Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mixštafeta zažiarila vo vysokej škole biatlonu. Kuzminová: Boli to nové emócie

Najlepšie strieľali, takmer do poslednej chvíle útočili na kov. Napokon skončili v nedeľu štvrtí, čo je historicky druhý najlepší výsledok slovenskej miešanej biatlonovej štafety vo Svetovom pohári (v Kontiolahti 2012 mala bronz) a veľké povzbudenie na začiatku olympijskej sezóny.

27.11.2017 16:40
debata

Prvá vybehla na trať Paulína Fialková. Na strelnici začala dvoma chybami, no potom do toho parádne kopla. Na stojke dobíjala raz, ale to už likvidovala stratu.

„Zaľahla som v bezvetrí – a v momente prvého výstrelu fúklo. Prvé dva mi tesne uleteli. Stojku za jedno dobíjanie neriešim, to je okej. Bežecky som sa cítila dobre. Niektoré súperky sa na mňa iba pozerali, ako som ich predbehla. Na takomto hlbšom snehu mi to sedí,“ uviedla pre biatlon-info.sk.

Hasilla si čistú stojku nepamätá

Kuzminovej odovzdávala štvrtá. Tá sa po stopercentnej streľbe dostala na druhé miesto.

„Strieľala vynikajúco, bežecky to ešte nebolo optimálne, no Svetový pohár sa len začal. Všetci na trati pracovali výborne. Nasťa vynechá vytrvalostné preteky, absolvuje šprint a stíhačku,“ naznačil tréner Daniel Kuzmin.

„Sezónu sme začali dobre, pokúsime sa tento výsledok ešte vylepšiť. Zažili sme nové emócie,“ tešila sa jeho manželka aj s ďalšími členmi štafety v rozhovore pre video-spravodajstvo Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

Čo ženy získali, muži sa snažili udržať. Tomáš Hasilla na ležke dvakrát minul, stojku zvládol čisto – a odovzdával tretí.

„Keď som videl, ako Nasťa s náskokom vybieha do posledného kola, nebolo mi všetko jedno. Začal som premýšľať nad tým, že som nikdy nebol v takejto situácii. Škoda, že mi ležka nevyšla, neuvedomoval som si žiadnu chybu. A čistá stojka? Vôbec si ju nepamätám. Hlava úplne vypla, robil som len to, čo viem. Bola to pre nás vysoká škola biatlonu,“ citoval Hasillove slová biatlon-info.sk.

Pokora. Prídu aj horšie dni

Poradie vpredu sa menilo, fínsku štafetu zabrzdili muži, na čelo sa vyšvihli Nóri. V dramatickom závere finišman Matej Kazár na ležke trikrát dobíjal, no na stojke len raz – a vybiehal z nej druhý, tesne pred Nórom Svendsenom, skvelým bežcom. Z vedúceho kvarteta Kazár napokon skončil štvrtý, tesne za Nemcom Peifferom.

Matej Kazár v cieli. Foto: SITA/AP, Robert Henriksson
Matej Kazár Matej Kazár v cieli.

„Žiaľ, vo finiši som stuhol. Veľa energie ma stála stíhacia jazda za Svendsenom. Veril som, že aj keď ma Peiffer predbehne, v závere sa ešte za ním vyveziem a pokúsim sa ho prešpurtovať, ale už som nemal síl, hoci lyže mi šli perfektne. Bol to však úžasný zážitok na úvod sezóny,“ vravel najskúsenejší slovenský reprezentant.

Aký pocit prevládol bezprostredne po pretekoch u trénera mužov Milana Gašperčíka?

„Skvelý. Áno, pri troche šťastia sme mohli mať medailu, keby sme mali o jedno dobíjanie menej. Ale – hrozilo nám aj trestné kolo, taký nevyspytateľný je biatlon. Ak si niekto myslel, že chlapci to ženám pokazia, tak sa teraz sekol. Nezľakli sa zodpovednosti, pritom takto dobre rozbehnutú štafetu ešte nešli. Teší ma, že po celý čas sme sa držali vpredu, je to výsledok tímovej práce. Stačí sa pozrieť, kto všetko skončil za nami. Berieme to s pokorou, určite prídu aj horšie dni. Servismani pod dohľadom Dušana Otčenáša odviedli skvelú robotu, lyže pripravili perfektne. Dúfam, že sme si všetko šťastie nevybrali teraz. O tom, kto z mužov bude v mixe na olympiáde, rozhodne aktuálna forma,“ zdôraznil.

Prvé kolo Svetového pohára v Östersunde pokračuje v stredu vytrvalostnými pretekmi žien (17.15).

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Tomáš Hasilla #Matej Kazár #Paulína Fialková