Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to ako s vojnou v Iraku, vraví o afére potrestaný skeletonista

Potrestaný skeletonista Sergej Čudinov prirovnal aféru ruského dopingu na olympijských hrách v Soči k vojne v Iraku. Podľa neho Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vynáša verdikty bez toho, aby mal poriadne dôkazy o vine.

28.11.2017 16:00
skeleton Čudinov Foto: ,
Sergej Čudinov na ZOH 2014 v Soči.
debata (4)

„Ide to podľa starej schémy. Pred vojnou v Iraku Američan v OSN mával skúmavkami a tvrdil celému svetu, že ide o biologické zbrane. Začali vojnu, rozbombardovali celú krajinu a za päť alebo desať rokov povedali, že to bola chyba,“ uviedol Čudinov pre agentúru R-Sport.

„S týmito McLarenmi a Oswaldmi je to rovnaké. Bez dôkazov na základe svedectva jedného človeka, ktorého ani nepoznám. Všetko sa odohralo bezo mňa. Čo tam našli? V mojom prípade tam neboli žiadne škrabance ani soľ (v odobratých vzorkách). Zrazu som sa ocitol v nejakom spise, a ako som sa tam dostal, netuším,“ pokračoval bronzový medailista zo svetového šampionátu 2013, ktorý skončil na ZOH v Soči na piatom mieste.

V pondelok bol diskvalifikovaný a obdržal doživotný zákaz štartu na olympijských hrách.

„Grigorij Rodčenkov si zjavne pomýlil skeleton s nejakým iným športom. Ako sa skeleton, ktorý nie je extra obľúbený v Rusku ani vo svete, mohol objaviť na jeho zozname?“ dodal 34-ročný skeletonista, ktorý má v zbierke aj striebro z ME 2011.

Rodčenkov je bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória, ktorý po vlaňajšom odchode do USA prehovoril o štátom organizovanom dopingu v Rusku.

Uviedol, že všetky pozitívne dopingové testy muselo laboratórium hlásiť ministerstvu športu, ktoré potom rozhodlo, ako s nimi naložiť.

Svetová antidopingová agentúra po výsledkoch vyšetrovania McLarenovej komisie konštatovala, že Rusi okrem iného v Soči manipulovali so vzorkami a kryli doping svojich športovcov.

Po ďalších vyšetrovaniach komisií, ktoré viedli Švajčiar Samuel Schmid a Nemec Denis Oswald, má Medzinárodný olympijský výbor 5. decembra rozhodnúť o účasti ruských športovcov na februárovej olympiáde v Pjongčangu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #MOV #Rusko na ZOH #Sergej Čudinov