Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

MOV prvýkrát odôvodnil tresty pre Rusov, zmena aj tesne za zlatou Kuzminovou

Ďalších päť ruských športovcov dostalo doživotný zákaz štartu na olympijských, resp. zimných olympijských hrách. Ide o skeletonistu Sergeja Čudinova, členov zlatých štvorbobov Alexeja Negodiala a Dmitrija Trunenkova ako aj pôvodne strieborné medailistky v biatlone zo ZOH 2014 Janu Romanovovú a Oľgu Viluchinovú. Stalo sa tak v súvislosti s porušením antidopingových pravidiel počas ich vystúpení na zimných olympijských hrách v Soči. Súčasťou trestu je preto aj anulovanie ich výsledkov zo Soči.

27.11.2017 20:44 , aktualizované: 21:06
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Oľga Viluchinová (vpravo) skončila v Soči za zlatou Anastasiou Kuzminovou, Ruska však o striebornú medailu prišla.
debata (40)

Rozhodla o tom disciplinárna komisia Medzinárodného olympijského výboru pod vedením Švajčiara Denisa Oswalda. Jej ďalšími členmi sú Švédka Gunilla Lindbergová a Francúz Tony Estanguet. V najbližších dňoch a týždňoch budú vypočutí ďalší ruskí športovci v súvislosti s dopingom na ZOH 2014 a možno očakávať ďalšie tresty.

České biatlonistky získajú dodatočne bronzové medaily zo štafety. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková sa vo výsledkovej listine posunie za víťazné Ukrajinky a Nórky, ktoré si polepšia z tretej priečky. Slovenky sa dodatočne posunú zo 14. na 13. miesto.

Viluchinová musí navyše vrátiť striebro zo šprintu. V ňom triumfovala slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová, za ktorou bude figurovať Ukrajinka Vita Semerenková a bronz dostane Talianka Karin Oberhoferová.

Obe biatlonistky figurovali na zozname ruských športovcov zapletených do dopingu. Medzinárodný olympijský výbor im v pondelok navyše udelil doživotný zákaz štartu na olympijských hrách. Romanovová a Viluchinová však už ukončili kariéru.

Diskvalifikácii z Hier v Soči a doživotnému olympijskému dištancu sa nevyhli ani skeletonista Sergej Čudinov a členovia zlatého štvorbobu Dmitrij Trunenkov a Alexej Negodalj. Už minulý týždeň potrestali pilota víťaznej posádky Alexandra Zubkova, ktorý bral v Soči dve zlaté medaily.

Z výsledkových listín Hier v Soči dodatočne vyškrtli už 19 ruských športovcov.

Rusko dopláca na štátom riadený doping a manipuláciu so vzorkami v Soči, na ktoré poukázali vyšetrovatelia Svetovej antidopingovej agentúry. Kvôli afére je tiež ohrozená účasť ruských športovcov na februárových Hrách v Pjongčangu.

Ruskí reprezentanti prišli už o jedenásť medailí z domácej olympiády a v hodnotení národov, ktoré pôvodne ovládli s bilanciou 33 medailí (13–11–9), klesli na šieste miesto.

MOV v pondelok zároveň prvýkrát zverejnil odôvodnenia rozsudkov. Opierajú sa predovšetkým o poznatky vyšetrovateľa WADA Richarda McLarena a aj o výpovede kľúčového svedka, bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova. Toho označili za vierohodného svedka.

Napríklad v prípade pôvodného víťaza olympijských pretekov na 50 km v behu na lyžiach Alexandra Legkova je odôvodnenie trestu na 46 stranách a komisia druhého vyšetrovateľa Denisa Oswalda v ňom uznala, že podvodný systém opísaný McLarenom, teda výmeny či manipulácie so vzorkami, boli počas Hier v Soči využívané.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Oľga Viluchinová #Rusko na ZOH