Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaily zo Soči nevrátime, tvrdí šéfka ruských lyžiarov. Pomoc núka miliardár

Žiadny z ruských lyžiarov diskvalifikovaných z olympijských hier v Soči pre porušenie antidopingových pravidiel medailu nevráti. Na tlačovej konferencii to v stredu vyhlásila predsedníčka ruskej lyžiarskej federácie Jelena Vjalbeová, podľa ktorej budú Rusi o medaily na súdoch bojovať napríklad desať rokov.

29.11.2017 16:28
Alexander Zubkov, Jelena Vjalbeová Foto: ,
Dvojnásobný ruský olympijský šampión zo Soči Alexander Zubkov, ktorý dostal pred niekoľkými dňami dištanc a predsedníčka ruskej lyžiarskej federácie Jelena Vjalbeová na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve.
debata (2)

„Pre mňa je absurdná situácia, keď sa majú vracať medaily z takéhoto dôvodu. Nikto z nášho tímu medailu nevráti. Budeme sa súdiť, kým ten proces nevyhráme. Pokojne desať rokov, keď bude treba,“ uviedla Vjalbeová. „Je absurdné trestať športovcov za niečo, čo neurobili,“ povedala bývalá úspešná bežkyňa na lyžiach.

Kvôli účasti v štátom riadenom dopingovom systéme z Hier v Soči diskvalifikovali šesť ruských bežcov na lyžiach. Medaily majú vrátiť víťaz Alexander Legkov a Maxim Vylegžanin, ktorí obsadili prvé a druhé miesto v pretekoch na 50 km a skončili druhí v štafete. O striebro tak prídu aj jej zvyšní členovia Alexander Bessmertnych a Dmitrij Japarov.

Medailu nemieni vrátiť ani bývalá biatlonistka Jana Romanovová, ktorá po diskvalifikácii štafety stratí striebro. V utorok vyhlásila, že ju radšej vyhodí, než by ju poslala Medzinárodnému olympijskému výboru.

Diskvalifikovali ju s Oľgou Zajcevovou, Jekaterinou Šumilovovou a Oľgou Viluchinovou. Dopingový prehrešok majú mať na svedomí práve Romanovová a Viluchinová.

Oľga Viluchinová. Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Oľga Viluchinová, soči, biatlon Oľga Viluchinová.

Ruskám sľúbil pomoc bývalý šéf národnej biatlonovej únie Michail Prochororov, miliardár, ktorý vlastní napríklad klub basketbalovej NBA Brooklyn Nets. „Ak sa rozhodnú bojovať o očistenie svojho mena, som pripravený poskytnúť im akúkoľvek právnu a finančnú podporu,“ povedal Prochororov agentúre TASS.

„Máme v tomto smere dobré skúsenosti. Som pripravený pozvať tých najlepšíkov právnikov, aby hájili záujmy našich biatlonistov v ktorejkoľvek krajine. Jeden zo sporov by mal byť určite viesť v USA, kde by mohol byť vypočutý (Grigorij) Rodčenkov,“ spomenul bývalého riaditeľa moskovskej antidopingovej agentúry, ktorý je korunným svedkom v ruskej dopingovej kauze.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Rusko na ZOH #Jelena Vjalbeová