Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mozart na lyžiach neplánuje. Skrátka víťazí

Zakaždým, keď si do rúk vezme prilbu, padne jej zrak na šesticu písmen. Na prvý pohľad nezmyselných, pri hlbšom bádaní prezradia veľa o jej povahe.

08.12.2017 06:00
Mikaela Shiffrinová Foto:
Mikaela Shiffrinová.
debata (4)

A.B.F.T.T.B.

Tento záhadný hlavolam nosí na helme Mikaela Shiffrinová. Najlepšia lyžiarka planéty. Podľa mnohých žena, ktorá sa bude po kariére pýšiť titulom najúspešnejšia pretekárka histórie.

Porovnáva sa s mužmi

Čo tajomné symboly znamenajú?

Always be faster than the boys (Vždy buď rýchlejšia ako chlapci). Túto vetu napísala malej, len šesťročnej Mikaele na plagát Heidi Voelkerová. Niekdajšia americká lyžiarka, ktorá reprezentovala svoju krajinu na olympiádach v Calgary 1988, Albertville 1992 a v Lillehammeri 1994, bola pre Shiffrinovú idolom.

Aj preto si zobrala jej slová k srdcu. A helmu (v juniorských časoch lyže) si ozdobila prvými písmenami z každého z Voelkerovej slov.

Mikaela Shiffrinová po víťaznom slalome v... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Shiffrinová Mikaela Shiffrinová po víťaznom slalome v Killingtone.

Napokon, Shiffrinová sa s opačným pohlavím rada porovnáva. Sleduje mužské súboje na svahoch, učí sa od kolegov zdravej agresivite, analyzuje rozdielny štýl. Z času na čas s nimi dokonca trénuje. A nie s hocikým, s najlepšími. V minulosti sa na jednom svahu stretla napríklad s Rakúšanom Marcelom Hirscherom – šesťnásobným víťazom veľkého krištáľového glóbusu pre najlepšieho lyžiara Svetového pohára.

„Keby som v slalome súperila s mužmi, mohla by som pokojne pomýšľať na najlepšiu tridsiatku,“ uviedla sebavedomo niekoľkokrát podľa stránky redbull.com.

O jej snahe porovnávať sa s mužmi svedčí aj príspevok z minulého roka na instagrame. Shiffrinová uverejnila obrázok malého, bojovne naladeného dievčatka v hokejovom výstroji. Vedľa svietil nápis: Jeden chlapec mi raz povedal, že korčuľujem ako dievča. Odvetila som mu, že ak bude rýchlejší, bude korčuľovať ako dievča aj on.

Hľadanie rýchlejšej cesty

Shiffrinová je vo svete lyžovania unikátnym zjavom. Žiadna iná žena nezískala na olympijských hrách zlatú medailu v slalome v takom mladom veku ako ona. Keď triumfovala v Soči 2014, mala 18 rokov a 345 dní. V najtechnickejšej z disciplín ovládla vo Svetovom pohári už 26 pretekov. Líderka historických tabuliek – Marlies Schildová – má len o deväť triumfov viac. Nik nepochybuje o tom, že už čoskoro bude na prvom mieste svietiť Shiffrinovej meno.

„Je fenomenálna. Nestretávam ju síce často, ale keď mám možnosť vidieť ju na vlastné oči, nenechám si túto šancu nikdy ujsť. Necítite z nej žiadnu nervozitu, podáva mimoriadne vyrovnané výkony. Stávka na Mikaelu nikdy nie je rizikom,“ uviedol s obdivom pred časom o svojej krajanke Bode Miller, šesťnásobný olympijský medailista, štvornásobný majster sveta a dvojnásobný víťaz Svetového pohára.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Zatiaľ čo pre mnohé zo Shiffrinovej konkurentiek je lyžovanie drina, americká superstar má k svojej práci iný prístup. „Verím v to, že zakaždým viete nájsť rýchlejší spôsob, ako dosiahnuť určité ciele. Či už ide o nácvik tenisového bekhendu, štúdium chémie v škole, alebo lyžovanie, myslím si, že tvrdou prácou a analytickou prípravou môžete preskočiť zopár krokov a nájsť rýchlejšiu cestu,“ hovorila Shiffrinová už pred tromi rokmi, keď sa stala najmladšou americkou majsterkou sveta v dejinách lyžovania.

Scrabble so starou mamou

Napokon, pre úspech vždy robila všetko. Aj keď mala voľný deň, nevynechala aspoň hodinu cvičenia v posilňovni či dvojhodinový tenisový tréning.

Okrem odhodlania a talentu pomáha rodáčke z Vailu hľadať rýchlejšiu cestu aj kvalitný oddych. Zatiaľ čo jej súperky – medzi nimi i Slovenky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová – si zvykli pred pretekmi krátiť čas omaľovánkami či počúvaním hudby, Mikaela si myseľ uvoľňuje hrou so slovíčkami – scrabble. Najlepšie so starou mamou.

Možno aj vďaka tomu pôsobí na svahu abolútne uvoľnene. A aj v najnáročnejších situáciách – na zamrznutej zjazdovke – si vie poradiť poľahky. Ako by v tej chvíli šlo o najjednoduchšiu vec na svete. Nie div, že už od tínedžerského veku ju mnohí prezývajú Mozart na lyžiach.

„Viem o tej prezývke. Nie som však žiadny superhrdina. Možno si niekto myslí, že s mamou sme si všetko naplánovali. Že ma odmalička viedla k tomu, aby som bola jedného dňa olympijskou víťazkou či majsterkou sveta. To však nie je pravda. Žiadne plány nemáme, skrátka sa to tak deje,“ povedala Shiffrinová pred časom pre denník New York Times.

Zdá sa, že plány sú pre americký zázrak zbytočné. Víťazí aj bez nich. Poľahky, hladko, s eleganciou lyžiarskej kráľovnej…

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová