Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malý glóbus? Vlhová už bojuje aj o olympijské zlato

Lomcovali ňou zmiešané pocity. Mala obrovskú radosť, veď znovu potvrdila príslušnosť k svetovej slalomárskej špičke. Z jej hlasu však bolo cítiť i sklamanie. Vedela, že chybami prišla o šancu na dovŕšenie víťazného hetriku.

27.11.2017 15:51
debata
Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Petra Vlhová patrí k hviezdam aktuálnej lyžiarskej sezóny. Desiatym miestom v sobotňajšom obrovskom slalome a druhým v nedeľňajšom slalome potvrdila rolu jednej z najväčších konkurentiek Mikaely Shiffrinovej v boji o malý krištáľový glóbus.

Nebola vo svojej koži

Slovenskej reprezentantke v prvom kole slalomu v Killingtone akoby chýbala jedna z jej typických vlastností. Nepredviedla agresívnu jazdu – ako napríklad dva týždne predtým v Levi, kde triumfovala. Shiffrinová viac zariskovala a Vlhovej nadelila takmer jeden a pol sekundy.

„Som šťastná, i keď ma mrzí veľká strata na Shiffrinovú. S ňou je to vždy boj. Ak ju chcem zdolať, potrebujem dve dobré kolá. Je mi ľúto prvej jazdy, nebolo to ono. Necítila som sa vo svojej koži, celkom som sa trápila. Vyšlo z toho piate miesto, z ktorého som bola nešťastná,“ vravela po pretekoch.

V 2. kole to už bol výkon hodný priebežnej líderky (spoločne so Shiffrinovou) celkového hodnotenia slalomu. Vlhová sa výbornou jazdou vyšvihla na druhé miesto. Za Američankou zaostala v druhej o 19 stotín, celkovo o 1,64 sekundy.

„Do druhého kola som dala všetko. Išla som s pokojom a na sto percent. V druhej jazde som urobila hore chybu a myslela som si, že je to stratené. Naštartovala som sa a pridala,“ doplnila Vlhová.

Zlepšenie je otázkou času

Tréner Ján Garaj hodnotí vydarený víkend svojej bývalej zverenky veľmi pozitívne. Verí, že je otázkou času, kedy sa v obrovskom slalome Vlhová zlepší a posunie do elitnej žrebovanej skupiny čísel 1 až 7.

„Petra sa s tlakom popasovala veľmi dobre. Pripomína mi to jej cestu v slalome. Aj tam začínala postupne a dnes patrí k špičke. Jej jazda v obráku ešte nie je vyprofilovaná a mäkká. Bolo to skôr silové a upracované. Nebolo tam veľa chýb, ale chýbala tomu voľnosť. Tá, ktorá ju zdobí v slalome. Petra si z toho nerobí ťažkú hlavu. Vie, že úspechy – podobné slalomovým – prídu časom aj v obráku,“ zamyslel sa.

Petra Vlhová obsadila v Killingtone druhé miesto. Foto: SITA/AP, Erich Schlegel
Vlhová Petra Vlhová obsadila v Killingtone druhé miesto.

Shiffrinová vrátila Vlhovej požičané a podľa Garaja sa tento obraz bude v olympijskej sezóne viackrát opakovať. Kde videl najväčšie rozdiely v jazdách oboch lyžiarok?

„Petra urobila v prvom kole nejaké chyby. Mikaela bola v oboch jazdách prilepená na podložku a išla za víťazstvom. Keď si porovnáme druhé jazdy oboch žien, rozdiely boli minimálne. Obe dievčatá sú na seba nalepené. Hovorí sa, že ktorá urobí menej chýb, zdolá tú druhú. Tentokrát sa to podarilo Shiffrinovej. V Killingtone sa však potvrdilo, že pokiaľ budú obe zdravé a nezrania sa, budú hrať prím v slalome i celkovom hodnotení.“

Dve skvelé slalomové vystúpenia pasujú podľa Garaja Vlhovú do pozície jednej z favoritiek na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Verí, že do bojov o medaily prehovorí aj druhá Slovenka – Veronika Velez-Zuzulová.

„Boj o malý krištáľový glóbus i zlatú olympijskú medailu sa už prakticky začal. Vlhová i Shiffrinová majú prvé i druhé miesto z úvodných dvoch slalomov ročníka. Teraz je to v rukách trénerov. Musia sínusoidu výkonnosti udržiavať počas celej sezóny. Prajem si, aby medzi obe súperky aktívne vstúpila aj Veronika. Bolo by skvelé, keby Slovenky dostali Shiffrinovú na olympiáde pod tlak,“ uzavrel Garaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v slalome #Ján Garaj