Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide ako žiletka. Americkej superhviezde konkuruje len Vlhová

Prvýkrát si na seba oblečie slušivý červený dres pre vedúcu slalomárku Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Premiérovo ju budú americkí fanúšikovia vnímať ako najväčšiu konkurentku svojej favoritky.

25.11.2017 07:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (3)

Po prvom z dvanástich slalomových dejstiev v rámci Svetového pohára vedie Petra Vlhová nad Mikaelou Shiffrinovou 1:0. Vyhrať je náročné, ale obhájiť prvenstvo z fínskeho Levi bude v Killingtone ešte ťažšie. Slovenskú nádej a americkú superhviezdu v nedeľu (1. kolo od 16.00, 2. kolo od 19.00, prenos vysiela RTVS) čaká druhý tohtosezónny duel. Naladia sa naň sobotňajším obrovským slalomom.

„Bude to veľmi zaujímavá premiéra v červenom drese. Je to pekné, ale nebudem to riešiť. Bez ohľadu na farbu dresu pôjdem do pretekov naplno a s pokorou. Človek nikdy nevie, čo sa v nich stane. V Killingtone budem v rovnakom rozpoložení ako v Levi. Chcem tam podať čo najlepší výkon a ak sa mi podarí moja jazda, bude to stačiť na pekný výsledok,“ hovorila Vlhová po prílete z fínskeho strediska.

Nechce sa uspokojiť

Kedysi boli u Liptáčky peknými výsledkami aj ojedinelé prieniky do najlepšej desiatky. Situácia sa odvtedy rapídne zmenila. K lepšiemu. S jedlom rastie chuť. Slovenka si to uvedomuje. Prispôsobuje tomu svoje mentálne nastavenie. Na ramená kladie veľkú tiaž nemalých ambícií.

„Mikaela vedela, že po Aspene budem chcieť nad ňou vyhrať znova. Bol to pekný vzájomný súboj, ktorý lepšie vyšiel mne. Boli to však iba prvé preteky. Každý ma bude chcieť zdolať, víťazstvo nad Shiffrinovou ide do sveta. Nechcem sa uspokojiť. Túžim po ďalšom úspechu,“ priznáva s úsmevom.

Spolu s únavou zdobil jej tvár po náročných pretekoch za polárnym kruhom. Vlhová žiarila spokojnosťou. Rada by víťaznú eufóriu zažila aj vo Vermonte.

Petra Vlhová po prílete z Fínska. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vlhová Petra Vlhová po prílete z Fínska.

„Určite to bude veľká výzva, podobne ako v predchádzajúcej sezóne v Aspene. Je tam cítiť špeciálny náboj, ale ja sa ním nechcem vyrušovať. Musím sa sústrediť len na seba. Shiffrinová pôjde na 100 %, len aby ma zdolala. Čaká nás veľký súboj,“ predpovedá Vlhová.

Dostane Shiffrinovú pod tlak

V predchádzajúcom ročníku obsadila v Killingtone 13. miesto v obrovskom slalome a 5. v slalome. Prvý tréner Petry Vlhovej Ján Garaj si myslí, že tieto umiestnenia vylepší.

„V obráku bude pod tlakom. V prvých pretekoch skončila v Söldene na 16. priečke a momentálne je v renkingu Medzinárodnej lyžiarskej federácie v tejto disciplíne na 13. mieste. Ak si chce udržať miesto v žrebovaní čísel 8 až 15, musí zabrať. Je však povzbudená víťazstvom z Levi, čo jej môže pomôcť,“ zamýšľa sa.

Garaj je presvedčený o tom, že si to v boji o slalomové víťazstvo rozdajú – rovnako ako v Levi – Vlhová so Shiffrinovou.

„Momentálne je slalom len o nich dvoch, stačí si pozrieť odstup ostatných pretekárok v Levi. Mikaela má ambíciu jej to doma vrátiť, Petra chce vyhrať hocikde, hoci aj na saharskom piesku. Vlhová pôjde naplno. Lyžuje preto, aby vyhrávala. Túto vlastnosť má odmalička. Ak Petra nezdolá samu seba nejakou veľkou chybou, skončí minimálne v najlepšej trojke,“ predpovedá Garaj.

Petra Vlhová zajazdila v 1. kole druhý... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Petra Vlhová Petra Vlhová zajazdila v 1. kole druhý najrýchlejší čas.

Vlhová po prílete hovorila o tom, že sa Shiffrinová vráti do kolotoča ešte silnejšia.

„Ja si ani neviem predstaviť, ako môžu byť tieto dve pretekárky ešte lepšie, rýchlejšie a silnejšie. Zvíťazí tá, ktorá urobí menej chýb. Verím, že budeme tieto dve ženy sledovať v boji o prvenstvo aj naďalej. Doteraz bolo víťazstvo nad Shiffrinovou cenné. Taký je od Levi aj Vlhovej skalp. Išla tam ako žiletka, na ostrie hrán. Ak to ukáže znovu, bude sa Shiffrinová musieť obracať,“ dodáva Garaj.

Fakty zo Svetového pohára

Celkové poradie SP (po 2 z 39 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 125 bodov, 2. Vlhová (SR) 115, 3. Holdenerová (Švaj.) a Rebensburgová (Nem.) po 100. Poradie v slalome (po 1 z 12 pretekov): 1. Vlhová 100 bodov, 2. Shiffrinová 80, 3. Holdenerová 60.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová