom, aký má vzťah s dvojicou slovenských rivaliek – Petrou Vlhovou a Veronikou Velez-Zuzulovou, ale aj kto je jej najbližším človekom na cestách po svete a čomu sa venuje vo voľnom čase.

Mnohí experti tvrdia, že jedného dňa budete najlepšou a najúspešnejšou lyžiarkou histórie. Nedostávajú vás podobné vyhlásenia pod väčší tlak?

Uznávam, je to krásny kompliment, nesmierne si ho vážim. Ale priznám sa, že nad týmito slovami nepremýšľam, snažím sa ich nevnímať. Podstatné je pre mňa len to, aby som sa zo dňa na deň zlepšovala a bola stále komplexnejšou lyžiarkou.

V 22 rokoch ste dosiahli úspechy, o akých vaše predchodkyne v rovnakom veku len snívali. Kde hľadáte motiváciu na ceste za ďalšími víťazstvami?

Mám dojem, že to nie je o motivácii, ale o cieľoch, ktoré chcete dosiahnuť. Má ich predsa každý človek. Tým mojím je, aby som bola stále lepším a lepším športovcom. Povedala by som to takto: snažím sa o priblíženie sa k dokonalosti.

Mikaela Shiffrinová v akcii. Foto: SITA/AP, Markku Ulander
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v akcii.

Tak teda: aké sú vaše ciele pre túto sezónu?

Držím sa jedného pravidla: keď sa postavím na štart, chcem zakaždým zvíťaziť. Počas uplynulého víkendu som po prvý raz v kariére triumfovala v zjazde. Presvedčila som sa, že som toho schopná. To je pre mňa skvelé zistenie.

Z pätice tradičných disciplín vám chýba prvenstvo už len v super G…

Presne tak. Uvedomujem si, že stojím pred novou výzvou. Netuším, kedy sa dočkám triumfu v super G. Možno to bude už počas tohto týždňa, možno o päť rokov. Každopádne, budem sa o to zo všetkých síl pokúšať dovtedy, kým mi to nevyjde.

Aktuálna sezóna má prívlastok – olympijská. Má pre vás väčšiu hodnotu úspešná obhajoba veľkého krištáľového glóbusu alebo zlata zo Soči?

Veľký krištáľový glóbus je najcennejšou trofejou, akú môže lyžiar získať. Predsa len, odzrkadľuje vaše výkony počas celej sezóny. Ľudia v Spojených štátoch to však vnímajú inak. Olympiáda má pre nich podstatne významnejšiu hodnotu. O Svetovom pohári toho toľko nevedia.

V boji o obe trofeje patrí medzi vaše najvýraznejšie konkurentky Slovenka Petra Vlhová. Ako ju vnímate?

Petra je skvelá lyžiarka a úžasný človek. Počas uplynulého leta drela nesmierne svedomito. Nič nepodcenila a na novú sezónu sa pripravila na sto percent, čo potvrdila triumfom v Levi i druhým miestom v Killingtone. Náš súboj o slalomársku kráľovnú bude mimoriadne vzrušujúci.

Mikaela Shiffrinová (v strede), s Petrou... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Mikaela Shiffrinová, Wendy Holdenerová, Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová (v strede), s Petrou Vlhovou (vpravo) a Wendy Holdenerovou.

Aký máte vzťah?

V Levi sme spolu veľa trénovali, pravidelne sa stretávame na pretekoch. S mnohými dievčatami z lyžiarskeho prostredia mám výborné vzťahy, Petra nie je výnimkou. Vážim si na nej, že sa ku mna zakaždým správa priateľsky. Snažím sa o to isté.

Ste rovesníčky, obe máte 22 rokov. Mnohí experti vás preto porovnávajú. Aké najvýraznejšie rozdiely vidíte medzi vami a Slovenkou?

Uf, to je veru náročná otázka. Petra sa dosiaľ venovala výhradne technickým disciplínam – slalomu a obrovskému slalomu. Ja sa stále viac sústredím aj na rýchlostné. Počula som však, že aj ona by sa chcela v tejto sezóne o čosi viac venovať super G a neskôr i zjazdu. Verím, že to tak bude a všetkým predvedie svoju rýchlosť.

Začiatkom budúceho roka, v Maribore, by sa mohla do súťažného diania vrátiť aj druhá zo Sloveniek – Veronika Velez-Zuzulová. Jej cieľom bude po zranení najmä úspech na olympiáde v Pjongčangu. Považujete ju aj naďalej za jednu z najväčších rivaliek v boji o slalomárske zla­to?

Zuzu bola pre mňa vždy jednou z najnebezpeč­nejších súperiek. Je nesmierne rýchla, zakaždým na mňa vytvárala obrovský tlak a nútila ma zlepšovať sa. Verím, že sa dá zdravotne do poriadku a pod piatimi kruhmi nebude chýbať. Predsa len, fanúšikovia si zaslúžia vidieť na olympijských hrách tých najlepších. A Zuzu medzi nich stále patrí.

Okolo seba máte veľký tím ľudí – od trénerov, cez fyzioterapeutov, až po servismanov. Kto z nich je pre vás najdôležitejším človekom?

To je jednoznačné – mama. Vie o mne všetko. Niekedy toľko, že je to až desivé (smiech). Zakaždým, keď sa na mňa pozrie, vie, ako sa cítim. Okrem toho ma vedie aj trénersky. Musím uznať, že lepšieho kouča nepoznám. Je cenné, že sa odhodlala vkročiť na túto cestu. Zároveň sa vďaka tomuto rozhodnutiu veľa naučila a posunula ďalej.

V tejto sezóne absolvujete 41(!) pretekov. Zostáva vám čas aj na bežný relax?

Viete, že ani nie? Tréning – či už na snehu, alebo v posilňovni – mi zaberie nesmierne veľa času. A keď potom aj nejaký náhodou mám, doprajem si poriadnu porciu spánku. Viem, znie to nudne, ale my – vrcholoví športovci – pracujeme skutočne tvrdo a nemáme energiu na rozdávanie. Ak nejakú v sebe nájdem, rada si pozriem dobrý film, alebo si zahrám na gitare či klavíri.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová