Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV prvýkrát odôvodnil tresty pre Rusov, zmena aj tesne za zlatou Kuzminovou

Ďalších päť ruských športovcov dostalo doživotný zákaz štartu na olympijských, resp. zimných olympijských hrách. Ide o skeletonistu Sergeja Čudinova, členov zlatých štvorbobov Alexeja Negodiala a Dmitrija Trunenkova ako aj pôvodne strieborné medailistky v biatlone zo ZOH 2014 Janu Romanovovú a Oľgu Viluchinovú. Stalo sa tak v súvislosti s porušením antidopingových pravidiel počas ich vystúpení na zimných olympijských hrách v Soči. Súčasťou trestu je preto aj anulovanie ich výsledkov zo Soči.

27.11.2017 20:44 , aktualizované: 21:06
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Oľga Viluchinová (vpravo) skončila v Soči za zlatou Anastasiou Kuzminovou, Ruska však o striebornú medailu prišla.
debata (40)

Rozhodla o tom disciplinárna komisia Medzinárodného olympijského výboru pod vedením Švajčiara Denisa Oswalda. Jej ďalšími členmi sú Švédka Gunilla Lindbergová a Francúz Tony Estanguet. V najbližších dňoch a týždňoch budú vypočutí ďalší ruskí športovci v súvislosti s dopingom na ZOH 2014 a možno očakávať ďalšie tresty.

České biatlonistky získajú dodatočne bronzové medaily zo štafety. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková sa vo výsledkovej listine posunie za víťazné Ukrajinky a Nórky, ktoré si polepšia z tretej priečky. Slovenky sa dodatočne posunú zo 14. na 13. miesto.

Viluchinová musí navyše vrátiť striebro zo šprintu. V ňom triumfovala slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová, za ktorou bude figurovať Ukrajinka Vita Semerenková a bronz dostane Talianka Karin Oberhoferová.

Obe biatlonistky figurovali na zozname ruských športovcov zapletených do dopingu. Medzinárodný olympijský výbor im v pondelok navyše udelil doživotný zákaz štartu na olympijských hrách. Romanovová a Viluchinová však už ukončili kariéru.

Diskvalifikácii z Hier v Soči a doživotnému olympijskému dištancu sa nevyhli ani skeletonista Sergej Čudinov a členovia zlatého štvorbobu Dmitrij Trunenkov a Alexej Negodalj. Už minulý týždeň potrestali pilota víťaznej posádky Alexandra Zubkova, ktorý bral v Soči dve zlaté medaily.

Z výsledkových listín Hier v Soči dodatočne vyškrtli už 19 ruských športovcov.

Rusko dopláca na štátom riadený doping a manipuláciu so vzorkami v Soči, na ktoré poukázali vyšetrovatelia Svetovej antidopingovej agentúry. Kvôli afére je tiež ohrozená účasť ruských športovcov na februárových Hrách v Pjongčangu.

Ruskí reprezentanti prišli už o jedenásť medailí z domácej olympiády a v hodnotení národov, ktoré pôvodne ovládli s bilanciou 33 medailí (13–11–9), klesli na šieste miesto.

MOV v pondelok zároveň prvýkrát zverejnil odôvodnenia rozsudkov. Opierajú sa predovšetkým o poznatky vyšetrovateľa WADA Richarda McLarena a aj o výpovede kľúčového svedka, bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova. Toho označili za vierohodného svedka.

Napríklad v prípade pôvodného víťaza olympijských pretekov na 50 km v behu na lyžiach Alexandra Legkova je odôvodnenie trestu na 46 stranách a komisia druhého vyšetrovateľa Denisa Oswalda v ňom uznala, že podvodný systém opísaný McLarenom, teda výmeny či manipulácie so vzorkami, boli počas Hier v Soči využívané.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Oľga Viluchinová #Rusko na ZOH